Nurofen pro děti nebude do března 2023. Překvapení to není  

0
5243
Nurofen
Foto: Pixabay.com

Sirup Nurofen pro děti nebude podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] dostupný do poloviny března 2023. Výrobce Reckitt Benckiser lékovému ústavu oznámil, že důvodem výpadku jsou výrobní potíže.

Nedostatkový Nurofen proti horečce od letošního května chybí na tuzemském trhu už potřetí. Do Česka firma nyní nedodává ani dětské čípky, byť podle spolku Mladí lékárnici v těchto dnech čípky do některých lékáren dorazily. Čípky se používají pro snížení horečky při chřipce a nachlazení u dětí. Zmírňují bolesti hlavy, zubů, uší, bolesti v krku nebo pooperační bolesti. U čípků výrobce termín obnovení výroby neuvádí. Lékárníci si podle mluvčí České lékárnické komory [ČLnK] Michaely Bažantové umí při výpadku jednoho typu léku poradit, případně ho konzultují s ošetřujícím lékařem dítěte.

„Léčivé přípravky pro děti s obsahem ibuprofenu ve formě sirupů nebo čípků výrobci momentálně nedodávají vůbec nebo je dodávají v množství neodpovídajícím potřebám pacientů,” sdělila Bažantová.

Řešení takových nedostatků je podle ní náročné nejen časově, ale vzhledem ke stresu rodičů nemocných dětí také psychicky. Podle ní nelze doporučit plošně jeden lék jako náhradu na nedostatkové čípky či sirup. Rozhoduje věk, hmotnost i konkrétní potíže dítěte.

„Pokud například nemocné dítě váží více než 20 kilogramů, může se ibuprofen podávat v tabletách, které k dispozici jsou. Ibuprofenové přípravky lze v mnoha případech nahradit léky s obsahem paracetamolu, byť ten nemá protizánětlivé účinky,” vysvětlila.

Univerzální náhrady za Nurofen, ale i další léky neexistují

Přípravky s paracetamolem lékárny mohou vyrobit ve formě čípků i individuálně, surovina na výrobu čípků s ibuprofenem ale není nyní dostupná.

„Apelujeme na rodiče, aby svým dětem nedávali například půlené tablety s obsahem ibuprofenu pro dospělé,” dodala Bažantová.

Příčiny výpadků jsou podle lékárníků různé, někdy se je lékárny ani nedozvědí. Za problém lékárníci považují také to, že se výroba velké části léků přesunula mimo Evropu. Někdy může být za výpadkem i panika, při nedostupnosti léku se lékárny či pacienti zásobí jeho náhradou.

Výpadky léků nejsou podle SÚKL dramatické, praxe mluví jinak

Zástupci výrobců léků ale přidávají i další argument. Je jím vysoká inflace a rostoucí náklady na výrobu. Což pro ekonomický server FinTag.cz nedávno potvrdil ředitel společnosti Zentiva Boris Sananes.

Jenom náš pražský závod bude mít o 300 až 400 milionů vyšší náklady za energii letos oproti loňskému roku. Ceny léků jsou regulované, proto nelze zvyšování nákladů promítat do konečné ceny. To znamená, že i my se nyní dostáváme do situací, kdy se rozhodujeme, které léky budeme schopni dál vyrábět, ale které už dál vyrábět nebudeme,“ uvedl.

80 % firem nemá na příští rok zafixované ceny energií

Upřesnil, že firma ze stejných důvodů ukončila výrobu jednoho z léků pro německý trh. Což značí, že daný lék na německý trh, kde se ceny léků soutěží s důrazem na cenu nejnižší, dodává jen jeden dodavatel. Dojde-li v jeho případě k problémům v dodávkách, potíže bude mít celé Německo.

„Teď již mnohdy nejde o to, kolik na léku vyděláme, ale zda ho vůbec dokážeme vyrobit, abychom na něm neztráceli,“ doplnil šéf Zentivy.

Ty nejběžnější léky jsou nejohroženější

Stanovování cen léků státem dlouhodobě kritizují i lékárníci. To zejména kvůli tomu, že od ceny léků se odvíjí i jejích odměna za jeho vydání.

„Ten systém úhrad a cen léků plošně není schopen vůbec reagovat na současnou situaci, kdy stejně jako ostatní i lékárníky trápí inflace a rostoucí náklady na provoz lékáren,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz Aleš Krebs.

Lékárníci varují před riziky nízkých cen léků i úhrad za jejich výdej

Podle něj se v České republice uplatňovaný důraz na co nejnižší cenu regulovaných léčiv může do budoucna vymstít třeba v tom, že se dané léky nevyplatí výrobcům prodávat na českém trhu. Na to před nedávnem upozornil v podcastu ZdraveZpravy.cz i výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem [ČAFF] Filip Vrubel. Řekl, že určitě není namístě strašit veřejnost sníženou dostupností běžných léčiv, situace si podle něj ale zasluhuje řešení.

„Je to velmi individuální. Nelze úplně říci, které přípravky jsou nejohroženější. Obecně ale můžeme uvést, že se jedná hlavně o ty nejlevnější a nejběžnější léčivé přípravky. Tedy přípravky, které stojí desítky korun či nižší stokoruny. I tak jde mnohdy o život zachraňující přípravky. Jsou to třeba některá antibiotika, léky na srdeční zástavu a podobně,“ vysvětlil.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Ministerstvo zdravotnictví ČR před nedávnem uvedlo, že se změnou stanovování cen a úhrad léků zabývá. Zástupci ČLnK pro ZdraveZpravy.cz minulý měsíc ale uvedli, že na konkrétních návrzích změn na MZ ČR aktuálně nikdo nepracuje. Na problém se stanovováním léků v Česku, který se projevuje výpadky léků na trhu, přitom ZdraveZpravy.cz upozorňují již několik posledních let.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here