Google pracuje na využití telefonů v telemedicíně

0
326
google
Foto: Pixabay.com

Společnost Google plánuje využívat chytré telefony ke sledování zdravotního stavu jejich uživatelů. Testuje, zda snímky očí a záznam srdečních zvuků mohou lidem pomoci odhalit zdravotní problémy z domova.

Vedoucí oddělení umělé inteligence pro zdraví skupiny Alphabet, do níž Google patří, Greg Corrado novinářům řekl, že firma se bude zabývat tím, zda vestavěný mikrofon chytrého telefonu dokáže detekovat srdeční tep a šelest, když se přiloží na hrudník. Podle něj by takové snímání mohlo umožnit včasné odhalení poruch srdečních chlopní.

„Nerovná se to diagnóze. Spíše by se jednalo o detekci zvýšeného rizika,” vysvětlil s odkazem na to, že stále existují pochyby ohledně přesnosti této metody.

Platforma Dr. Digital spojuje recepci, čekárnu i ordinaci

Co se týče snímků očí, internetová společnost se zabývá například odhalováním nemocí spojených s cukrovkou. V této oblasti dokonce již oznámila “první slibné výsledky” při používání fotoaparátů v nemocnicích. Nyní už testuje ve stejné oblasti i fotografie z chytrých telefonů.

Telemedicína ukazuje na budoucnost, v níž lidé – s pomocí svých lékařů – budou moci lépe porozumět svému zdravotnímu stavu a rozhodovat o něm z domova,“ uvedl Greg Corrado.

Nejen Google, ale i čeští vědci testují technologie

Google dále oznámil, že testuje, zda jeho software umělé inteligence dokáže analyzovat ultrazvukové snímky pořízené méně kvalifikovanými techniky. Podle jeho zástupců by tak moderní technologie vyřešila nedostatek pracovníků s vyšší kvalifikací a nabídla rodičům vyhodnocení snímků doma.

Skutečnost, že technologie zaznamenávají stále razantnější vstup do zdravotnictví potvrzují i výzkumy na české půdě. Například vědci z 1. LF UK a Fakulty elektrotechnické ČVUT u nás s pomocí speciálního audio softwaru zkoumají typy Parkinsonovy nemoci.

Audio software pomáhá v léčbě Parkinsonovy nemoci

Speciální software vyvinutý na ČVUT vyhodnocuje z audionahrávky parametry intonace, kvality hlasu, artikulace a řečového tempa pacientů s Parkinsonem. Analýza přivedla výzkumníky k vymezení tří typů řečové poruchy u pacientů s Parkinsonem: prozodický, hlasově-prozodický a artikulačně-prozodický. Podle autorů studie ze získaných poznatků vyplývá, že na základě typu poruchy řeči je možné předpovídat, jak se vyvine nejen tento příznak, ale i celkové onemocnění.

„Čistě porucha prozodie, tedy zejména snížená hlasitost a monotónnost řeči, je patrná prakticky u všech nových pacientů s Parkinsonovou nemocí, kteří už trpí nějakou poruchou řeči. Snížená kvalita hlasu, jeho hrubost, se objevuje přibližně u jedné třetiny nově diagnostikovaných pacientů. Artikulační porucha, tedy porucha výslovnosti, kdy se snižuje rozsah pohybu jazyka a rtů, se pak objevuje spíše v pozdějších stádiích Parkinsonovy nemoci,“ popsal Petr Dušek z Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podle něj poruchou řeči trpí až 90 procent pacientů. Zkušení neurologové dokáží onemocnění i díky tomuto příznaku v jeho počátcích dobře rozpoznat. Nově by jim však mohl pomáhat právě speciálně vyvinutý audiosoftware. Podobné studie se zaměřují třeba i na diagnostiku onemocnění covid-19.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here