Čtvrtou dávku proti covidu-19 úřady plošně nedoporučují

0
3410
urady
Foto: Pixabay.com

Druhá posilovací nebo čtvrtá dávka mRNA vakcíny proti covidu-19 u lidí mladších 60 let, ale i těch starších, významný přínos pro ochranu zdraví zatím neprokázala. Uvádí to evropské regulační úřady.

K doporučení podání druhé posilovací a v pořadí čtvrté dávky mRNA vakcíny proti covidu-19 nemají odborníci z Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí [ECDC] a Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] dostatek důkazů. Veřejnost o aktuálním stanovisku k podávání čtvrtých dávek mRNA vakcín v zemích EU informovaly úřady v tiskové zprávě.

„Je příliš brzy na to, aby bylo možné uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín proti covid-19 [Comirnaty a Spikevax] v běžné populaci,“ vyjadřují se ve zprávě.

Nicméně obě agentury se shodují, že čtvrtou dávkou [druhá posilovací dávka, pozn. red.] se posílí ochrana před covidem-19 u lidí starších 80 let ve vyšším riziku vážnějšího průběhu nemoci. Ovšem veškerá pro a proti podání čtvrté dávky u takových pacientů má vyhodnotit lékař, který dobře zná jejich zdravotní kondici.

Pro čtvrtou dávku hovoří minimum důkazů

Podle zástupců ECDC a EMA v současné době neexistují ani žádné jasné důkazy o tom, že po prvních třech podaných dávkách u dospělých ve věku 60 až 79 let s normálním imunitním systémem očkováním získaná imunita nějak významně slábne.

„A tudíž nejsou žádné jasné důkazy na podporu okamžitého použití čtvrté dávky,“ shodují se oba evropští regulátoři.

Čtvrté dávky proti covidu kritizuje WHO i Roman Prymula

Zároveň dodávají, že nevylučují změnu jejich stávajícího doporučení k podávání druhé posilovací dávky proti covidu-19.

„Pokud se současná epidemiologická situace změní. A objeví se nové údaje, může se postoj k podání čtvrté dávky v této věkové skupině změnit,“ píší ve své zprávě.

Stejně tak podle ECDC a EMA nyní neexistují žádné argumenty pro doporučení podávání čtvrtých dávek dospělým mladším 60 let s běžnou funkcí imunitního systému. Podle zástupců obou agentur nemají v ruce žádné důkazy o tom, že získaná ochrana po prvním přeočkování proti závažnému průběhu onemocnění covid-19 slábne. Neexistují tak ani data o existenci přidané hodnoty čtvrté dávky očkování.

Posilovací vakcína HIPRA vstoupí na trh zřejmě již letos

První důkazy o účincích čtvrté dávky pocházejí převážně z Izraele. Údaje ze zkušeností tamních úřadů naznačují, že druhá posilovací dávka podaná nejméně čtyři měsíce po prvním přeočkování obnovuje hladiny protilátek. Aniž by vyvolala nové bezpečnostní obavy.

„Údaje také naznačují, že druhá posilovací dávka poskytuje dodatečnou ochranu proti závažným onemocněním. Ačkoli doba trvání této ochrany ještě není známa. A důkazy jsou stále omezené,“ dodávají zástupci ECDC a EMA.

V nejproočkovanější zemi světa Izraeli rostou počty úmrtí

Dodávají, že ze studií o podání posilovacích dávek se dosud neobjevily žádné obavy z hlediska bezpečnosti v zemích EU podávaných očkovacích látek.

Důležitá je nyní první posilovací dávka, tvrdí úřady

Z obavy další vlny šíření koronaviru v době podzimu a jeho případných nových variant a mutací upozorňují zástupci jmenovaných agentur na nutnost dokončit především základní očkovací schéma. A následně se proti onemocnění ještě nechat přeočkovat. Především pak první posilovací dávkou [v pořadí třetí, pozn. red.].

Koncem března 2022 mělo v unijních zemích plné očkování 83 procent dospělých. Pouze 64 procent z nich pak dostalo první posilovací dávku.

„Očkování proti covid-19 zůstává nejúčinnějším způsobem, jak předcházet závažnému onemocnění během současné pandemie. Včetně onemocnění způsobených variantou omikron,“ připomínají regulátoři.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here