Neléčíme tím, čím je potřeba, uvedl šéf praktiků

1
23614
praktiků
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Za chybějícími antibiotiky nestojí vlna respiračních nemocí, na ty totiž lékaři antibiotika obvykle nepředepisují. „Jde o dominový efekt, kdy vypadlo základní antibiotikum,uvedl v pořadu České televize šéf praktiků Petr Šonka.

V neustálých výpadcích a nedostupnosti antibiotik v Česku spatřuje předseda Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petr Šonka hlavně léčebný problém.

„Je to problém i medicínský, neléčíme tím, čím je potřeba,“ uvedl v dnešním [8.1.] diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce [OVM] šéf českých praktiků.

Jelikož pacientům lékaři nepředepisují pro ně ta nejvhodnější antibiotika, ale ta, která jsou momentálně dostupná na trhu, tak nejenže nemohou sáhnout po nejvhodnější léčbě, ale současně s užitím například širokospektrého antibiotika podporují i antibiotickou rezistenci.

S již několik měsíců trvajícími výpadky léků, především zmiňovaných antibiotik souvisí i další potíž v ordinacích praktických lékařů. Téměř denně totiž kvůli jejich nedostupnosti zdravotníci tráví čas obvoláváním okolních lékáren, aby zjistili, který druh antibiotika je v nich momentálně dostupný a mohou ho pacientům předepsat.

„To je velká komplikace, která nás zdržuje,“ říká Šonka s tím, že situace je složitá pro ně stejně jako pro kolegy v lékárnách.

Výpadky antibiotik s respiračními nemocemi nesouvisí

Podle názoru většiny praktiků není uživatelsky přívětivý ani seznam vedený Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL], ve kterém mohou sledovat dostupnost, respektive nedostupnost daných léčiv. Petr Šonka nevidí jednoznačnou souvislost výpadků antibiotik se současnou vlnou respiračních nemocí, jak často uvádějí oficiální autority, když vysvětlují, proč v Česku chybí léky. Antibiotika totiž lékaři předepisují většinou pacientům s bakteriální infekcí, nikoli virovými onemocněními.

„Takové epidemie jsme zažívali i v minulosti a zvládali jsme je,“ uvedl s tím, že se s takovými vlnami respiračních nemocí musíme naučit zkrátka znovu žít.

V Česku teď docházejí už i léky na průjem

Zmírnit každoroční šíření virových onemocnění by podle něj pomohla větší otevřenost české společnosti k očkování proti chřipce. Proočkovanost proti ní v roce 2010 se pohybovala kolem 4,5 procenta. V roce 2013 kolem pěti procent a v roce 2021 se o něco zvýšila, ale na pouhých 7,5 procenta. O očkování proti chřipkovým virům nemají v Česku přitom zájem ani samotní zdravotníci. Ti ho mají stejně jako například senioři v plných úhradách od zdravotních pojišťoven. Proočkovanost u nich dosahuje 20 procent.

MZ ČR vidí řešení v legislativní úpravě

Situace na tuzemském lékovém trhu je vážná i podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09]. Lidé podle něj musejí počítat s tím, že dostupnost léků v Česku zůstane složitá po celý letošek. To kvůli tomu, že farma firmy plánují výrobu léků s předstihem jednoho až dvou let. Alespoň mírné zlepšení pak očekává s příchodem jarních měsíců.

„Budeme bojovat s nedostatkem léků do května,“ řekl v pořadu ČT ministr Válek.

Řešení výpadků léků jde ministerstvu jako psovi pastva

Česká republika má podle něj oproti jiným evropským státům tu výhodu, že se jí loni podařilo schválit zákon, který resortu dovoluje nakupovat potřebné léky také v mimoevropských státech. Poptávat je tak plánuje resort ve Spojených státech, Kanadě a některých asijských regionech.

„Zákon umožňuje léky nakoupit a dovézt do České republiky,“ uvedl s tím, že zdravotní pojišťovny pak dovolí i takové léky pacientům zaplatit.

Léky dochází i v Americe, někde už jsou na příděl

Podle místopředsedkyně sněmovního Výboru pro zdravotnictví Karly Maříkové [SPD] se měla situace s léky v Česku řešit již dříve. Za vyšší poptávkou podle ní stojí i příchod dnes téměř půl milionu uprchlíků z Ukrajiny i to, že Česko odesílá některé léčivé přípravky přímo na Ukrajinu.

„Máme tady lidi z Ukrajiny a vývoz léků na Ukrajinu,“ uvedla k tématu poslankyně SPD.

Pro lékárníky nejsou výpadky léků žádnou novinkou

S nelehkým letošním obdobím už jsou smíření i lékárníci, kteří s pacienty chybějící léky v podstatě řeší každý den. Ať už jde o léky na předpis, nebo ty volně prodejné. Ani těm se totiž podle jejich zkušeností výpadky nevyhýbají.

„Jsme na to připraveni, a i na to, co se dělo v posledních letech,“ řekl k situaci prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs.

Němci stáhnou chybějící léky z ostatních zemí. Prostě je přeplatí

Již několik měsíců se lékárníci potýkají s objednáváním léků. Jde především o zmiňovaná antibiotika. V objednávkovém systému na ně často doslova číhají. Aleš Krebs potvrdil i neustálé konzultace s ordinacemi praktických lékařů. Konzultace o tom, jaký přípravek je právě dostupný a v jakém množství, aby ho mohli pacientům lékaři předepsat a lékárníci poté skutečně vydat. Pro představu zmínil, že konkrétně u antibiotik mají nyní v lednu takové výdeje, jaké byly v dobách před covidem za celou sezonu respiračních nemocí.

„Nedostatek se týká nyní hlavně antibiotik,“ potvrdil šéf lékárníků.

Zlepšení situace na lékovém trhu si ministr Válek slibuje od chystané novely zákona o léčivech. Ta aktuálně míří do vnějšího připomínkového řízení. Zdravotníkům by měla přinést lepší přehled o zásobách a dostupnosti některých lékových skupin na tuzemském trhu. K jednání do Poslanecké sněmovny podle Válka novela dorazí nejpozději do června. V platnost vejde k 1. lednu 2024. Už nyní podoba novely ale sklízí mnoho kritiky. Zejména pak od výrobců léčiv.

„Asociace varuje, že návrh, který klade další nákladné povinnosti na výrobce dodávající již nyní jedny z nejlevnějších léků v Evropě, povede naopak k vícero a déletrvajícím výpadkům. A tak povede k akceleraci ukončování obchodování některých léků ve skupinách, které již dnes nejsou konkurenceschopné,“ uvedli nedávno například zástupci České asociace farmaceutických firem [ČAFF].

Veronika Táchová

1 komentář

  1. Globalizace má jistě výhody pro výrobce, nízké náklady a vysoké zisky a s tím ovšem i nevýhody pro zákazníky, neboť koncentrace výroby vede v případě výpadku jednotlivých supervýrobců ke globálnímu kolapsu zásobování. Vidíme to opakovaně u čipů, zdravotnického materiálu a teď i u léků. Všichni to víme, nikdo to nevyřeší, kapitál je již všemocný a národní státy bezmocné. Rubikon byl překročen, hurá zpátky do středověku!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here