EMA podrobně sleduje zásoby léků na covid i poptávku

0
402
na_covid
Molnupiravir - první lék proti covidu-19 dostupný v EU v pevné formě i pro domácí užívání. / Foto: Merck

Dostupnost terapeutik proti covidu-19 schválených v EU nyní monitoruje speciální řídící skupina při Evropské agentuře pro léčivé přípravky [EMA]. Snaží se tím snaží předejít nedostatku léčiv na covid při zvýšené poptávce.

O vedení seznamu kritických léků na covid-19 veřejnost informovala v tiskové zprávě Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Podle ní odborníci z takzvané Řídící skupiny pro nedostatek léků [Medicines Shortages Steering Group MSSG] sledují dostupná terapeutika a očkovací látky proti covidu-19. Vedou jejich seznam a aktualizují ho v případě schválení nových preparátů. Reportují i data o potřebě těchto přípravků z jednotlivých zemí sedmadvacítky. Stejně tak jednají s výrobci léčiv a držiteli rozhodnutí o registraci [MAH] léčivých přípravků, které jsou zařazeny na seznam kritických léků na covid-19.

„Vzhledem k současné fázi pandemie obsahuje zveřejněný seznam všechny schválené vakcíny a terapeutika v Evropské unii k prevenci a léčbě covidu-19,“ uvádí zástupci EMA.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

Seznam léčiv dle nich umožní zavčasu reagovat na změny v pandemické situaci. Čímž se sníží riziko nedostatku konkrétních léků při vyšší poptávce nebo po registraci nových léků.

„Seznam nenahrazuje národní pokyny k očkování a klinické léčbě covidu-19,“ upozorňuje EMA ve své zprávě.

Kritický seznam léků na covid-19 si žádá spolupráci

Povinnosti přináší nově vedený seznam kritických terapeutik i pro samotné držitele rozhodnutí o registraci přípravků, tedy výrobce. I ti musejí směrem k evropské lékové agentuře dodávat údaje o dostupných zásobách léčiv i objemu produkce. Pravidelně jí i reportují své prognózy o budoucí nabídce a poptávce po daném léčivu. Tyto informace pak doplní MSSG o zprávy o odhadované poptávce po kritických léčivech z jednotlivých členských zemí.

„To umožní MSSG doporučovat a koordinovat vhodná opatření na úrovni EU Evropské komisi a členským státům EU s cílem předcházet nebo zmírňovat potenciální či skutečný nedostatek kritických léčivých přípravků pro ochranu veřejného zdraví,“ vysvětluje důvody pro vedení seznamu terapeutik na covid-19 EMA.

Situace s přebytkem vakcín proti covidu je neudržitelná

Odborná skupina MSSG, jež sleduje dostupnost léčiv na covid-19 v EU, vznikla v reakci na posílení postavení EMA. Podrobnější monitoring má dle evropského nařízení snížit riziko nedostatku léků a zdravotnických prostředků v nečekaných krizových situacích. Jakou byla právě pandemie covidu-19. A současně má seznam kritických léčiv pomoci k tomu, aby evropský regulátor dokázal rychle a koordinovaně jednat v situaci zvýšené potřeby léčiv a zmírnil tak případné dopady do veřejného zdraví.

Seznam léčivých přípravků na léčbu covidu-19 MSSG vytvořila ve spolupráci s pracovní skupinou jednotného kontaktního místa pro nedostatek léků [SPOC WP] a dalšími odbornými skupinami EMA. Seznam sdílí i s průmyslovými obchodními asociacemi EU.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here