Posilovací vakcína HIPRA vstoupí na trh zřejmě již letos

2
7719
hippra
Foto: HIPRA

Proticovidová vakcína HIPRA má fungovat jako posilovací látka pro dospělé s dokončeným očkováním mRNA nebo adenovirovou vakcínou proti covidu-19. Očkovací látku nyní posuzuje evropský lékový regulátor.

O zahájení hodnocení vakcíny informovala dnes [29.3.] Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Očkovací látku španělský výrobce HIPRA Human Health S.L.U. vyvinul speciálně k posílení již v základním schématu proti covidu-19 očkovaného organismu. Společnost podle informací zveřejněných na jejím webu počítá, že vakcínu na trh uvede ještě v letošním roce.

„Výbor pro humánní léčivé přípravky [CHMP] Evropské agentury pro léčivé přípravky zahájil průběžný přezkum nové vakcíny proti covid-19 pod označením Covid-19 Vaccine HIPRA,“ potvrdila EMA v tiskové zprávě.

HIPRA zřejmě chrání i před omikronem

K zahájení průběžného přezkumu Výbor při EMA přiměly slibné předběžné výsledky laboratorních studií a následně i klinických studií na dospělých osobách. Přičemž právě klinické studie porovnávaly imunitní odpověď na vakcínu, kterou sledovaly s pomocí hladiny protilátek proti SARS-CoV-2 s imunitní odpovědí u mRNA vakcíny Comirnaty vyvinutou společnostmi Pfizer/BioNTech.

„Předběžné výsledky naznačují, že imunitní odpověď navozená očkováním vakcínou Covid-19 Vaccine HIPRA může dostatečně chránit před onemocněním covid-19, včetně covid-19 způsobeným novými variantami viru SARS-Cov-2, jako je omikron,“ přibližuje výsledky klinických studií EMA.

Nicméně v současné době Výbor stále sleduje a hodnotí kvalitu, bezpečnost a účinnost vakcíny společnosti HIPRA. Byť uvádí, že vyhodnocení i této vakcíny proti covidu-19 proběhne ve zkráceném režimu, tak o ani přibližném datu jejího podmínečného schválení nechce lékový regulátor nyní spekulovat.

„EMA bude v této věci dále informovat, až bude předložena formální žádost o registraci vakcíny,“ uvádí EMA.

Spike proteiny reagují na alfa a beta variantu nákazy

Očkovací látka HIPRA dle výrobce obsahuje dvě laboratorně vyrobené verze části spike proteinu. S-protein je bílkovina přítomná na povrchu viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. A právě spike protein používá virus pro vstup do lidských buněk.

„Jedna verze odpovídá části spike proteinu tzv. alfa varianty a druhá odpovídá verzi tzv. beta varianty,“ popisuje fungování vakcíny EMA.

Podle ní jsou součástí vakcíny HIPRA i takzvaná „adjuvans“, tedy látky posilující imunitní reakci na vakcínu. Po jejím podání organismus rozpozná zmíněné dva proteiny ve vakcíně jako cizorodé a vytvoří si proti nim přirozenou obranu. Tedy protilátky a buňky buněčné imunity. Pokud se později očkovaná osoba dostane do kontaktu s virem SARS-CoV-2, imunitní systém rozpozná spike protein na viru a začne se proti němu účinně bránit.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

  1. No co už to do mne narvali třikrát, takže sichr je sichr a dám to i počtvrté, kdo nechce tak ať nejde, při příjmu do nemocnice s covidem do suterénu a mokrej lajntuch, suchej chleba a teplou vodu – vyúčtovat jako samoplátce.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here