Situace s přebytkem vakcín proti covidu je neudržitelná

3
8257
vakciny_proti_covidu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Pandemie covidu je na ústupu. Evropská komise [EK] ale nasmlouvala miliardy dávek vakcín proti covidu-19. Už nyní je jasné, že ne všechny evropské státy je využijí. Proto tlačí Komisi k otevření a změně kontraktů s výrobci vakcín.

Tématu se v článku Vaccine alliance casts shadow over Commission’s new strategy věnuje bruselský server Politico. Podle něj polská oficiální místa již připravují dopis s žádostí na Evropskou komisi, aby přehodnotila smlouvy na obstarávání vakcín proti covidu. Zástupci Slovenska obratem deklarovali, že Polsko v jeho iniciativě podpoří. Bulharská ministryně zdravotnictví Asena Serbezova veřejně apeluje na EK, aby upravila podmínky odběru vakcín proti covidu-19.

„Ministerstvo zdravotnictví věří, že by státy měly mít možnost nakupovat pouze množství, které skutečně potřebují. Současný rámec kontraktů na vakcíny již nefunguje,“ uvedla Asena Serbezova.

Litva, Lotyšsko a Estonsko EK požádaly o nové projednání podmínek kontraktů tak, aby se dodávky vakcín odložily na dobu, kdy budou zapotřebí. Případně, aby je nahradily dodávky jiných potřebných léků.

Podle serveru Politico ve věci sehrává roli i příliv uprchlíků z Ukrajiny do jmenovaných zemí. Což si žádá nemalé náklady. Dotčené státy tak hledají úspory. Vakcíny proti covidu přitom stojí v přepočtu miliardy korun. Přičemž v mnoha případech jsou tyto peníze vynaloženy docela bez efektu. Nakoupené vakcíny se totiž často vůbec nepoužijí. Naopak po vypršení jejich expirace je unijní země zlikvidují. Což potvrdil i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Na druhou stranu těžko toto budu svým předchůdcům vyčítat, protože vakcíny se nakupovaly v době, kdy pandemie covidu zabíjela ve velkém a očkování bylo jedinou zbraní proti tomu,” řekl ministr v rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz.

Polsko se ozvalo jako první země EU

Vůbec jako první země, která se postavila proti přídělovému systému odběru vakcín, které nepotřebuje, bylo Polsko. Tamější ministr zdravotnictví Adam Niedzielski již minulý měsíc prohlásil, že jeho země nepřevezme a nezaplatí dodávky dalších vakcín od BioNTech/Pfizer.

„Zlepšující se zdravotní situace znamená, že není tolik vakcín zapotřebí,“ uvedl a zdůraznil, že země nemá peníze na rozdávání. Stará se totiž o miliony uprchlíků z Ukrajiny.

Polsko nechce vakcíny proti covidu, odmítá za ně i platit

Současně poukázal na logistické problémy se skladováním nepotřebných vakcín a jejich znehodnocování v důsledku vypršení trvanlivosti. Polsko dokonce zorganizovalo videokonferenci k tématu dodávek vakcín z EU. Jí se účastnili zástupci Rumunska, Dánska, Slovenska, Itálie, Slovinska, Rakouska, Finska, Nizozemska. Dále i Lucemburska, Srbska, Estonska, Maďarska, Litvy, Česka, Lotyšska a Bulharska. Podle polského ministerstva zdravotnictví všichni zástupci uvedených zemí souhlasili s nutností změnit systém dodávek vakcín proti covidu.

„Záleží nám v této věci na společném řešení problému,“ uvedl mluvčí polského ministerstva zdravotnictví.

Vyhazují se miliony vakcín, delší expirace je problém

Zástupci EK unijní země informovali, že dosáhli se společnostmi BioNTech a Pfizer, které zejména dodávají vakcíny do Evropy, dohody na změnu dodacích lhůt vakcín na podzim a na zimu. Podle nejmenovaného diplomata jedné z východoevropských zemí je to krok správným směrem.

„Snaha Komise o změnu podmínek kontraktů je chvályhodná. Podmínky se ale musí změnit ještě víc, než Komise ohlásila. Členské země jsou zajedno, že situace s přebytkem vakcín je neudržitelná. Proto je nutné otevřít existující kontrakty na nákup vakcín a přizpůsobit je situaci na trhu,“ řekl diplomat serveru Politico.

Evropa si objednala 4,2 miliardy dávek

Komise pro Evropu zajistila celkem 4,2 miliardy dávek vakcín proti covidu-19. Z nich 1,3 miliardy dávek již výrobci jednotlivým zemím dodali. Další vakcíny rozvezou v následujících měsících. Odborníci očekávají další vlnu covidu na podzim. Očkovat se je dle nich třeba v předstihu, ideálně koncem prázdnin. Výrobci vakcín nyní deklarují, že své stávající vakcíny upravili tak, aby byly účinné i na případné nové mutace viru.

Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

I přes snahu unijních států přimět obyvatelstvo k dalšímu očkování proti covidu je již nyní zřejmé, že vakcín bude více než zájemců o ně. Mnohé evropské státy ruší proticovidová opatření. Naposledy například Německo, ale i Itálie, která již nepodmiňuje vstup do země covidovým pasem. Restrikce nově uvolnily i Spojené státy. Mnoho lidí navíc covid prodělalo, často i přes očkování. A tak další vakcinaci nepovažují za nezbytnou. Například Dánsko zcela ukončilo očkovací kampaň. Byť očkování proti covidu vedení země nadále doporučuje.

Kampaň na očkování proti covidu začne již v srpnu

Ve stejné době tak dochází k dalšímu znehodnocování dodaných vakcín. Podle nevládní organizace People´s Vaccine Alliance se muselo do konce února zničit na 55 milionů dávek. Francouzský deník Le Monde nedávno upozornil, že do konce letošního března v bohatších státech vypršela lhůta pro použití přibližně 240 milionům covidových vakcín. Z tohoto objemu jich 73 % připadá na látky společností Pfizer/BioNTech. Podle deníku se vakcíny, jimž končí expirace, nedaří uplatnit ani v chudých zemích jako dar. Dostávají je až ve chvíli, kdy do vypršení expirace zbývají týdny, a ony je tak nestíhají využít.

Michal Achremenko

3 KOMENTÁŘE

  1. Válek si hraje na to jaký má přehled a zbytečně vyhazuje peníze za nesmyslné vakcíny o které nikdo nestojí.Valku můžeš si je napichat všechny sám.

  2. U nás je na toto téma ticho. Nová vláda když byla v opozici napadala Babiše, jak málo toho objednal. Pamatuji se, že toho bylo pro všechny v ČR na tři dávky a možná i víc. Mohou mu děkovat, že to neudělal. Tak jsme všechno nespotřebovali a věnovali jsme to mimo ČR.
    Zvláštní, že to naši investikativní novináři nekomentují. Jo kdyby to bylo opačně, to by si někteří trhali vlasy.

  3. Ten mega nákup je akce Kristíny van … a jejího manžela spojeného s výrobcem, já bych to napíchal všeho do nich. [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here