V Česku teď docházejí už i léky na průjem

11
17853
na_průjem
Ilustrační foto: ČLnK

Po antibiotikách, dětských sirupech na kašel a snižování teploty nyní lékárníci hlásí výpadky léků na průjem. I ty už v některých lékárnách dochází a u distributorů se objednávají jen velmi těžko.

Lékárníci v posledních měsících stále častěji hlásí výpadky dříve jinak běžných léčivých přípravků. Platí to pro volně prodejné léky i pro léky na lékařský předpis. V lékárnách nejsou stabilně antibiotické léky a od letošního května se již několikrát řešily výpadky dětského sirupu Nurofen na tlumení bolesti a snižování horečky u malých dětí, který se dá jen těžko jiným lékem nahradit. A nyní podle vyjádření mnoha lékárníků v lékárnách i distributorů docházejí zásoby léků na průjmové potíže. Ty se často objevují společně s virovými onemocněními.

„Takže už máme za sebou výpadek antibiotik, léků na kašel, léků na teplotu a připraví se léky na průjem… By se z toho jeden…,“ shrnula současnou situaci na Twitteru lékárnice z votické lékárny na Benešovsku Kristýna Pilátová.

Situace kolem léků je stabilizovaná, říká ministr Válek

Na její slova už zareagoval viceprezident České lékárnické komory [ČLnK] Martin Kopecký. Nedostatek daných léků potvrdil. A podle jeho slov tak teď v Česku nejspíše již odstartovaly i výpadky léků na průjmová onemocnění.

„Léky na průjem už odstartovaly, nebo máš ještě Endiaron a Ercefuryl?“ přesto se ještě ptá viceprezident ČLnK své kolegyně na sociální síti.

Podle Kristýny Pilátové už i v její lékárně volně prodejný lék na průjem s obchodním názvem Endiaron právě došel.

„A na distribucích už se nedá sehnat ani carbo medicinalis [aktivní uhlí, pozn. red.],“ dodává středočeská lékárnice.

V Česku chybí už i léky na průjem

Jestli za současnou situací, kdy v Česku pomalu dochází už i léky na průjem, stojí vánoční a silvestrovské veselí a přejídání, a tedy i vyšší poptávka po těchto lécích, nebo za ni může šíření virových onemocnění typu chřipka a covid-19, která u některých pacientů doprovází i střevní potíže, se zřejmě v následujících dnech veřejnost, odborníci i zodpovědné úřady mohou opět jen dohadovat.

Nicméně Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] má informaci o výpadku například léku na střevní potíže Endiaron již od loňského září. Kompletní obnova dodávek je přitom plánována až od 9. ledna letošního roku. To potvrzují i údaje na webu Ústavu.

Hlášení o výpadku léku Endiaron v systému Státního ústavu pro kontrolu léčiv
[Zdroj: SÚKL]

Jak ale ukazuje současná situace na lékovém trhu, tyto údaje bez patřičných kroků lidem v obtížích nyní příliš nepomohou. Na výpadky vlastně kterýchkoli léků si tak pacienti v Česku budou muset zvyknout. A to přes opakovaná tvrzení zástupců Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] z poslední doby, že situace na trhu s léky je v Česku stabilizovaná.

Ministerstvo problémy řeší novou pracovní skupinou

S výpadky léků se potýkají i ostatní evropské země. Německo na to reagovalo návrhem na zvýšení úhrad léků na předpis. České ministerstvo zdravotnictví ustanovením nové pracovní skupiny, která bude sledovat a vyhodnocovat rizika náhlých výpadků léků. Vedením nové ministerské skupiny pověřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] svého náměstka Jakuba Dvořáčka. Ten má k lékům blízko, protože roky působil jako výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP].

„Plán je tuto skupinu svolávat každý týden do té doby, než se situace stabilizuje,“ řekl náměstek s tím, že problémy na trhu s léky mohou přetrvávat několik měsíců i rok.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Dále uvedl, že odborníci vypracují praktické manuály pro řešení situací, kdy se v Česku opět stanou nedostupné některé z léků. Lékárníci a nemocnice například dostanou včas potřebné informace o náhradách chybějícího léku. A lidé z pracovní skupiny zajistí dodávky chybějícího léku pro český trh. To například vyjednáním individuálního dovozu nebo povolením distribuce cizojazyčné šarže daného léčiva.

Do skupiny ministerstvo chce zapojit i pracovníky ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, České lékárnické komory [ČLnK] a dotčených odborných společností. Jakub Dvořáček do skupiny navíc plánuje přizvat i distributory a zástupce výrobců léčivých přípravků.

Veronika Táchová

11 KOMENTÁŘE

  1. Komise se bude schazet, dokud se to nevyresi… asi jako ze samo, ze? Nemecko zavedlo behem mesice predpisy a umi donutit distributory, aby to dodali. A u nas, jake prekvapeni, komise a keci a zvasty. At … [red. upr.] vsichni co se maji starat a s… [red. upr.] na to…

  2. To je jasný, vozí se všechno na Ukrajinu. Chápu že jsou tam na tom blbě, ale obávám se, že nejen ve zdravotnictví se dává přednost Ukrajincům, kteří sem přišli. Mám informace ze školství.

  3. Pořád nějaké komise,které jednají a nic nevyjednají. V médiích se lže-ať je to náměstek ministerstva zdravotnictví,nebo sám pan ministr. Já nevím,zda se léky vyvážejí na Ukrajinu nebo ne,půl milionu Ukrajinců navíc u nás,Českou republiku stojí dost a léky jsou potřeba i pro ně. Jestliže dokáže někdo z kompetentních “odborníků” oznámit,že např. Endiaron schází proto,protože se lidé o Vánocích přejedli,nehorázně lže. Endiaron má výpadky už od roku 2018-chvíli je a dlouho není. Lže se v médiích,ale lidi nejsou tak hloupí,jak si leckterý z politiků myslí. A to,že nejsou léky na průjem,léky na kašel, ATB,léky a kapky do očí a další a další,nějaké komise nevyřeší.Tam se jen sedí a žvaní.Ať si jdou poslechnout lékaře,lékárníky-do očí se jim nepodívají. Hnus

  4. Vážení cenzoři! Slušnost našim lidem “došla” současně s tím, jak došly léky proti průjmu …., nedivte se, je to totiž přirozená defekalizace společnosti na politiku ničemné vládní “pětikolky” !!! -pepř

  5. Endiaron v ČR davno nebyl už v polovině listopadu, když přítel skončil na kapačkách po požití svatomartinské husy v jedné karlínské restauraci. Už tehdy nám řekli, že problém trvá už několik měsíců.

  6. Je to neuvěřitelné co se děje!
    Endiaron je nenahraditelný! Co jsme v EU, tak pořád něco není, tak nechápu tu koordinaci a jednotu. Hlavně, že řeší blbosti.

  7. Léky na průjem už nejsou skoro rok a ten pětislepenec v čele s nevydařením ministrem zdravotnictví není schopen nic zajistit. Jenom v televizi vypouští ty …, že na každý nedostupný lék je stejná alternativa. Samé blbé žvásty. Kašlou na nás a starají se jenom o sebe. Doufám, že po příštích volbách skončí všichni tam, kde patří, v propadlišti dějin a ani pes po nich neštěkne. Sebranka …. [redakčně upraveno]

  8. Není Ercefuryl na předpis, Endiaron volně dostupný, v lékárně nabízejí místo léků zdravotnické prostředky Tasectan _ želatina z vepře, kukuřičný škrob a magnezium stearát. No to se z toho poseru. A Válek dělá, ze je všeho dost. Dle mého názoru na Mu nemá co dělat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here