Ukrajinci v ČR se penze nedočkají, sociální dávky ano

7
21546
penze
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ukrajinští uprchlíci v důchodu penzi v Česku nedostanou. Byť to mezinárodní smlouvy umožňují. Ve válečné situaci je totiž přeposílání důchodů z Penzijního fondu Ukrajiny nemožné. Žádat v Česku ale mohou o sociální dávky.

Sociální zabezpečení a způsoby výplaty dávek pro osoby, které migrují mezi dvěma státy, upravují mezinárodní smlouvy o sociálním zabezpečení. A nejinak je tomu ve vztahu mezi Českem a Ukrajinou.

„I mezi Českem a Ukrajinou platí od 1. 4. 2003 takováto smlouva. Ta byla v České republice publikována pod číslem 29/2003 Sb. m. s. Smlouva upravuje důchody, nemocenské dávky, dávky v nezaměstnanosti a přídavky na děti a vztahuje se na české a ukrajinské občany, kterým zajišťuje rovné zacházení,“ potvrzuje ve svém manuálu Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Z Ukrajiny kvůli ruské válečné invazi odešlo již téměř dva miliony obyvatel. Přičemž jenom do Česka jich dorazilo přes 100 tisíc. A každý den přicházejí další tisíce nových uprchlíků.

Válka na Ukrajině znemožnila i výplatu penze

Mezi uprchlíky jsou převážně matky s malými dětmi, ale i starší ženy a muži. Z toho je zřejmé, že jde i o příjemce starobní a pozůstalostní penze a invalidních důchodů, které na Ukrajině spravuje a vyplácí Penzijní fond Ukrajiny. A potíž je, že jmenované dávky, které by se jinak daly z ukrajinského penzijního fondu lidem vyplatit podle zmíněné mezinárodní úmluvy, za současné válečné situace tamní úřady nejsou schopny do Česka poukázat.

„Výplata těchto důchodů do Česka, kterou Smlouva jinak standardně umožňuje, nebude v důsledku válečné situace pravděpodobně reálně uskutečnitelná,“ potvrzuje ČSSZ.

WHO: Na Ukrajině hrozí epidemie spalniček, TBC i obrny

Upřesňuje, že pro správu sociálního zabezpečení neexistuje žádné zákonné oprávnění ani jiná možnost, aby ukrajinským důchodcům vyplácela jejich přiznané penze z českého důchodového systému namísto toho ukrajinského Penzijního fondu.

Na řadu přicházejí sociální dávky

Váleční uprchlíci z Ukrajiny i ti s přiznaným důchodem kteréhokoli typu tak mohou v Česku požádat o sociální dávky, které vyřizují a vyplácí kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR.

„Občané Ukrajiny, kteří přicházejí do České republiky z důvodu tamní válečné krize, mohou požádat o mimořádnou okamžitou pomoc z důvodu vážné újmy na zdraví,“ informuje ve svých pokynech Úřad práce ČR [ÚP ČR].

Žádosti o dávku ve zjednodušené formulaci jsou v ukrajinské mutaci dostupné na webových stránkách ÚP ČR. Anebo se dají vyřídit přímo na kontaktních pracovištích ÚP ČR. Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová nepojistná dávka, která patří do podpor v hmotné nouzi. Podle stanovených pravidel ji mohou získat lidé ve velmi tíživé situaci. Posuzuje se příjem i majetek všech členů domácnosti a životní náklady. Podle toho pak úředníci vypočítají výši podpory. Řídí se životním minimem podle počtu dospělých a dětí v domácnosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] aktuálně připravuje návrh legislativních změn ke zjednodušení výplaty pomoci.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

V jednání je dále návrh zákona s opatřeními kvůli ruské invazi na Ukrajině, kterou předkládá Ministerstvo vnitra ČR [MO ČR]. Podle návrhu úřadu by ukrajinští uprchlíci automaticky dostávali takzvanou humanitární dávku ve výši pět tisíc korun na měsíc. Vyplácela by se zřejmě za období od března do května 2022. Poté by už lidé mohli mít přístup k běžným dávkám v hmotné nouzi. Dobu vyplácení i částku by vláda mohla podle vývoje situace upravovat.

Pomoc ve výši jeden tisíc korun a současně maximálně pět tisíc korun na měsíc by mohli čerpat i lidé, jež uprchlíkům poskytli v Česku ubytování na dobu alespoň jednoho týdne.

Ukrajinci s nárokem na český důchod

Ukrajinští uprchlíci s třeba jen dílčím nárokem na český důchod [pracovali v Česku, pozn. red.], kteří nemají přístup ke svému bankovnímu účtu zřízeném na Ukrajině, se mají dle ČSSZ co nejdříve spojit s pracovníky okresní správy sociálního zabezpečení. Úřad pak totiž pozastaví výplatu důchodu do ukrajinské banky. A současně zařídí jeho převod na účet vedený v Česku a v české měně.

„Pokud si tito poživatelé založí bankovní účet v Česku a požádají o zařízení výplaty důchodu na tento účet. K tomuto účelu lze využít tiskopis ČSSZ Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu,“ dodává ČSSZ.

UNHCR: Počty uprchlíků rostou mimořádnou rychlostí

Mimořádná benevolence ve výplatě českých důchodů ukrajinským občanům se týká i zasílání formuláře zvaného Potvrzení o žití, který musí úřadu pravidelně odesílat. Toto potvrzení, jež podmiňuje odeslání českého důchodu, mohou podle ČSSZ až do odvolání lidé zasílat bez úředního ověření vlastnoručního podpisu důchodce. A to poštou i elektronicky [emailem] bez uznávaného elektronického podpisu.

Veronika Táchová

7 KOMENTÁŘE

  1. Vážení přátelé Facebook
    Budeme se snažit a bojovat proti násilí a zabíjení lidí jejichž základě existuje mezinárodní úmluva o ochraně osobních a soukromí lidu včetně majetkové podstaty věci i Stop vojny
    A neposkytovat jim finance jak sou sociální dávky a penze od lidí.
    Poskytneme podněty k hlídání dostupnosti v formě zboží anonymně převádění v sociálních službách instituce orgánů státní správy mezinárodní.

  2. Jsem před měsícem žádala o rodičák a ještě mi nepřišlo ani rozhodnutí natož peníze. Kdybych byla samoživitelka bez rodiny, tak už jsme zhebli hlady a všem to je u zádi. Když někdo potřeboval pomoc v nouzi, tak ji pro samou byrokracii buď nedostal vůbec, nebo se kvůli průtahům a ověřování kdejaké blbosti zadlužil a teď se bude zjednodušovat…no, dobrý způsob jak přimět primitivnější Čecháčky, aby Úkáčka začali rychle nesnášet.:D

  3. Tak to by tak ještě hrálo, aby jsme jim z našeho důchodového systému vypláceli důchody. Nic. Nepřišli na rekreaci. Poskytnout jim dočasný azyl a dát jim najíst a napít. Postavit velkokapacitní vyhřívaný stany a taky je naočkovat a zbavit je další parazitů, co si mohli díky mizerné zdravotní péči přivézt. Holt to budou muset přežít. Uvolňovat jim byty nebo stavět domky je nesmysl. Pro Čecha není nic, matky samoživitelky tady musí o vše škemrat a stejně nic nedostanou. Stačí si vydělat o pár korun víc a přijdete o příspěvek a cokoliv. Humanita je krásná věc a jistě zahřeje u srdce, ale nemůžeme pomáhat na úkor toho, že samy budeme strádat a naše děti a vnoučata to budou splácet. A to vše jen proto, že naši političtí vyžírkové mohli být světoví.

    • at si poslanci sniži platy na 20tis. což je tak to co většina lidí u nas bere a potom chci slyšet naši skvělou vladu jak řika že to tak špatné neni že se to da vydržet

    • Dobrý den Vláďo.
      Znám nepřeberné množství nadávek a sprostých výrazů pro člověka Vašeho ražení, ale na rozdíl od Vás se mi dostalo solidního vychování, takže jsem dalek toho, abych je použil.
      Místo toho Vám popřeji, aby Vás nikdy nepotkalo to, co ty Ukrajince, převážně ženy s dětmi a případně staré lidi, kteří se chtějí v první řadě vrátit domů a teď hlavně v bezpečí přežít tu válečnou hrůzu, která na ně dopadla plnou vahou. Nechť Vás nepotká nikdy takové neštěstí, abyste s bídou zachránil holý život a pár drobností v batůžku nebo igelitce. Možná, když požádáte náš stát ke kterému můžeme mít řadu výhrad, odpustí Vám část odvodů do sociálního systému, aby nebyly zneužity na docela obyčejnou lidskou pomoc bližním v nouzi. Oplátkou byste se mohl sám vzdát čerpání každé formy pomoci, kterou by Vám stát mohl poskytnout, pokud byste se v maléru ocitl Vy sám. Můžete na sebe být hrdý !!!

      • Jdi se bodnout a ohromovat svou,, spanilou mluvou”sasky do poslanecké snemovny! Tam možná sklidíš úspěch. Nebo to cvrlikej UK národu před spaním, těm to je buřt, když ti stejně houby rozuměj.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here