Spojené státy oficiálně potvrdily [7.7.] odchod ze Světové zdravotnické organizace [WHO]. Oznámení o ukončení členství v WHO zaslal americký prezident Donald Trump generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi.

Členství USA v WHO má skončit příští rok, přesně 6. července 2021. USA jsou největším přispěvatelem WHO. Loni organizaci zaslaly 893 milionu dolarů [22,5 miliardy korun], což je zhruba 22 procent jejího rozpočtu.

„Máme zprávy, že USA podaly generálnímu tajemníkovi OSN formální oznámení, že z WHO vystupují k 6. červenci 2021,” uvedl mluvčí WHO Gregory Hartl.

Zprávu o tom, že Donald Trump již informoval kongres o vypovězení členství v WHO, potvrdil i demokratický senátor Bob Menendez. Ten Donalda Trumpa zkritizoval za to, že USA odchází z WHO uprostřed pandemie covid-19. Dále se vyjádřil v tom smyslu, že politika prezidenta USA je chaotická a nekonzistentní.

„Nechrání americké životy nebo zájmy. Nechává Američany nemocné a Ameriku osamělou,“ uvedl doslova.

Trump hovořil o ukončení členství v WHO již v dubnu

Trump na WHO, která je jednou z agentur OSN, v posledních měsících opakovaně útočil. Obvinil ji z přílišné náklonnosti k Číně a tvrdil, že špatně zvládla reakci na pandemii covid-19. Uvedl, že financování organizaci pozastaví, pokud nepřijme zásadní reformy. Požadoval, aby prokázala svou nezávislost na Číně.

Donald Trump pohrozil WHO seškrtáním rozpočtu

Donald Trump byl za své požadavky kritizován. Kolegové mu vyčítali, že se jedná o krátkozraký krok. Trumpův protikandidát v prezidentských volbách Joe Biden uvedl, že v případě volebního vítězství by členství USA v WHO obnovil hned první den svého mandátu.

Americký prezident obviňuje WHO především z toho, že v začátcích pandemie Číně příliš důvěřovala. Neověřovala si dostatečně informace, které jí Peking sděloval, a nese proto za rozšíření infekce spoluvinu. Z rozšíření nákazy, včetně jejích ekonomických škod, viní Čínu.

USA přitvrzují proti Číně. Zaznívají hlasy, ať zaplatí za covid-19

USA mají největší počet infikovaných

Donald Trump je zase obviňován z odvracení pozornosti od toho, že začátkem roku systematicky zlehčoval rizika plynoucí z koronaviru kvůli obavám o stav americké ekonomiky. Kvůli tomu jeho vláda zareagovala na šíření nákazy v USA pomalu a neorganizovaně. Výsledek je, že Spojené státy jsou zemí s největším počtem nakažených i zemřelých v důsledku infekce covid-19 a tamní ekonomika upadla do hluboké recese.

Dodejme, že včera [8.7.] v USA zaznamenaly úřady dosud nejvyšší denní bilanci nových případů nákazy koronavirem. Podle Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] se za 24 hodin infekce potvrdila u více než 60 000 lidí. Byl tak překonán smutný, ani ne týden starý rekord, kdy se v USA 3. 7. potvrdila nákaza u téměř 57 000 lidí. Celkem podle deníku The New York Times počet nakažených koronavirem ve Spojených státech překročil tři miliony.

Od 26. června přibylo půl milionu nových nakažených a počty případů rostou v 37 státech. V průměru se bilance nakažených v celé zemi zvyšuje o 50 000 osob denně, což je dvojnásobek oproti číslům z poloviny června. Obětí koronaviru už mají podle JHU Spojené státy přes 131 000, což je nejvíce na světě. Jenom 8. července přibylo 1 100 úmrtí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here