Bezlepkové potraviny zdražují. Příspěvky pojišťoven nestačí

0
753
bezlepkove_potraviny
Foto: Pixabay.com

Zdražování dopadá i na bezlepkové potraviny. Skuteční celiaci tak mají stále hlouběji do kapsy. A lékaři se obávají, aby se vysoké ceny potravin bez lepku neprojevily v rezignaci pacientů na léčbu. Léčbu celiakie totiž pojišťovny nehradí.

Půl kilogramu chleba bez lepku stojí 80 korun. Čtvrt kilogramu bezlepkových těstovin vyjde na 45 korun. Půl kilogramu vícezrnné mouky bez lepku stojí bezmála 90 korun. A tabulka bezlepkové čokolády [75 g] vyjde na 35 korun. Sortiment bezlepkových potravin je dnes v porovnání s dobou před několika lety podstatně pestřejší. Je tu ale jiný problém, a tím jsou ceny bezlepkových potravin. Ani jim se totiž měsíce trvající zdražování nevyhýbá.

„Nejde jen o to, že celiaci musí kupovat výrazně dražší pečivo. Stoupla také cena mouky. Dražší jsou také přirozeně bezlepkové potraviny. Velkým problémem je navíc stravování dětí ve školách a školkách,“ říká k současné situaci předsedkyně pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu Ivana Lášková.

Předškolní ani školní vzdělávací zařízení podle ní nejsou povinna dětem bezlepkové menu nachystat. Rodiče jim je proto většinou připravují na každý den předem a sami. To vyžaduje nejen více času, ale i více peněz. Školní obědy totiž dotuje zčásti stát.

Celiakům léčbu zdravotní pojišťovny nehradí

Byť je celiakie vrozeným a po celý život trvajícím onemocněním, které se projevuje nesnášenlivostí lepku, zdravotní pojišťovny jeho léčbu v podobě bezlepkové diety pacientům nehradí. Pravda, některé nabízejí v programech prevence příspěvky na bezlepkové potraviny. Nejde však o plošné a pevné úhrady v jednotné výši. Navíc pacienti si o ně musejí průběžně žádat a dokládat účtenky o zakoupených produktech.

Kupříkladu Všeobecná zdravotní pojišťovna [VZP ČR] již na rostoucí ceny bezlepkových potravin zareagovala. Od letošního července zvedla příspěvek o dva tisíce korun na osm tisíc korun na rok.

VZP ČR zvýšila příspěvky na diety i pro diabetiky

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra [ZPMV ČR] nabízí ve svém preventivním programu příspěvek až čtyři tisíce korun a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] pak tisíc korun pro dětské pacienty s diagnostikovanou celiakií.

Podle vyjádření Láškové lidé, kteří se musí obejít bez lepku, ale i tak utratí každý měsíc za jídlo zhruba o tři tisíce korun víc než ti, kteří složení potravin neřeší. A že jsou celiaci v nevýhodě potvrzují i lékaři.

„Celiakie je jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázáni sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,” říká přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Pavel Kohout.

Dodává, že porušování bezlepkové diety může vést k závažným zdravotním komplikacím. Například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění, těžké osteoporóze, a dokonce i sterilitě.

Bezlepkové potraviny celiakům pomáhají

Pavel Kohout upozorňuje, že celiakii lékaři odhalí přibližně u 20 procent nemocných. Zbývající o příčině svých obtíží ke své škodě neví.

„Snažíme se nabádat lékaře nejrůznějších specializací, aby své pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve odběrem krve. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření. Při něm jim odebereme vzorek z tenkého střeva, kde zjistíme poškození sliznice typické pro celiakii,“ popisuje proces diagnostiky Kohout.

Absence bezlepkové diety u celiaků zvýší riziko rakoviny

Současně připomíná i projevy nemoci. Pacienti při celiakii trpí bolestmi břicha, nadýmáním. Také anémií [méně červených krvinek, pozn. red.], osteoporózou, neplodností, zvýšenou kazivostí zubů, bolestí kloubů a jsou častěji unavení.

Podle lékaře jde o příznaky, které lidé často zaměňují za jiné poruchy trávicího ústrojí, a celiakie tak zůstává neodhalena. K rozvinutí nemoci podle něj dochází v kterémkoli věku. Jakmile lékař u pacienta celiakii potvrdí, přechází do péče gastroenterologa a začíná mu přísná dieta. Ze svého jídelníčku obratem vyřazuje lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Prakticky to pro pacienta znamená změnu dosavadního jídelníčku, a to od jeho základů.

Teď musejí pacienti navíc počítat každý měsíc s vyššími výdaji za bezlepkové potraviny. Přičemž ty jsou už tak jednou i vícekrát dražší než ty běžné. Otázka tak je, zda na ně celiaci budou mít za současné situace peníze, kdy spolu s energiemi výrazně rostou i ceny “jejich” již tak drahých potravin. A zda na svou léčbu nerezignují.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here