Rychnovská nemocnice se přeci jen dočká státní dotace

0
372
rychnovska_nemocnice
Foto: Nemocnice RnK

Královéhradecký kraj se přeci jen dočká státní dotace na modernizaci a přístavbu Nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Celkem do ní kraj plánuje zainvestovat 865 mil. korun, 300 milionů nakonec přispěje stát.

Investici do rekonstrukce rychnovské nemocnice, jejímž zřizovatelem je Královéhradecký kraj, odsouhlasilo jeho vedení letos v červnu. Rozhodnutí krajští zastupitelé přijali v době, kdy si nebyli jistí, zda jim ale přispěje stát. Ten jim dotační podporu ve výši 300 milionů korun slibuje šest let. Tomu je však konec. Zástupci vlády poskytnutí dotace ze státního rozpočtu odsouhlasili v pondělí 27. září. S rekonstrukcí nemocnice se tak začne příští rok.

„Ministerstvo pro místní rozvoj poskytne investiční dotaci z podprogramu Podpora vládou doporučených projektů v oblasti rozvoje regionů,“ uvedl úřad ve své zprávě.

V první fázi stavebních úprav rychnovské nemocnice poskytne úřad částku 200 milionů korun, po jejím vyčerpání zašle zbývajících 100 milionů korun.

„Výše podpory bude maximálně 60 % z celkových uznatelných nákladů, příjemce dotace bude Královéhradecký kraj,“ upřesnilo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.

Rychnovská nemocnice se dočká investice 865 mil. Kč

Samotný kraj pak počítá s celkovými náklady ve výši 865 milionů korun, na stavební práce z toho má jít 657 milionů korun.

Rychnov1Rekonstrukce [vizualizace na foto Královéhradeckého kraje vpravo a níže, pozn. red.] má začít přestavbou tří ze sedmi podlaží stávajícího pavilonu. V něm funguje dětské oddělení, gynekologie, porodnice a interna. Součástí stavebního projektu je také přístavba nové pětipodlažní budovy s urgentním příjmem, ambulancemi a operačními sály. Obě budovy se mají propojit, což zjednoduší chod nemocnice a bude i pohodlnější pro pacienty a zaměstnance. Součástí výstavby jsou také úpravy a rekonstrukce přilehlých prostor a komunikací. Zlepšit se má i technická infrastruktura v okolí budovy.

Královéhradecký kraj už má na rekonstrukci vypracovanou projektovou dokumentaci a vydané stavební povolení.

K pomoci se stát zavázal již před šesti lety

rychnov2Modernizace rychnovské nemocnice je součástí tří usnesení vlády z února 2015, června 2017 a října 2020. K podpoře tamní infrastruktury v okolí průmyslové zóny Solnice-Kvasiny [výrobní podnik Škoda Auto, pozn. red.] se stát zavázal v roce 2015. Zástupci tehdejší vlády uzavřeli s Královéhradeckým krajem a společností Škoda Auto memorandum o vzájemné spolupráci. V průmyslové zóně funguje automobilka Škoda Auto a několik dodavatelských firem, kde pracuje na 12 tisíc zaměstnanců. Do rozvoje této zóny stát v minulých letech investoval osm miliard korun. Stejný objem již vynaložila i automobilka.

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

V listopadu roku 2003 vznikla akciová společnost Oblastní nemocnice Náchod a.s., která o rok později vytvořila s akciovými společnostmi nemocnic v Jičíně, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a Broumově Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje a.s. Od roku 2013 je nemocnice v Rychnově nad Kněžnou součástí Oblastní nemocnice Náchod a. s.

Rychnovská nemocnice má 255 lůžek a pracuje v ní více než 400 zaměstnanců. Zdravotní péči zajišťuje v oborech ARO, gynekologie a porodnictví, chirurgie, vnitřní lékařství, pediatrie, neonatologie a ortopedie.

Nemocnice v Náchodě bude dokončena koncem měsíce

Ambulantní péči poskytuje pacientům v oborech rehabilitace, onkologie, klinické psychologie a lékařské pohotovostní služby pro děti a dospělé. Komplementární péči zajišťuje v hematologii, klinické biochemii a diagnostice. Nemocnice provozuje vlastní dopravní zdravotní službu. Pro potřeby ortopedické péče v ní funguje i Kostní banka.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here