Platforma Dr. Digital spojuje recepci, čekárnu i ordinaci

0
869
Dr. Digital
Dr. Digital je nová telemedicínská platforma Ondřeje Soukupa. / Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Digitalizaci zdravotních záznamů vnímám jako klíčovou. Eliminuje chyby, jichž se mohou lékaři dopustit přepisováním záznamů. I jim ubírá na administrativě,“ říká autor telemedicínské platformy Dr. Digital Ondřej Svoboda.

Jaké jsou hlavní výhody telemedicíny a kam podle vás směřuje?

Díky telemedicíně a implementaci IT technologií do primární péče dochází k přiblížení pacientů a zdravotníků. Lékaři mohou online monitorovat a analyzovat naměřené hodnoty pacientů. Na dálku je možné sledovat hladinu cukru, tlak krve, srdeční aktivitu, tělesnou hmotnost, saturaci kyslíku v krvi nebo funkčnost plic. Díky telemedicíně mohou mít lidé své zdraví pod větší kontrolou.

Je dle vás telemedicína jen pro pacienty či je vhodná i pro takzvaně zdravé lidi?

K tomu, abyste s vašim doktorem sdíleli své vitální hodnoty, nepotřebujete být nutně nemocný. Těhotné ženy potřebují být pod pravidelnou kontrolou. Starší lidé budou klidnější, když budou mít své zdravotní záznamy pod dohledem. Rodiče dětí zase nemusí s každým jejich nachlazením trávit čas v čekárnách u pediatrů.

Telemedicína jako perspektivní obor nabírá na významu

Jsou tu i lékaři. Jak těm mohou prospět nové technologie, telemedicína?

Stárnoucí populace a zvyšující se poptávka po službách ve zdravotnictví tlačí na zvýšení efektivity. Klíčem je právě využití informačních technologií v primární péči. Ty umožňují snížit administrativu. Telemedicína nahradí část osobních návštěv. Čekárny ordinací nebudou tolik přeplněné a lékaři se mohou primárně věnovat pacientům s vážnými problémy. Díky sdílení vitálních hodnot mohou doktoři část pacientů sledovat a vyšetřit online na dálku.

Co je Dr. Digital

Nabízíte vlastní telemedicínské řešení Dr. Digital. O co jde?

Dr. Digital je unikátní komplexností služeb, které poskytuje. Umožnuje monitoring životních funkcí z pohodlí domova. Je to ale i edukační platforma, protože pomáhá lidem v orientaci v jejich zdravotní kondici díky naměřeným hodnotám. Nabízí služby koordinátora péče a vedení kompletní zdravotní dokumentace v Electronic Medical Record.

Kdo všechno pracuje se zdravotní dokumentací uživatele platformy Dr. Digital?

Zdravotní dokumentace patří klientovi a kdykoliv do ní může se svolením klienta lékař nahlédnout. To znamená, že slouží hlavně autorizovaným lékařům. Ale může být dostupná i příbuzným, jimž klient udělí souhlas.

Telefon lékaři není žádná telemedicína, tvrdí pacienti

Jak funguje platforma v praxi?

Platformu Dr. Digital si můžete představit jako virtuální kliniku, která stojí na třech pilířích – recepce, čekárna a ordinace. Recepce umožňuje administrovat základní informace o uživateli. Na jednom místě tak administrujete data o svém zdravotním stavu, prodělaných nemocech, krevní skupině nebo alergiích. Pomocí QR kódu, který můžete nosit například na klíčence, nebo ho máte třeba v podobě magnetu na lednici, se k informacím, vaší kartě jednoduchým naskenováním QR kódu dostanou i zdravotníci.

Jak to vypadá v elektronické čekárně?

Čekárna Dr. Digital již vyžaduje plnou registraci a je zaměřená na čtyři cílové skupiny. Jsou to těhotné ženy, děti, senioři a covid pacienti. Každá skupina dostane speciální zařízení určená pro měření vitálních hodnot, s jejichž pomocí lze monitorovat z pohodlí domova zdravotní hodnoty.

Telemedicína je trend. Hradit by ji měly i pojišťovny

A v ordinaci?

Ordinace je posledním stupněm virtuální kliniky. Zahrnuje služby koordinátora péče a hodnocení lékaře. Z důvodu subjektivního posouzení zdravotního stavu probíhají pravidelné konzultace prostřednictvím videohovorů. Ty mimo jiné i psychicky podporují pacienta.

Říkáte, že součástí řešení je koordinátor péče. Jak ten funguje?

Koordinátor péče aktualizuje v Electronic Medical Record zdravotní záznamy. Sem patří například návštěvy doktorů, diagnózy, předepsané léky, plánovaná vyšetření a jejich výsledky. Koordinátor dohlíží na zdravotní aktivity pacienta a pomáhá je řídit. Jde o námi speciálně vyškolené zdravotní sestry.

Využití Dr. Digital v nemocnicích

Váš systém je určen jen pro praktiky nebo ho mohou využívat i nemocnice?

Pro potřeby nemocnic chystáme v blízké době spustit Dr. Digital Clinic. I tento systém si klade za cíl v maximální možné míře ulehčit práci lékařům a zdravotnickým pracovníkům. Totiž telemedicína a digitální zdraví mají společný cíl, jímž je integrace moderních technologií do zdravotnictví a zjednodušení práce zdravotníkům. Což platí i pro nemocnice. Vzdálená péče jejich personálu odlehčí a pomůže v řešení problému přeplněných nemocnic. Moderní technologie mají už dnes výrazný vliv na efektivitu ve zdravotnictví. Ruku v ruce s implementací technologií ale musí jít i legislativní podpora a právní podmínky.

Daniel Tácha

Ondřej Svoboda se ve zdravotnictví pohybuje deset let. eHealth a telemedicínu vystudoval v Římě na Rome Business School. Aktuálně studuje Advance Institutu pro MHA [Master in Healthcare Administration].

V minulosti založil a úspěšně vedl společnost Zafax Medical, která je mezinárodním distributorem zdravotnických prostředků. Firma obchoduje se Švýcarskem, Itálií, Koreou, Francií, USA, UK, Ruskem, Řeckem, Německem a Gruzií. Společnost prodal.

Se svým současným projektem Dr. Digital chce zvýšit úroveň zdravotnictví a podpořit distanční medicínu. V této oblasti pořádá i webináře, které jsou dostupné na jeho YouTube kanále. Stále působí i v obchodě. V říjnu 2020 se stal Honorárním konzulem Gruzie pro Českou republiku.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here