Kvůli výpadkům léků pojišťovny uhradí i ty neregistrované

0
323
leku
Foto: Pixabay.com

Do konce února do Česka dorazí mimořádná dodávka téměř půl milionu balení antibiotik. Vláda dnes [18.1.] schválila mimořádnou úhradu u nás neregistrovaných léků ze zdravotního pojištění. Platí na 12 měsíců.

V reakci na několikaměsíční nedostatek některých léků v Česku kabinet Petra Fialy [ODS] schválil mimořádné opatření, podle kterého vstoupí do úhrad z veřejného zdravotního pojištění i nově nasmlouvané dodávky léků registrovaných v jiných zemích Evropské unie, než je Česko.

„Díky souhlasu vlády mohou být tyto léky plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění na základě přijatého mimořádného opatření, které vychází ze zákona, který loni Poslanecká sněmovna schválila,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Výše úhrad jednotlivých přípravků se budou podle Ministerstva zdravotnictví [MZ ČR] pohybovat od 150 do 200 korun. Dočasná úhrada v Česku neregistrovaných léků má zatím platit na dvanáct měsíců.

Neregistrované léky nemají být výrazně dražší

Mimořádně dovezené léky ze zahraničí a hrazené z veřejného zdravotního pojištění nebudou podle Válka výrazně dražší proti těm, které se do Česka dodávají za běžně sjednaných smluvních podmínek.

„Byl jsem příjemně překvapený, že cena v rozdílu s tím, co je na českém trhu, je plus čtyři pět korun. Jsou to korunové rozdíly,” přiblížil své pocity veřejnosti ministr Válek.

Minulý týden veřejnost taktéž upozornil, že léky dodávané z unijních zemí budou mít zahraničí obal. Opatřeny ale budou českým příbalovým letákem.

Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

Ministr Válek po jednání vlády také znovu odsoudil přeprodej léků na internetu. To, jak uvedl, nejen z morálních, ale i zdravotních důvodů. Jelikož si při něm nemůže být nikdo jistý, jestli nejde o padělek nebo třeba lék po expiraci. Odpovědnost za tuto problematiku podle něj nese Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL], který má i nástroje na potírání nelegálního obchodu s léky. Vydává pokuty, podává trestní oznámení, podotkl Válek. SÚKL má podle něj dostatek nástrojů i personálu k tomu, aby situaci ohlídal.

„Tam je dostatek personálu, aby postupoval tvrdě,“ uvedl.

Společné nákupy léků v EU

Resort podle Válka jedná s výrobci léků i jejich distributory o zajištění dovozu léků registrovaných v jiné unijní zemi i mimo ni. To za předpokladu, že splňují evropskou lékovou regulaci. Během ledna a února by tak podle něj mělo do Česka dorazit celkem půl milionu balení různých antibiotik v různých formách. Tedy jak pro dětské, tak dospělé pacienty i seniory. Celkem má úřad předjednané dodávky v objemu zhruba 800 tisíc balení antibiotických léků.

„Z každé skupiny antibiotik, ve které jich je třeba deset, bude vždycky nějaký lék k dispozici,” řekl Válek.

Situaci na trhu s léky by podle Válka mohly v budoucnu zlepšit jejich společné nákupy na unijní úrovni. I nyní podle něj probíhají na bruselské půdě jednání o strategii společných nákupů léků. Diskuze o ní vedlo ministerstvo i za doby svého loňského předsednictví Radě EU a nyní na ně navazuje aktuálně předsedající Švédsko.

Řešení výpadků léků jde ministerstvu jako psovi pastva

Podle Válka centrální nákupy léků v EU přímo od výrobců přinášejí mnohé výhody, počínaje nižší pořizovací cenou. Stejným způsobem už Evropská komise v minulosti nakupovala a následně rozdělovala i vakcíny proti covidu-19. A loni dokonce i očkovací látky proti opičím neštovicím.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here