Dánsko končí s vakcinací proti covidu, je proočkované

0
1887
Dansko
Foto: Pixabay.com

Dánsko vůbec jako první země oznámilo, že od poloviny května zastaví plošné očkování proti covidu-19. Dvě dávky očkování v zemi dostalo 89 procent osob starších 12 let. A slušně proočkovaní jsou i děti od pěti do 11 let.

O pozastavení plošného očkování a konci adresného zvaní k podání očkovací látky proti covidu-19 v Dánsku informuje magazín Fortune. Zprávu potvrdily i dánské zdravotní úřady. Důvodem je, že epidemická situace v zemi je příznivá a proočkovanost populace je vysoká. Na rozdíl třeba od České republiky, a to i co do podaných posilovacích dávek.

„Přišlo jaro, proočkovanost dánské populace je vysoká a epidemie ustoupila,“ uvádí Dánský zdravotní úřad s tím, že epidemická situace v zemi je nyní pod kontrolou.

Čtvrtou dávku proti covidu-19 úřady plošně nedoporučují

Podle oficiálních údajů v Dánsku má za sebou 89 procent lidí starších 12 let dvě dávky očkování. Zhruba 76 procent dospělých dostalo i posilovací dávku. Skoro polovina dětí ve věku od pěti do 11 let pak má jednu dávku očkování, třetina již dokonce dvě.

„Můžeme proto na jaro a léto uzavřít program plošného očkování. Což znamená, že už nerozesíláme další pozvánky k očkování,“ potvrdil dánský zdravotní úřad.

Covidem ohroženým skupinám lidí nicméně vakcinaci i nadále doporučuje. A ti nejrizikovější pacienti mají stále nárok na bezplatnou čtvrtou dávku očkovací látky. Zároveň ani nevyloučil znovuobnovení plošné vakcinace. A to možná již před příchodem podzimu, kdy se každoročně očekává nárůst respiračních onemocnění.

Dánsko zariskovalo v rozvolnění. Vyplatilo se mu to

Dánsko vůbec jako první země Evropské unie počátkem letošního února zrušilo prakticky veškerá protikoronavirová opatření. A to za situace, kdy v zemi přibývaly desítky tisíc lidí nakažených variantou omikron za den. Zástupci tamější vlády svůj krok zdůvodnili závěry odborníků, že omikron varianta viru, na rozdíl od těch předchozích, není pro zdravotní systém takovou zátěží a rizikem.

Podle dat Dánského zdravotního ústavu z 28. 4. za posledních 24 hodin v zemi s 5,9 miliony obyvateli přibylo 1 088 nových nákaz koronavirem. Z toho 88 lidí se nakazilo opakovaně. V tamních nemocnicích se s covidem-19 aktuálně léčí 685 lidí, deset z nich na jednotkách intenzivní péče.

Šéf WHO: Covid neskončil. A není tu jen Ukrajina

Pro srovnání uveďme, že v českých nemocnicích je podle aktuálních údajů Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] 809 pacientů s koronavirem. Z toho 33 jich je ve vážném stavu.

Očkovat se proti covidu-19 ve čtvrtek [28.4.] v Česku nechalo bezmála 2 700 lidí. Před týdnem jich bylo více než 3 000. Lidé se nyní objednávají především na podání posilovací dávky očkování.

Dokončené očkování u nás má téměř 6,87 milionu lidí. Posilovací dávku dostalo přes 4,14 milionu z nich. Od začátku epidemie předloni v březnu potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu. S nákazou u nás zemřelo více než 40 140 lidí. V tomto týdnu v Česku s prokázanou nákazou umírá v průměru deset lidí denně.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here