Pojišťovny se brání dalším plošným platbám za covid-19

0
791
pojistovny
Foto: Pixabay.com

Epidemie covidu-19 stála zdravotní pojišťovny od března 2020 do konce loňska přes 99 miliard korun. Částka může být ještě vyšší, protože ministerstvo zdravotnictví chystá kompenzační vyhlášku za konec loňského roku.

Na letošek zdravotní pojišťovny odhadovaly náklady na covid kolem 13 miliard korun. Kvůli plošnému testování v zaměstnání a školách, které vláda v lednu a únoru nařídila, ale zřejmě nebudou stačit.

„U testování už teď musíme říct, že odhad byl takzvaně podseknutý. Osmkrát měsíčně plošné testování a navazující PCR testování přineslo náklad, který odhadujeme zhruba na dvě miliardy korun za VZP,” uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] Zdeněk Kabátek.

Pacienti jsou více informovanější, říká Zdeněk Kabátek

Do nákladů by mohla zasáhnout i kompenzační vyhláška za poslední čtvrtletí roku 2021. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] tento týden řekl, že její vydání připravuje.

S náklady na kompenzační vyhlášku VZP ČR letos podle Kabátka příliš nepočítá. Pokud by byla vydána, měla by podle něj kompenzovat jen skutečné výpadky. To jsou výpadky například v následné péči. Nikoli plošná omezení.

MZ ČR chce příští rok zvýšit platby za státní pojištěnce

Kompenzační vyhlášku, na níž pracuje ministerstvo zdravotnictví, s nadšením nevítají ani oborové zdravotní pojišťovny sdružené ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR]. Podle jeho prezidenta Ladislava Friedricha bylo letos snížení počtu výkonů již plně kompenzováno vysokou úhradou od pojišťoven.

„Konkrétní výkony pojišťovny nyní pečlivě u jednotlivých poskytovatelů bilancují. Některé individuální výpadky asi bude třeba dohnat, ale současně není možné platit za takovou péči dvakrát,” poznamenal Friedrich.

Pojišťovny: Celkové náklady a náklady VZP ČR

Zdravotní pojišťovny za covid-19 od začátku března 2020 do konce loňska zaplatily přes 99 miliardy korun. První případy koronaviru se v Česku potvrdily 1. března 2020. Od začátku epidemie se v zemi dosud potvrdilo zhruba 3,37 milionu nákaz, přes 38 000 lidí s koronavirem zemřelo. Nejvíce peněz mířilo na kompenzace poskytovatelům zdravotní péče, bonifikace za hospitalizace pacientů s covidem a na testování.

Náklady zdravotních pojišťoven na covid v mld. Kč
2020 2021 2022*
Svaz zdravotních pojišťoven ČR 5,5 24,1 7
VZP ČR 31,4 38,3 5,8
celkem 36,9 62,4 12,8

* odhad / Zdroj: VZP ČR a SZP ČR

VZP ČR podle Zdeňka Kabátka vyčíslila náklady spojené s covidem v roce 2020 na 31,4 miliardy korun, loni pak na 38,3 miliardy korun.

„To jsou náklady, které zahrnují jak náklady přímé spojené s testováním, očkováním, bonifikací na lůžka, tak náklady nepřímé, což jsou náklady plynoucí z kompenzační vyhlášky. Tedy nejsou přímo spojené s onemocněním covid-19, ale s tím, jak covid ovlivnil české zdravotnictví, neumožňoval ve vrcholech vln poskytovat standardní zdravotnické služby a vyhlášky propad kompenzovaly,” řekl Kabátek.

Velkou část tvořily právě takzvané nepřímé náklady. V prvním roce epidemie činily 19,5 miliardy korun, loni pak 15,2 miliardy korun. Za veškeré testování VZP ČR vydala od začátku epidemie do konce roku 2021 asi 12,6 miliardy korun a za bonifikace za hospitalizace pacientů s covidem 11,3 miliardy korun. Očkování stálo 5,2 miliardy korun a za léky pojišťovna zaplatila 1,1 miliardy korun.

Kolik zaplatily pojišťovny ze SZP ČR

Kromě VZP ČR je v Česku dalších šest menších pojišťoven sdružených do Svazu zdravotních pojišťoven ČR, dohromady se starají asi o 43 procent pojištěnců. Svaz výdaje na covid vyčíslil do konce loňského roku na téměř 30 miliard korun.

„Celkové náklady na členské zdravotní pojišťovny činily v roce 2020 celkem 5,5 miliardy korun, v roce 2021 pak 24,1 miliardy korun,” uvedl prezident SZP ČR Friedrich.

Dohodovací řízení 2023. Peněz je málo, tvrdí pojišťovny

Svazové pojišťovny za testování od začátku epidemie do konce loňského roku zaplatily 11,9 miliardy korun, za bonifikace 9,1 miliardy korun a za očkování 3,6 miliardy korun. Léky stály skoro miliardu a kompenzace 3,6 miliardy korun.

Kvůli covidu významně stouply celkové výdaje systému veřejného zdravotního pojištění. Očekává se, že letos přesáhnou 440 miliard korun. Podle Kabátka pojišťovny přežily pandemii bez dramatického finančního otřesu díky tomu, že vláda výrazně navýšila platby za státní pojištěnce, tedy děti, seniory a nezaměstnané. Pojišťovnám pomohly také rezervy, které si vytvořily v předchozích letech.

Někteří lidé ostře kritizují vysoké částky, které pojišťovny vydávají za covid-19. Podle odborníků ze skupiny kolem epidemiologa Petra Smejkala stojí testování na covid řádově miliony korun. Pokud by byl ale kvůli epidemii vyhlášen lockdown, přišla by ekonomika i o několik miliard korun denně.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here