Americký prezident Donald Trump hrozí Světové zdravotnické organizaci [WHO] ponížením rozpočtu z amerických fondů. Není totiž spokojen s výkonem WHO v době před i po vypuknutí pandemie koronaviru SARS-CoV-2. WHO svou práci naopak považuje za dostatečnou a peníze potřebuje.

Světová zdravotnická organizace je agenturou Organizace spojených národů [OSN] a je financována jejím systémem, tedy příspěvky členských států do rozpočtu. Těch má WHO celkem 194. Generálním ředitelem je Dr. Tedros Adhanom Gebreyesus, který byl zvolen členskými státy na 70. zasedání Světové zdravotnické organizace [WHO] v květnu 2017 a nastoupil do funkce k 1. červenci 2017 na pětileté období.

Nejvyšším orgánem WHO je Světové zdravotnické shromáždění [World Health Assembly – WHA], které se každoročně koná v květnu v Ženevě za přítomnosti ministrů zdravotnictví všech členských států. Úkolem WHA je schvalování programu a rozpočtu WHO a projednat důležité otázky zdravotní politiky.

Programový rozpočet organizace například jen v roce 2014 až 2015 činil celkem 3,977 miliardy amerických dolarů [cca 100 mld. Kč]. Z toho přibližně 23 % [929 mil. USD] představovaly stanovené standardní příspěvky členských států. Zbylých 77 procent [3,048 mld. USD] tvořily dobrovolné příspěvky dárců. V posledních letech dochází k ponižování rozpočtu organizace. Ještě v roce 2010 činil rozpočet organice 4,5 miliardy dolarů.

Zbabrali to, zastavíme platby do rozpočtu

„Chystáme se zastavit platby WHO,” vyjádřil se na adresu Světové zdravotnické organizace k tématu jejího financování americký prezident Donald Trump na své tiskové konferenci v Bílém domě. A to v tomto týdnu hned dvakrát. V jeho prvním vyjádření zaznělo, že Spojené státy platby ve prospěch Světové zdravotnické organizace zcela pozastaví. Později své prohlášení americký prezident zmírnil.

„Neříkám, že to uděláme, ale nad ukončením financování se zamyslíme,“ řekl.

Důvod je, že organizace podle něj naprosto nezvládla situaci kolem šíření koronaviru. Podle něj se v mnohých věcech, co se týče pandemie koronaviru, mýlila a zadržovala podstatné informace. Také měla pandemii vyhlásit mnohem dříve.

„Zbabrali to. […] Měli to vědět a měli to udělat, zřejmě to věděli,” vysvětlil Donald Trump.

A co hůře, WHO neselhala pouze po odborné stránce, ale podle amerického prezidenta jde až příliš na ruku Číně. Na tiskové konferenci zdůraznil, že WHO nesouhlasila s jeho zákazem vstupu osob pobývajících v Číně. To Donald Trump vydal již na konci ledna.

WHO peníze potřebuje, zní ze všech kontinentů

Na Trumpovu výhrůžku o ponížení financí pro WHO zareagoval její generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Řekl, co je třeba. Podle jeho slov jde o nutnost zachovat jednotu na národní úrovni bez využívání covid-19 pro získávání politických bodů, zadruhé, zachovat čestnou solidaritu na globální úrovni. A jako třetí uvedl čestné vůdcovství ze strany USA a Číny. Jeho hlavní poradce Bruce Aylward pak obhajoval vztah organizace s Čínou s tím, že spolupráce s Pekingem byla důležitá pro zisk prvních informací o viru, který se objevil loni v čínském městě Wu-chan.

„Bylo naprosto nezbytné mít v první fázi pandemie přístup ke všemu, co šlo, jít do terénu, spolupracovat s Číňany a snažit se nákazu pochopit,” řekl Bruce Aylward s tím, že tohle WHO dělala i v každé další těžce zasažené zemi, jako třeba ve Španělsku, a nijak to nesouvisí s Čínou jako takovou.

Na názor amerického prezidenta zareagoval také ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge. Pozastavení financování ze strany Spojených států v akutní fázi pandemie podle něj není dobrý nápad. A dále popřel, že by organizace jakkoli stranila Číně.

„Stále se nacházíme v akutní fázi pandemie, takže teď není čas na to snižovat financování,” řekl Hans Kluge.

K obhajobě WHO se přidal i šéf Africké unie Moussa Faki: „Překvapilo mě zjištění, že americká vláda vede kampaň proti světovým lídrům WHO,” uvedl na svém twitteru.

Dodal, že Africká unie plně podporuje generálního tajemníka WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, který pochází z Etiopie.

Kdo je vinen za chaos

Podle pozorovatelů nyní ve sporu Donalda Trumpa a zástupců WHO běží o to, kdo bude „více“ zodpovědný za dopady pandemie v USA. Donald Trump správně upozorňuje, že ještě 31.1. WHO doporučovala státům, aby i přes šíření koronaviru své hranice nezavíraly. Byť uvedla, že vlády mají právo přijímat opatření na ochranu svých obyvatel. Téhož dne Washington oznámil omezení pro cesty z Číny do USA. Vstup do země byl zakázán cizincům, kteří byli v předešlých 14 dnech na čínském území. Donald Trump tento krok opakovaně předkládá jako důkaz toho, že jeho vláda na hrozbu koronaviru reagovala rychle. A to i přesto, že federální úřady na začátku roku ignorovaly varování odborníků a sám prezident ještě na konci února na veřejnosti situaci zlehčoval. Na druhé straně vlažně k rizikům nového koronaviru přistupovala WHO, která například váhala s vyhlášením pandemie covid-19, i když se nemoc šířila po celém světě. To udělala až 11. března.

Na závěr dodejme, že WHO v posledních letech začala více spolupracovat i s mimovládními organizacemi, nadacemi, jako je Nadace Billa a Melindy Gates či Rockefellerova nadace, a farmaceutickými společnostmi. A právě téměř polovinu rozpočtu WHO dnes tvoří příspěvky od těchto subjektů. Za což je i často kritizována, podle názorů některých politických autorit tak dochází k jejímu úpadku.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here