Absence bezlepkové diety u celiaků zvýší riziko rakoviny

0
1930
bezlepkove_diety
Domácí kukuřičný chléb bez lepku / Foto: Pixabay.com

S abnormální vnímavostí na lepek neboli celiakií se lidé rodí. Příznaky celiakie se projeví po šesti měsících konzumace stravy s lepkem. Pak existuje jediná léčba – bezlepková dieta. A absence bezlepkové diety zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Celiakie není alergická reakce organismu na lepek, jak se lidé často mylně domnívají. Celiakie je vrozená a po celý život trvající nesnášenlivost lepku. Nemoc lékaři zatím neumí vyléčit, ale onemocnění umějí ve spolupráci s pacientem velmi úspěšně léčit.

„Jediným základním a dostatečným léčebným opatřením je úplné vynechání lepku ze stravy – takzvaná bezlepková dieta,“ potvrzuje ve své publikaci Státní zdravotní ústav [SZÚ].

Lepek je přitom přítomný ve většině dostupných potravin. Obsahují ho zrna pšenice, ječmene, žita a ovsa. Naopak lepek není součástí rýže, kukuřice, sóji, pohanky a prosa.

Bez bezlepkové diety se celiaci neobejdou

Při konzumaci lepku dojde u pacienta trpícího celiakií k chronickému zánětu sliznice tenkého střeva a ztrátě takzvaných slizničních klků [atrofie]. Následkem čehož se naruší přirozené fungování tenkého střeva.

„Porušeno je trávení složených cukrů, nedostatečné je vstřebávání bílkovin i tuků, některých vitaminů, železa a další,“ popisují odborníci SZÚ ve své publikaci.

Jan Krejsek: Alternativa pro mléko a výrobky z něj není

Do několika měsíců od konzumace lepku se dostaví první příznaky celiakie. Pacient chodí častěji na stolici. Ta je objemná, velmi zapáchá a obsahuje velké množství nestrávených zbytků a tuků. K dalším symptomům onemocnění patří bolesti břicha, nadýmání, nechutenství, chudokrevnost a ztráta tělesné hmotnosti. U dětí se projevuje nadměrná vnímavost na lepek neklidem, špatným spánkem a častou mrzutostí.

„Pokud není celiakie včas rozpoznána a léčena, může dospět až do stadia, kdy pacient není schopen přijímat ústy ani tekutiny. Je zcela vyčerpaný, podvyživený a dehydrovaný,“ popisují zástupci SZÚ.

Tento stav se nazývá floridní [akutní] celiakie nebo celiakální krize. Při zvláštních projevech abnormální reakce na lepek pak odborníci mluví o dermatitis herpetiformis. U této choroby je vedle sliznice tenkého střeva postižena i kůže.

Celiakie se ukáže až po několika měsících přijímání lepku

U celiakie je zajímavé, že se potíže, které především rodiče malých dětí později přivedou do ordinací pediatrů, u nemocného projeví až několik měsíců od konzumace potraviny obsahující lepek. Většinou pak podle zkušeností odborníků po uplynutí tří až šesti měsíců, kdy pacient každý den běžně přijímal potraviny s lepkem.

V praxi to znamená, že se děti s lepkem podle aktuálních lékařských výživových doporučení prvně setkají kolem sedmého měsíce života. Vnímavost na lepek u nich proto začnou rodiče pozorovat v první polovině druhého roku života. Někdy samozřejmě i dříve. Pokud je tedy ještě před sedmým měsícem začnou dokrmovat piškoty, ovesnou kaší či vývarem z ní.

Sůl je nad zlato, ale jen ve správném množství

Státní zdravotní ústav ve své publikaci upozorňuje i na jedince, u kterých se onemocnění projeví až po několika letech konzumace potravin s lepkem. A existuje i malá skupina lidí, kteří mají tak mizivé příznaky, že se o své abnormální vnímavosti na lepek ani nedozvědí.

Celiakii s jistotou potvrdí či vyvrátí střevní biopsie

Podezření na celiakii vyvrátí nebo naopak potvrdí histologické vyšetření sliznice tenkého střeva. A společně s ním ještě vyšetření krve na přítomnost protilátek proti endomysiu nebo proti transglutamináze. Tyto metody vnímá pro stanovení diagnózy za zcela nezbytné Evropská společnost pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu [EPSGHAN].

Malý vzorek ze sliznice tenkého střeva k histologickému rozboru se dá dle SZÚ získat vcelku jednoduchou a i pro malé děti bezpečnou metodou zvanou střevní biopsie [enterobiopsie]. Odborníci z Ústavu upozorňují i na v Česku často uplatňovanou diagnostiku jen s pomocí sledování protilátek proti lepku či proti gliadinu [část lepku, pozn. red.] v krvi.

„Přítomnost těchto protilátek v krvi je pro diagnózu celiakie naprosto nedostačující,“ tvrdí zástupci ze SZÚ.

Zmiňovaný speciální typ celiakie zvaný dermatitis herpetiformis se v praxi potvrzuje vyšetřením malého vzorku kůže odebraného z okraje kožní léze.

Rezignace na dietu zvyšuje riziko vzniku rakoviny

Jediná metoda, jak zvládnout celiakii, je dle odborníků pečlivé dodržování bezlepkové diety. To znamená vynechat ze svého denního jídelníčku veškeré pokrmy a nápoje obsahující lepek. Po několika měsících jejího přísného dodržování se střevní sliznice u pacienta uzdraví a odezní i příznaky onemocnění.

„Neexistuje lék nebo metoda, která by uzdravila sliznici tenkého střeva, aniž by nemocný s celiakií vynechal lepek ze stravy,“ upozorňují odborníci ze SZÚ.

Lidem v ČR chybí minerální látky. Kvůli špatné stravě…

Z toho je jasné, že pravidly pro bezlepkové stravování se pacienti trpící celiakií řídí po celý svůj život. V opačném případě, jak upozorňuje ve své publikaci SZÚ, u nich hrozí vyšší riziko vzniku zhoubného nádoru než u těch, kteří dietu pečlivě dodržují.

„Dodržuje-li pacient bezlepkovou dietu, příznaky ani komplikace neléčené celiakie se u něho neobjeví. Má normální sliznici tenkého střeva a v krvi nemá přítomny protilátky proti endomysiu,“ shrnuje SZÚ.

Podle stávajících zkušeností lékařů se celiakie nápadně častěji potvrdí u pacientů s cukrovkou 1. typu a také u pacientů se zánětem štítné žlázy.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here