Výpadky léků nejsou podle SÚKL dramatické, praxe mluví jinak

0
1259
vypadky_leku
Foto: Pixabay.com

Výpadky léků na tuzemském trhu nejsou podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Ireny Storové nijak dramatické. Uvedla to včera [6.11.] v České televizi [ČT]. Zástupci lékárníků, pacienti i farma firmy to vidí jinak.

„Trend výpadku je možná lehce vyšší, ale není tam v posledních období žádný dramatický nárůst,“ zhodnotila situaci dostupnosti léků ředitelka SÚKL Irena Storová v nedělením pořadu ČT Otázky Václava Moravce.

Pokud dojde k nedostupnosti nějakého léčiva, pak za ní podle Storové obvykle stojí problémy ve výrobě. V počtech hlášení ze strany držitelů registrací, tedy farmaceutických firem, je situace v Česku podle ředitelky SÚKL konzistentní.

Zkušenosti lékárníků stejně jako pacientů ale ukazují na odlišnou situaci. Lidé se v lékárnách setkávají s nedostupnými léky stále častěji. Chybí léky na astma, epilepsii, zánětlivá onemocnění nebo i jinak obvykle běžně dostupná léčiva na snížení horečky.

„Obecně cítíme, že ten nedostatek je vyšší, než býval v předchozích letech. To můžu potvrdit,“ zhodnotil situaci na lékovém trhu prezident České lékárnické komory [ČLnK] Aleš Krebs v pořadu ČT.

S výpadky léků si umí lékárníci dobře poradit

Dodal, že výpadky léků se projevují už v objednávkách, které někteří distributoři nepotvrdí. Veřejnost současně ujistil, že si lékárníci dokáží s většinou výpadků léků ale dobře poradit.

„Některé přípravky dokážeme v lékárnách i připravit,“ uvedl.

Chybějící léčiva lékárníci nahradí generickou substitucí, připraví potřebný léčivý přípravek přímo v lékárně, je-li to možné. Anebo dojde na změnu předepsané farmakoterapie, kterou ale musí pacient konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Generická substituce: I výpadek léku má řešení

Výpadky léků na tuzemském trhu avšak potvrzuje za praktické lékaře i předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka. Podle něj by lékařům pomohla lepší informovanost o tom, které léky právě chybějí.

„My se většinou informaci dozvíme od pacienta, který se vrátí z lékárny a řekne nám, že předepsaný lék není k dispozici,“ řekl Šonka.

V Británii stejně jako u nás hrozí výpadky generik

Systém o nedostupnosti léčiv vedený SÚKLem je podle něj pro praktické lékaře stejně jako pacienty složitý. Prospěl by jim jednodušší kanál pro přenos aktuálních výpadků. Podle Ireny Storové se změny v dostupnosti, respektive nedostupnosti léků dějí velmi rychle, často i na regionální úrovni.

„Agenda je neskutečně živá. Co platí ráno nemusí platit večer,“ vysvětlila Storová.

Situaci na trhu s léky nejen v Česku, ale i v jiných zemích EU by měla podle ní alespoň částečně zlepšit plánovaná celoevropská evidence léčivých přípravku, jak plánují představitelé Evropské komise [EK]. V již vydaném nařízení by Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA] měla do roku 2025 vytvořit jednotnou platformu, která by informovala o nedostupných lécích.

EU toho pro lékovou soběstačnost příliš nedělá

Šéf lékárníků Aleš Krebs vidí řešení ale spíše v tom, že si Evropa léky dokáže sama vyrobit. A snížit tak svou závislost na asijských trzích. Léky totiž, to uznává i Evropská komise, patří mezi strategickou komoditu.

To dlouhodobě připomíná výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem [ČAFF] Filip Vrubel. Odvolává se právě na EK. Ta již před dvěma lety vydala novou průmyslovou strategii a analýzu strategických závislostí, ve které uvádí, že léčivé látky patří mezi nejkritičtější suroviny, na kterých jsou evropské země nejvíce závislé. Od té doby podle něj ale nedošlo k žádným reálným krokům ani na úrovni EU, ani národních států vedoucí k posílení soběstačnosti EU v oblasti produkce léků.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

A výpadky léků na tuzemském trhu již zaznamenal i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Zamezit jim plánuje legislativní změnou, tedy další regulací již tak podle odborníků silně regulovaného lékového trhu v Česku. Prostřednictvím novely zákona o léčivech chce distributorům nařídit povinné předzásobení se vybranými léky na několik měsíců dopředu.

Filip Vrubel v této souvislosti upozornil, že další regulace lékového trhu v Česku může vést i k tomu, že některé léčivé přípravky zmizí z trhu úplně. Ne vždy si totiž budou farmaceutické firmy jisty, že jsou schopny zajistit danou dodávku do dvou či tří měsíců. Problém pak je, jak upozorňují výrobci léčiv, v regulovaných cenách léků při rostoucích nákladech. Firmy tak pod tlakem zvažují, co ještě vyrábět a co ne, aby zůstaly v zisku.

Ministr Vlastimil Válek se chce přesto dané regulaci podrobněji věnovat už na příštím jednání ministrů zdravotnictví EU.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here