Královéhradecký kraj otevře nové komunitní bydlení

0
323
komunitni
Ilustrační foto: Pixabay.com

Komunitní služby v Jičíně posílí nové chráněné bydlení pro osoby s mentálním hendikepem. Královéhradecký kraj s podporou EU investuje 28 milionů korun do přestavby bytů. Obývat je má 11 klientů sociálních služeb v Chotělicích.

V Jičíně už započala přestavba bytového domu v Ruské ulici na komunitní chráněné bydlení pro osoby s mentálním postižením. Obývat by ho mělo jedenáct klientů ve čtyřech domácnostech. Většinu z investice pokryje evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu [IROP].

„Stavební práce na novém komunitním bydlení v Jičíně potrvají necelý rok. Do jednotlivých domácností by se klienti měli začít stěhovat během prvního čtvrtletí roku 2024,“ uvedl první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček [Piráti].

Stát uvolnil peníze na budovy pro sociální služby

Přestavbou bytového domu v Jičíně vzniknou čtyři domácnosti. Podle náměstkyně hejtmana pro sociální věci Martiny Berdychové [Východočeši] v nich budou klienti žít v přirozeném domácím prostředí.

Kraj podporuje komunitní bydlení před ústavy

Výstavba nového chráněného bydlení v Jičíně je podle Berdychové jedním z prvních kroků v celkové transformaci ústavu sociálních služeb v Chotělicích, jenž spadá pod Královéhradecký kraj.

„Naší snahou je připravit pro mentálně handicapované klienty komunitní formy bydlení, které se budou co nejvíce podobat běžným domácnostem,“ dodala náměstkyně.

Přeměnou z klasické formy poskytování pobytové sociální péče se kraj podle ní snaží lépe začlenit osoby s mentálním a kombinovaným hendikepem do společnosti. Lidé s postižením díky službám komunitního charakteru mohou žít v běžných domácnostech. Věnovat se obvyklým denním činnostem. Důležitou roli v chráněném bydlení sehrává i to, že obyvatelé nesou určitou odpovědnost za svá rozhodnutí. A to se velmi pozitivně projevuje do jejich psychického rozpoložení.

„Starají se o svou domácnost, chodí do práce. Případně využívají navazující sociální či další veřejné služby a jako vrstevníci tráví svůj volný čas,“ popisuje náměstkyně.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Zároveň jsou v kontaktu se zástupci sociálních služeb, kteří jim podle potřeby zajišťují podporu a jsou jim k „ruce“. Královéhradecký kraj bude podle Berdychové v přeměně stávající podoby sociálních služeb na převážně komunitní služby pokračovat nadále.

Letos v srpnu kraj dokončil výstavbu rodinných domů pro klienty sociálních služeb v Třebechovicích pod Orebem. Zařízení nahrazuje kapacity Ústavu sociální péče v Kvasinách na Rychnovsku. Podobné typy komunitního zázemí pro lidi se zdravotním hendikepem kraj zřídil i v Kostelci nad Orlicí a Týništi nad Orlicí taktéž na Rychnovsku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here