Dneškem [20.7.] se zpřísňují covid kontroly pracovníků z Bulharska, Rumunska, Portugalska a většiny mimounijních zemí. Ti se musí po příjezdu do ČR prokázat negativním covid testem. Pro české turisty mířících to těchto zemí se nic nemění. Nově se za svými českými partnery mohou vydat i osoby z mimounijních zemí.

„Od 20. 7. zavádíme povinnost pro zaměstnavatele, aby vyžadovali od svých zahraničních pracovníků ze zemí mimo seznam bezpečných států, nyní tedy Švédska, a většiny zemí mimo EU, a pak z Bulharska, Rumunska a Portugalska před vstupem do zaměstnání negativní test na covid,” uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Jde tak o reakci na růst počtu případů nákazy covid-19 u zahraničních pracovníků v Česku. Další úpravu podmínek zveřejní ministerstvo zřejmě za týden v závislosti na vývoj epidemiologické situace u nás i za hranicemi.

Bulharsko, Rumunsko i Portugalsko budou tedy i nadále v ministerském semaforu označeny zelenou barvou a pro české občany přijíždějící z nebo do těchto zemí se nová opatření nijak nedotknou.

Primárně jsme chtěli zachovat možnost cestování pro turisty. Navíc nákazu do ČR ze zahraničí přivezlo skutečně úplné minimum cestovatelů. Problémy hygienici naopak odhalili u zahraničních pracovníků. Proto pro pracovníky z Bulharska, Rumunska a Portugalska Česko zčervená,“ potvrzuje ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček [ČSSD].

Zaměstnavatelé musí covid testy u pracovníků ohlídat

Nové opatření se týká výhradně pracovníků z výše jmenovaných regionů a jejich zaměstnavatelů na českém území.

Zaměstnavatelé budou mít od 20. července povinnost vyžadovat negativní test na covid-19 od zahraničních pracovníků, kteří z těchto zemí přicestují do České republiky,“ uvádí MZ ČR ve své zprávě.

Výsledek testu nesmí být starší čtyř dnů a pocházet musí z laboratoře na českém území. Prokázat se negativním testem musí i nadále pracovníci i turisté přicházející ze zemí s vysokým nebezpečím nákazy. Tedy země, které jsou v ministerském semaforu označeny červenou barvou.

Mezi členy EU jde dlouhodobě o Švédsko. Negativním testem se dále musí prokázat všichni pracovníci mimounijních zemí neoznačených ministerstvem jako bezpečné. Zároveň každý, kdo se v takové zemi zdržel za posledních 14 dnů déle než 12 hodin se musí covid testu podrobit také, anebo se uchýlit do 14denní izolace. Nařízení se netýká tranzitních průjezdů do dvanácti hodin.

Ode dneška se mohou setkat i smíšení partneři

Dnešní den přinese radost partnerům, z nichž jeden z nich není občanem zemí EU, a neměl povolen vstup na české území. Ovšem má to i své pevné podmínky. Musí svůj trvalý partnerský vztah prokázat a musí prokázat i fakt, že společně žijí v jedné domácnosti.

„Jde například o páry Češka – Američan. Češi budou moci pozvat své partnery ze zahraničí, ze zemí mimo EU, do Česka. Aby se po několika měsících viděli. Potřeba k tomu bude čestné prohlášení, ve kterém bude uvedeno potvrzení dlouhodobého vztahu. A dále, že přebírají za partnera určité závazky obdobné manželským párům. Vztah budou moci doložit partneři například společnou nájemní smlouvou, společným účtem v bance či rodným listem společných dětí,“ vysvětluje Tomáš Petříček jednu ze stěžejních pasáží nového Ochranného opatření MZ ČR.

K tomu, aby byli ke svému partnerovi na české území vpuštěni jim musí Ministerstvo zahraničních věcí [MZV ČR] vystavit elektronické potvrzení. To pak postoupí občan ČR svému partnerovi, který se jím prokáže při vstupu do Česka. Partneři přicházející ze zemí s vysokým nebezpečím nákazy se po překročení české hranice musí nechat okamžitě otestovat na covid-19.

Česko už je pro Slovince bezpečné

Dodejme, že již od pátku 17. července je Česká republika zpátky na slovinském seznamu bezpečných zemí. V praxi to znamená, že při překročení slovinské hranice se Češi nemusí prokazovat, ze které části republiky pocházejí. Do té doby se totiž covid negativním testem museli na tamní hranici prokazovat lidé s trvalým bydlištěm v Moravskoslezském kraji. To samé platí i pro cesty na Ukrajinu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here