Nemocnice v Náchodě bude dokončena koncem měsíce

0
1957
nemocnice_v_Nachode
Foto: Nemocnice Náchod

Více než miliardová stavba krajské Oblastní nemocnice Náchod by měla být hotová podle plánu. Dva nové pavilony by stavbaři měli dokončit do 30. července. Nenaplnily se obavy, že kvůli pandemii covidu-19 a nedostatku zahraničních pracovníků stavba nemocnice v Náchodě nabere zpoždění.

Stavbu nemocnice v Náchodě připravoval Královéhradecký kraj několik let. Podle původních plánů měla být hotova v roce 2015. Kraji se však stavební firmu podařilo vybrat až ve čtvrté soutěži. Stavba za 1,34 miliardy korun bez DPH proto začala až v dubnu 2018 a jde v současné době o největší investiční projekt kraje.

„Stavební práce jsou v souladu s aktuálním harmonogramem stavby. V současné době neevidujeme ze strany zhotovitele požadavek na změnu termínu způsobenou pandemií covid-19,” uvedla mluvčí Královéhradeckého kraje Sylvie Adamcová.

Po dokončení stavebních prací k 30. červenci by stavba měla v srpnu získat kolaudační rozhodnutí. Následný zkušební provoz pavilonů by měl trvat pět až šest měsíců. Se zahájením nemocničního provozu v nových prostorách, které již budou vybavené i vnitřním zařízením, nábytkem a zdravotnickou technikou, se počítá na začátku roku 2021.

Nová nemocnice v Náchodě: Jaký je aktuální stav

Cílem projektu je sestěhování všech provozů nemocnice do takzvaného dolního areálu, kde se nyní staví. Výsledkem mají být nižší provozní náklady a kvalitnější péče o pacienty. V novém pavilonu J bude lůžková část chirurgie, ortopedie či gynekologické ambulance. V pavilonu K bude oddělení zobrazovacích metod, operační sály, ARO a JIP, porodnice nebo dětské oddělení. Propojení mezi novými pavilony a původním pavilonem A zajistí nadzemní i podzemní koridor včetně přímého přístupu na heliport. Ten bude na střeše pavilonu A.

Dodavatelem stavby je konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba je realizována za provozu nynějších pavilonů nemocnice. Stavební dělníci nyní v pavilonech dělají dokončovací práce a kompletace, další pracovníci zkoušejí technologie budovy. Při přípravě kolaudace dělají kontroly hasiči, hygienici a inspektorát bezpečnosti práce. Nyní je nemocnice vybavována zdravotnickou technikou, IT technologií a vybavením interiérů. Tyto dodávky jsou zadávány krajem samostatně. Zařízení pavilonů kraj přijde na dalších 300 milionů korun.

V tendru na přestavbu padly tresty

Dodejme, že Krajský soud v Hradci Králové 23.7. potrestal bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka za manipulace dvou miliardových tendrů právě na přestavbu krajské nemocnice Náchod pětiletým trestem vězení. Soud mu také na pět let zakázal výkon veřejných funkcí. Bývalý poradce hejtmana Lubomír Červinský byl viny zproštěn. Soud trval od loňského června.

Obžaloba tvrdila, že manipulací zadávacích podmínek soutěží se Kmoníček a Červinský pokusili zajistit vítězství v tendrech stavební společnosti Metrostav. Kmoníček byl podle obžaloby i soudu v e-mailovém kontaktu se dvěma manažery Metrostavu. Jim poskytoval před vypsáním tendru zadávací dokumentaci a umožňoval jim vznášet k ní připomínky.

Podezření z machinací se týkalo druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. Ani jeden z tendrů, první měl hodnotu 1,19 miliardy korun bez DPH a druhý 1,3 miliardy korun bez DPH, kraj nedotáhl do konce.

Informace o Oblastní nemocnici Náchod

Nemocnice Náchod zajišťuje zdravotní péči pro spádovou oblast s více než 200 tisíci obyvateli, ve specializovaných oborech až pro 250 tisíc lidí. Je největším zdravotnickým zařízením patřícím Královéhradeckému kraji, má 1 500 zaměstnanců.

Oblastní nemocnice Náchod, a. s., je v současnosti největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Tvoří ji dva areály v Náchodě [horní a dolní nemocnice]. Dále ji tvoří nemocnice v Broumově, Jaroměři, Novém Městě nad Metují, Opočně [biochemická laboratoř] a Rychnově nad Kněžnou. Nemocnice poskytuje diagnostickou a léčebnou péči ve spádové oblasti bývalých okresů Náchod a Rychnov nad Kněžnou.

V roce 2012 získala neurologická jednotka intenzivní péče auditem komise Ministerstva zdravotnictví ČR statut Iktového centra. To znamená centra specializovaného na diagnostiku a léčbu akutních cévních mozkových příhod.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here