Ukrajinka z VFN: Neřekla bych, že to Rusko udělá

1
744
Ukrajinka
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

„Nikdy bych si nepomyslela, že Rusko na Ukrajinu zaútočí,“ říká Ukrajinka Halyna Lecyková, která pracuje na 1. chirurgické klinice Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] v Praze. V České republice Lecyková žije přes 20 let.

Halyna Lecyková v Rusku studovala a oba národy považuje za velmi blízké. Jako jsou si blízcí třeba Češi a Slováci. Nejvíce obav má nyní o svou dvaaosmdesátiletou matku, která zůstala na západě Ukrajiny ve Lvovské oblasti.

„Všichni byli v šoku, nebyli na to připraveni,“ říká Ukrajinka Halyna Lecyková.

Ve čtvrtek, kdy útok Ruska na Ukrajinu začal, byla u její matky i Halynina neteř: „Říkala, že ve čtyři ráno začaly hulákat sirény. Všichni byli v šoku, nebyli na to připraveni, brečela mi do telefonu.“

„Moje máma, 39. ročník, zažila druhou světovou válku jako dítě. Ví, co znamenají bomby, neklid, nepořádek a všechno, co je s tím spojené. A teď v 82 letech zažívá tohle,“ dodává Ukrajinka z pražské VFN.

Tohle jsme od Rusů nečekali, říká Ukrajinka

Halynu útok Ruska překvapil. Rusko a Ukrajinu považuje za navzájem si blízké národy tak, jako jsou si blízcí Češi a Slováci.

„Studovala jsem v Rusku, v Leningradě [dnes Petrohrad, pozn. red.]. Sedm let jsem byla v Rusku, žila s ruským národem, pracovala tam. Prostě nikdy bych si nepomyslela, že tahle situace jednou nastane. Nikdy bych neočekávala, že Rusko tohle udělá. Nevím, jaký cíl sleduje,“ tvrdí ukrajinská zdravotnice z VFN.

Česká lékařská komora vyjádřila solidaritu Ukrajincům

Z Česka se snaží poslouchat vysílání, která přinášejí aktuální zprávy z Ukrajiny. Z informací, které má také od svých známých z Ukrajiny, vyplývá, že mnohé rodiny se o odchod ze země pokusily, ale když uvízly v mnohakilometrových frontách na hranicích, snahu vzdaly. Navíc dospělí muži nyní zemi nesmí opustit kvůli vyhlášené mobilizaci. Jejich příbuzní, kteří žijí v zahraničí, se podle Lecykové vypravují k hranicím s Ukrajinou a snaží se tam vyzvednout alespoň ženy, děti a seniory, kterých se mobilizace netýká.

Matka chce zůstat doma

Ukrajinská zdravotnice uvažuje o tom, že by se takto pokusila odvézt svou matku.

„Ale ona nechce. Řekla, že nikam nepojede. Vyklidili si sklep, natahali tam pitnou vodu, konzervy… Prostě kdyby náhodou,“ uvedla.

Podle ní je více lidí, kteří zemi nechtějí opustit kvůli majetku, který celý život budovali.

„Je mi líto těch lidí, já jim rozumím,“ poznamenala s tím, že si přeje, aby na Ukrajině byl co nejdříve zase mír.

Podle statistiky České lékařské komory [ČLK] je nyní v Česku 636 ukrajinských lékařů. Oproti roku 2010 je to osmkrát více. Přibylo také ukrajinských zdravotních sester, velké pražské nemocnice jich zaměstnávají i několik desítek.

V ČR pracuje 741 967 cizinců. Nejvíc je Slováků a Ukrajinců

Mezi cizinci evidovanými úřady práce měli loni nejvyšší zastoupení občané Slovenska [204 294] a Ukrajiny [159 468]. Následovali Poláci, Rumuni, Bulhaři a Maďaři. Zejména počty Ukrajinců u nás od roku 2017 výrazně rostou.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. většina rozumných obyvatel Ukrajiny odešla hned po invazi na oblast Dombas + Luhansk. V té době ještě létala letadla z Kyjeva do Evropy. Po nich odešla skupina vyšší střed. třídy auty přes přechody, kde bylo 5-10 aut na přechodech. Nyní utíkají ti méně chápaví a ti, kteří si myslí, že musí uchránit bezcenný panel. byt nebo starou chaloupku na venkově.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here