Výpadky léků z trhu jsou stále častější. Důvodů je více

0
1982
leku
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Česká lékárnická komora [ČLnK] chystá na 16. června již 24. ročník Dne lékáren. Prezident ČLnK Aleš Krebs při té příležitosti odpověděl na několik otázek redakce ZdraveZpravy.cz. První zjištění zní – výpadky léků v Česku jsou stále častější.

Důvodů nedostatku některých léků v tuzemských lékárnách je podle Aleše Krebse více. Mohou za to třeba výrobní problémy farmaceutických firem, poruchy dodávek u distributorů nebo rozpor mezi poptávkou a nabídkou léků ve vybraných časových úsecích.

„Nedá se říci, co je dominantní příčina. Navíc ta situace, kdy dojde k výpadku léků na trhu, je vždy velice dynamická. Stává se třeba i to, že výrobce nenahlásí nedostatek léků Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. A my tedy zjistíme, že daného léku je nedostatek, až když daný lék prostě není,“ popsal jednu ze situací Aleš Krebs pro ZdraveZpravy.cz.

Vyjasnil i stav, kdy se poptávka po léku takzvaně nepotká s nabídkou. To se dle jeho slov stalo třeba u antibiotik na respirační onemocnění. Po letech covidu, kdy klasická respirační onemocnění takřka vymizela, zastihla nepřipravený trh ve chvíli, kdy se vrátila v plné síle.

Ceny léků jsou dlouhodobě nízké, potvrzuje i ČLnK

Podle Aleše Krebse mezi časté důvody výpadků léků dnes ale patří i situace, kdy výrobce upřednostní prodej léků do zemí, kde za ně dostane více zaplaceno. Cenu léků na předpis v Česku přitom určuje maximální cena léku a maximální úhrada léku. První cenu reguluje stát prostřednictvím Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL], druhá cena se odvíjí od možností zdravotních pojišťoven. Podle Aleše Krebse je výše uvedená problematika více otázkou na výrobce léčiv než lékárníky, přesto na danou věc vyslovil svůj názor.

„Když se podíváte, co všechno se dnes kolem nás děje, jak všechno zdražuje, tak nic z toho se nepromítá do cen léků. Není žádný mechanismus, který by tyto věci zohledňoval. Pro výrobce to pak může být velice obtížná situace. To je třeba problém pro výrobce generických léků, jejich zvýšené náklady se žádným způsobem nepromítají do cen. Ale ten systém my zde máme tak nastavený,“ uvedl s tím, že rozhodně není ani zastánce zdražování léků na předpis.

Přesto upozornil, že debatu o změně systému stanovování cen léků na předpis v Česku považuje za vhodnou již delší dobu. Už kvůli tomu, jak uvedl, že od roku 2005 zůstávají ceny léků na předpis stále na stejné úrovni.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

„Z tohoto pohledu, když dám tedy stranou centrové léky, to je úplně jiná kapitola, se tedy od roku 2005 u nás nic ve věci cen nezměnilo. Ceny zůstávají stále na stejné úrovni. To znamená, že na tyto léky jde 17 let stále stejný objem peněz,“ uvedl.

Dodal, že je jen na výrobcích léků, jak se dokáží s danou situací vyrovnat. Pokud ale bude i nadále docházet k výpadkům léků na trhu, nebo tomu, že výrobci některé léky v Česku kvůli ceně vůbec nenabídnou, je třeba na danou situaci adekvátně reagovat.

„Asi bude nutné se k tomu nějak postavit. I když je jasné, že vzhledem k nastavení tuzemské cenotvorby léků nepůjde o jednoduchou věc,“ dodal.

V této souvislosti upozornil třeba na to, že léky na covid-19, které loni do Česka přišly ve formě tablet, se do lékáren vůbec nedostaly. A to proto, že proces stanovení jejich ceny se ukázal natolik neflexibilní, až tyto léky nebyly potřeba. Léky tak zůstaly jen na žádanku, protože pro ně nebyla stanovena výše úhrady. A to se dle něj stává i u jiných léků.

Letos lékárníci proti covidu očkovat nejspíš nebudou

Aleš Krebs se pro ZdraveZpravy.cz vyjádřil i k možnosti, že by již letos mohli zájemci o vakcínu proti covidu uspokojit svoji potřebu přímo v lékárnách. Podle něj je to velice nepravděpodobné. Na vině nejsou lékárníci, ale opět zdlouhavý byrokratický proces, tentokrát při prosazování nové legislativy.

„Jestli budeme očkovat, nebo nebudeme, nezáleží na nás. Návrh příslušné novely zákona je udělaný tak, že by lékárníci mohli spolu se stomatology očkovat proti covidu jen do konce roku. A než novela projde legislativním procesem, proškolí se personál, je jasné, že to do konce roku vůbec nestihneme,“ uvedl prezident ČLnK.

Vyjasnil, že k očkování proti covidu v lékárnách se váží také náklady lékáren na jejich přizpůsobení pro vakcinaci. Což ne každá lékárna akceptuje nebo jí to možnosti dovolí.

„Očkování proti covidu by proto mělo být pro lékárníky docela určitě dobrovolné,“ řekl.

S očkováním v lékárnách nemám problém, říká šéf Dr.Maxe

I doplnil, že v návrhu zákona se počítá s možností, že by lékárníci očkovali nejen proti covidu, ale i proti chřipce. Což by dle něj dávalo větší smysl. A to bezpodmínečně při zrušení daného limitu „do konce roku.“

„Očkování přímo v lékárnách je trend v zahraničí, nevím, proč by to nemohlo být i v Česku při dodržení všech potřebných podmínek. Zvlášť, když v daných zahraničních zemích běžně očkuje 10 až 30 procent lékárníků,“ řekl s tím, že v této věci je třeba ještě prohloubit debatu s lékaři.

Fakt je, že někteří z lékařů kategoricky nesouhlasí s očkováním v lékárnách. Poukazují především na zdravotní rizika. Podle některých pozorovatelů ale sehrávají důležitou roli v jejich odmítavém postoji i peníze za očkování.

Přeshraniční výdej léků na eRecept není snadný

Prezident ČLnK pro ZdraveZpravy.cz okomentoval aktuální snahy SÚKL přidat do eReceptu další z funkcionalit, a tou je výdej léků na předpis v zahraničí. Což by mělo fungovat časem obousměrně. Češi by si prostřednictvím eReceptu vyzvedli lék na předpis i mimo Česko a cizinci by si ho vyzvedli prostřednictvím e-preskripce v Česku.

„Přeshraniční péče u elektronických receptů není tak úplně jednoduchá. Důvod je, že v každé evropské zemi mají jiné požadavky na to, co má recept vůbec obsahovat. A druhá věc je i jazyková bariéra. Lékař na receptu předepisuje způsob užívání léků. A když jde třeba o maďarského lékaře, tak já jako český lékárník potřebuji nějaký spolehlivý překladač, abych vydal skutečně to, co mám, a jak mám. Univerzální překladač by tedy měl být i součástí toho systému. Těch věcí, které je zde třeba doladit, je více,“ uvedl.

ePoukaz na zdravotnické prostředky už běží, tvrdí SÚKL

V této souvislosti pak odpověděl na otázku redakce ZdraveZpravy.cz, jak je to u názvů léků, které se liší podle unijních trhů. Uvedl, že to zase takový problém u přeshraničního eReceptu není. Zdůraznil, že v některých unijních zemích se již nyní nepracuje s komerčními názvy léků, ale s názvy léčivých látek, jimž rozumí každý lékárník.

Na závěr dodejme, že letošní ročník Den Lékáren si klade za cíl blíže seznámit veřejnost s prací lékárníků. To znamená, že jí letos umožní virtuálně nahlédnout do chodu lékárny. Přičemž do akce se zapojí 1 340 lékáren. To je více než polovina lékáren v Česku. A to, jak uvedl prezident ČLnK Aleš Krebs, není vůbec málo.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here