Situace kolem léků je stabilizovaná, říká ministr Válek

0
415
leku
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [vlevo] tvrdí, že situace na trhu s léky je stabilizovaná. Zprávy z trhu a zkušenosti pacientů ale ukazují jinou realitu. Sklady výrobců, distributorů i lékáren zejí prázdnotou. Do hry tak vstupuje Válkův „muž pro všechno“, náměstek Jakub Dvořáček [vpravo]. Bude řídit pracovní skupinu, která se bude „stabilizované situaci“ na trhu s léky věnovat každý týden, aby byla ještě „stabilizovanější“. Ministr Válek má štěstí, že české předsednictví Radě EU akorát končí, protože i to měl Jakub Dvořáček na starosti. / Foto: MZ ČR

Výpadkům léků na českém trhu má zamezit nová pracovní skupina na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Ta bude sledovat a vyhodnocovat rizika náhlého nedostatku léků a reagovat na ně ve spolupráci s výrobci a distributory.

Vedením nové skupiny zabývající se lékovým trhem pověřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] svého náměstka Jakuba Dvořáčka. Ten má k lékům blízko, protože dlouhé roky působil jako výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP]. Do skupiny se zapojí i další lidé z ministerstva, ze Státního úřadu pro kontrolu léčiv [SÚKL], České lékárnické komory [ČLnK] a dotčených odborných společností. Jakub Dvořáček do skupiny navíc plánuje přizvat i distributory a zástupce výrobců léčivých přípravků.

„Plán je tuto skupinu svolávat každý týden do té doby, než se situace stabilizuje,“ uvedl náměstek s tím, že problémy na trhu s léky mohou přetrvávat i několik měsíců nebo rok.

Dále uvedl, že skupina vypracuje praktické manuály pro řešení situací, kdy se v Česku opět stanou nedostupné některé z léků. Lékárníci a nemocnice například dostanou včas potřebné informace o náhradách chybějícího léku. A lidé z pracovní skupiny zajistí dodáky chybějícího léku pro český trh. A to například vyjednáním jeho individuálního dovozu nebo povolením distribuce cizojazyčné šarže daného léčiva.

Dostupnost léků bude sledovat ministerská skupina

Ministr Válek v souvislosti s aktuální krizí zdůraznil, že v připomínkovém řízení je novela zákona o léčivech, která podle něj zmírní nedostupnost některých léků. Podle ní by výrobci léků například museli povinně zajišťovat dodávky léku ještě dva měsíce poté, kdy oznámí přerušení nebo ukončení výroby. Jinak řečeno, budou muset na skladech držet nasmlouvané dodávky na dobu dalších dvou měsíců. Přičemž i prázdné sklady léků a léčivých látek jsou jednou z příčin aktuálních problémů.

Potíž ale je, že představy ministerských úředníků se rozcházejí z představami zástupců farmaceutických firem a vůbec lidí takzvaně z praxe. Smysluplnost chystané zákonné novely dlouhodobě zpochybňuje například Česká asociace farmaceutických firem [ČAFF].

„Asociace varuje, že návrh, který klade další nákladné povinnosti na výrobce dodávající již nyní jedny z nejlevnějších léků v Evropě, povede naopak k vícero a déletrvajícím výpadkům. A tak povede k akceleraci ukončování obchodování některých léků ve skupinách, které již dnes nejsou konkurenceschopné,“ uvádějí zástupci ČAFF.

ČAFF rozšířil členskou základnu i zkritizoval výkon MZ ČR

Návrh podle nich vůbec necílí tam, kde je riziko nedostupnosti nejvyšší. Plošná regulaci dále označují jako neefektivní a drahou. Následky podle nich ponesou pacienti. To proto, že zvýšené náklady se logicky promítnou do cen léků.

Pokud by nová regulace byla zaměřena na celý trh hrazených léčiv, pro většinu skupin léčiv by šlo o zbytečnou dodatečnou regulaci. Navíc regulaci, která vezme významné finanční prostředky farmaceutickým firmám. A to prostředky, které jim stát ale nehodlá kompenzovat,“ tvrdí výkonný ředitel ČAFF Filip Vrubel.

Němci stáhnou chybějící léky z ostatních zemí. Prostě je přeplatí

Asociace proto plánuje o chystané novele s ministerstvem jednat. Podle ní by bylo efektivnější, pokud by regulaci MZ ČR lépe zacílilo. A také ji stanovilo jako časově omezenou povinnost s možností pravidelného přehodnocení.

Lékový trh v Česku je stabilizovaný, tvrdí MZ ČR

Pozoruhodná jsou ale i další zjištění. Byť na MZ ČR vzniká pracovní skupina, která se bude scházet každý týden, aktuální situace kolem zásobování českého trhu léky je podle ministra Válka stabilizovaná. Nurofen se podle jeho slov postupně dostává do všech lékáren a běžně dostupný je i penicilin. I přes stabilizovanou situaci ale i potvrzuje, že stále chybí některá antibiotika.

Situace je podle něj ale řešitelná. V Česku totiž fungují desítky takzvaných antibiotických středisek, na která se mohou léky předepisující lékaři obrátit s dotazem na použití konkrétního antibiotika.

„Každý lékař může s laboratoří konzultovat a vybírat odpovídající antibiotikum,“ uvedl.

K výpadkům léků se vyjádřila i ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Irena Storová. Podle ní Ústav nemá zmocnění, aby přiměl držitele rozhodnutí o registraci, aby dodávali léčiva na český trh. A nemá ani pravomoc léky vyrábět, distribuovat či vlastnit.

SÚKL neřeší očkovací strategii, říká Irena Storová

Vyjmenovala i několik důvodů, proč k výpadkům některých léků v Česku dochází. Jde především o zvýšenou spotřebu, jinak řečeno poptávku v době respiračních nemocí. Dále o poruchy ve výrobě nebo problémy v distribuci léčiv z asijských či jihoamerických trhů. Ve svých slovech současně zdůraznila, že přísná cenová regulace, která určuje, za kolik se může daný lék na českém trhu prodávat, není hlavní příčinou výpadků léků.

„Jako minoritně je uváděna vlastně nízká výše stanovené úhrady nebo maximální ceny a i s tím umíme z pozice státu pracovat,“ uvedla.

V takovém případě podle ní pracují s takzvaným institutem možného navýšení ceny ve veřejném zájmu. Což má jedinou podmínku. S navýšením ceny musí souhlasit všechny zdravotní pojišťovny, dodala ředitelka SÚKL.

Výpadky léků se Česku nevyhnou ani v příštím roce

Slova šéfky SÚKLu jsou ovšem v přímém rozporu s informacemi farmaceutických firem. Ty tvrdí, že kromě hlavních příčin výpadků léků, jež souvisí s narušením globálních distribučních řetězců, se na jejich výpadcích podepisuje soustavný tlak na co nejnižší ceny. To zejména skrze revize cen a úhrad, jak upozorňuje v aktuální zprávě ČAFF. V této souvislosti si ČAFF zhruba před půl rokem zmapovala desítky skupin léčiv s nízkými cenami a současně malým počtem alternativ. Právě jejich výpadky na trhu totiž podle ČAFF tvrdě dopadají na pacienty.

„Ministerstvo zdravotnictví ale ani po půl roce tyto podklady nezohlednilo v cenové regulaci platné pro příští rok,“ uvádějí zástupci ČAFF.

Nurofen pro děti nebude do března 2023. Překvapení to není  

Podle Asociace stávající legislativa v Česku nadále zůstává postavena na spirále snižování cen. Docela pak chybí systémové opatření umožňující ceny firmám zvýšit při zásadních ekonomických potížích, jimž farma firmy nyní čelí.

„Ministerstvo bohužel nevyužilo i několik málo výjimečných nástrojů, které má k dispozici. Například zrušení maximální ceny pro vyjmenované skupiny léků. Riskuje tak případnou nedostupnost desítek léčiv na českém trhu,“ dodávají zástupci ČAFF.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

O tom, že za této situace výrobcům lékům kvůli dlouhodobě rostoucí inflaci zdražují výrobní náklady ZdraveZpravy.cz informují dlouhodobě. A nejen ony, ale i ekonomický server FinTag.cz, například zde.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here