Polsko nechce vakcíny proti covidu, odmítá za ně i platit

0
1798
Polsko
Foto: Pixabay.com

Polsko nebude dočasně přebírat závozy vakcín proti covidu-19 sjednaných společnou unijní dohodou. A odmítá za ně i platit. Uvedl to polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Právní spor je dle něj nevyhnutelný.

Polsko stejně jako ostatní členské země EU dostávalo a stále dostává očkovací látky proti covidu-19 podle obchodních kontraktů, které uzavřela Evropská komise [EK] s výrobci vakcín. Dosud evropský lékový regulátor pro unijní země podmínečně schválil pět očkovacích látek proti covidu. Nejpoužívanější vakcínou v zemích EU jsou mRNA vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna. Do Polska se v největším objemu zaváží konkrétně preparát firmy Pfizer/BioNTech.

Polsko má stejně jako ostatní země EU vakcín dostatek

Polsko však v porovnání s ostatními unijními zeměmi spotřebovalo v přepočtu na obyvatele významně méně vakcín. A aktuálně jich má přebytek. Část ze stávajících dodávek proto polská strana darovala nebo prodala jiným zemím. Už v minulosti tak z Polska odešly vakcíny například do Austrálie. Teď je země posílá do Afriky. Nyní se vedení země ale shodlo, že vakcíny přestane dočasně vůbec odebírat.

„Na konci minulého týdne jsme využili doložku a informovali Evropskou komisi a hlavní výrobce vakcín, že momentálně odmítáme tyto vakcíny přebírat. A také za ně odmítáme platit,” řekl televizi TVN24 polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

EK uzavřela smlouvu na 1,8 miliardy dávek Comirnaty

Dodal, že si je vědom důsledků takového rozhodnutí, kterými bude právní spor. Ten dle něj ostatně již nastal, protože proti rozhodnutí Polska vystoupila jak Evropská komise, tak výrobci vakcín.

K postoji polské strany se vyjádřil i český ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Pan ministr zdravotnictví řekl, že vakcíny nezaplatí. To také nemusí, protože smlouvy podepisuje Evropská unie, a ne Polsko,” okomentoval rozhodnutí polského protějšku Válek.

Technicky podle něj jde o smlouvu s EU, ke které se jednotlivé země jen připojovaly. Na úrovni EU se podle ministra o tom, jak dál s objednávkami vakcín, které jsou pro všechny země i na příští rok, vede intenzivní diskuse.

„Nemyslím si, že jednotlivé země by mohly postupovat nějak jinak. Je potřeba si uvědomit, že ty vakcíny máme pořád za ty ceny před dvěma lety, které jsou dneska pod výrobními náklady,” dodal.

Kontrakt na dodávky do Polska v hodnotě 31,5 mld. Kč

Polsko ale nemůže přímo ukončit dohodu o dodávkách vakcín. Jejími smluvními stranami jsou totiž Evropská komise a výrobci, jak vysvětlil sám Niedzielski. Hodnota kontraktu o dodání vakcín do Polska do konce příštího roku jenom s jedním výrobcem obnáší šest miliard zlotých [zhruba 31,5 miliardy korun]. Z toho více než dvě miliardy zlotých připadají na letošní rok.

Poláci prodali milion dávek Comirnaty Austrálii

Dodejme, že v Polsku má dokončené očkování, tedy alespoň dvě dávky vakcíny, 59 procent obyvatel. Posilovací dávku dosud dostalo 31 procent Poláků. To je výrazně pod průměrem EU, kde je 72,5 procenta obyvatel plně naočkovaných. Z toho 53 procent lidí již dostalo třetí dávku očkování.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here