Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

0
2006
viza
První ukrajinští občané, kteří do Česka dorazili z vypraveného humanitárního vlaku do polské Przemysle / Foto: České dráhy

Do českého systému zdravotnictví se lidé utíkající z Ukrajiny kvůli ruské invazi přihlásí s pomocí víza, jež jim vydá Ministerstvo vnitra ČR. Následně se registrují ke zdravotní pojišťovně a pojistné za ně zaplatí český stát.

Neodkladnou péči Ukrajinci na českém území dostanou kdykoli. Ukrajinci, kteří do Česka dorazili kvůli ruské invazi v jejich zemi, by se měli dle doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] ale i tak nejdříve spojit s tuzemským Ministerstvem vnitra [MV ČR]. Konkrétně s odborem azylové a migrační politiky [The Ministry of the Interior, Department of Asylum and Migration Policy]. Jeho pracovníci Ukrajincům na žádost udělí vízum za účelem takzvaného strpění.

„Okamžikem udělení víza za účelem strpění se osoba stává účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění s přístupem ke zdravotní péči v plném rozsahu s tím, že pojistné za ní odvádí český stát,“ potvrzuje MZ ČR ve svém doporučení na svých webových stránkách.

S dokumentem, jež potvrzuje udělení zmiňovaného víza, zamíří ukrajinští občané na jakékoli Klientské pracoviště VZP ČR. Jejich seznam je zde.

SÚJB uvedl zásady ochrany v případě jaderného útoku

Jeho pracovníci jim obratem vystaví dokument, kterým se budou prokazovat ve zdravotnických zařízeních. Ten se nazývá „Potvrzení dočasně nahrazující Evropský průkaz zdravotního pojištění“. Po jeho předložení jim zdravotníci zajistí zdravotní péči v plném rozsahu veřejného zdravotního pojištění.

Neodkladná zdravotní péče se neváže na víza

Na území Česka mohou občané Ukrajiny po svém příjezdu pobývat až 90 dní i jako turisté. V takovém případě nepodmiňuje jejich pobyt u nás udělení zmiňovaného víza.

„Po dobu turistického pobytu však musí mít sjednáno komerční cestovní pojištění,“ upozorňuje na podmínku hrazené zdravotní péče MZ ČR.

Ukrajinka z VFN: Neřekla bych, že to Rusko udělá

 

„Pokud nemáte žádné zdravotní pojištění a péči si nemůžete zaplatit sami, můžete pro poskytnutí neodkladné (a jiné) péče vyhledat v nejbližší nemocnici,“ radí zástupci MZ ČR s dodatkem, že nejlépe je se v takových situacích obrátit na státní zdravotnická zařízení, tedy obvykle fakultní nemocnice.

Seznam českých fakultních nemocnic:

Pokud je ukrajinský občan přihlášen do systému veřejného zdravotního pojištění, nebo má uzavřené komerční pojištění, pak se mu dostane zdravotní péče v rozsahu veřejného zdravotního pojištění od kteréhokoli smluvního poskytovatele zdravotních služeb. Stejně tak služby čerpají i nepojištěné osoby, za zdravotní péči si ale zaplatí z vlastních prostředků.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here