Pracovníci WHO v Kongu zneužívali desítky žen a mužů

0
218
v_kongu
Ilustrační foto: WHO

Sexuálního násilí na ženách a mužích v Kongu se podle výsledků vyšetřování dopustilo minimálně 20 zaměstnanců Světové zdravotnické organizace [WHO]. Čtyři z nich WHO propustila a dva na čas odvolala.

Pracovníci WHO při své misi v Kongu v letech 2018 až 2020 sexuálně zneužili minimálně 63 místních žen a dvanáct mužů. Ve zprávě o tom informovala vyšetřovací komise, kterou pověřilo vedení organizace. Podle ní se zneužívání dopustilo minimálně 20 zaměstnanců WHO. Její šéf Tedros Adhanom Ghebreyesus se za chování svých kolegů omluvil. Slíbil, že zodpovědné osoby budou potrestány.

„Omlouvám se za to, co spáchali lidé, které WHO zaměstnala, aby vám sloužili a chránili vás,“ řekl Tedros.

Podle něj byla vyšetřovací zpráva hrůzným čtením. Zmínil dále, že organizace bude nyní potřebovat dalekosáhlé změny především v řídících strukturách a kultuře společnosti.

WHO s vyšetřováním příliš nespěchala

Zástupci WHO se případem začali skutečně zabývat až po několika zprávách v médiích. Ty přinesly svědectví konžských žen o sexuálním nátlaku a násilí páchaném na nich. Poškozené ženy uvedly, že humanitární pracovníci, kteří měli v regionu pomáhat v boji s epidemií eboly, jim nabízeli práci výměnou za sex. Mnohé z nich zaměstnance WHO obvinily ze znásilnění. Po zveřejnění těchto výpovědí pověřil Tedros nezávislou komisi, která měla obvinění prošetřit.

USA skončí v WHO šestého července 2021

Vyšetřovatelé nyní dospěli k závěru, že obvinění poškozených žen a mužů jsou důvěryhodná. A dále k tomu, že 21 pachatelů patřilo k humanitární misi WHO. Podle zprávy z vyšetřování se násilí dopouštěli jak Konžané, tak cizinci jiných národností. Tedros na tiskové konferenci uvedl, že organizace kvůli proviněním se čtyřmi lidmi rozvázala pracovní poměr a dva zaměstnance dočasně odvolala. O jejich dalším potrestání mimo výpověď či dočasné odvolání už se nijak blíže nezmínil. Stejně jako o postihu zbývajících násilníků.

Vedení mise v Kongu na stížnosti žen nereagovalo

Podle některých pozorovatelů přistupovala k řešení sexuálního násilí WHO jen velmi liknavě a velmi pomalu. Agentura AP v této souvislosti zmiňuje případ Michela Yaoa, jednoho z čelných představitelů mise v Kongu. Ten již v minulosti obdržel mnoho písemných stížností od tamních žen, ve kterých upozorňovaly na jejich zneužívání ze strany pracovníků patřících k WHO. Avšak tyto stížnosti po celou dobu nijak neřešil. Navíc ho vedení organizace ještě povýšilo a ujal se vedení mise v Guineji.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here