Česká lékařská komora vyjádřila solidaritu Ukrajincům

0
450
lekarska
Ilustrační foto: Pixabay.com

Česká lékařská komora [ČLK] dnes [26.2.] vydala usnesení k ruské agresi na Ukrajině. V něm deklarovala nabídku spolupráce na systému zajištění zdravotní péče pro občany Ukrajiny hledající bezpečí v Česku.

„Představenstvo České lékařské komory vyjadřuje solidaritu a podporu lékařům, dalším zdravotníkům, i všem občanům Ukrajiny, jejichž vlast musí čelit agresi ze strany Ruska,“ stojí v usnesení představenstva ČLK.

Představenstvo v něm dále uvedlo: „Česká lékařská komora je připravena spolupracovat s Vládou ČR a dalšími orgány České republiky na systému zajištění zdravotní péče pro občany Ukrajiny, kteří budou hledat bezpečí v České republice.

Ukrajinka z VFN: Neřekla bych, že to Rusko udělá

Upřesněme, že Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] již řeší, jak zajistit, aby se ukrajinští zdravotníci mohli při případné uprchlické vlně starat o své spoluobčany.

Opatření pro příjem ukrajinských zdravotníků

MZ ČR již uvedlo, že chce zjednodušit uznávání kvalifikace ukrajinských zdravotníků v Česku. To proto, aby se se případně mohli co nejrychleji zapojit do českého zdravotnictví. Po jednání s odbory to tento týden řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09]. Zároveň upozornil, že o tom chce jednat s profesními komorami, které v minulosti systém přijímání některých zahraničních zdravotníků kritizovaly.

O potřebě cizinců v ČR se hodně mluví, ale málo dělá

Ministr Vlastimil Válek ale věří, že teď budou komory vstřícné: Systém je nastavený, jsme připraveni na všechny možné varianty a chceme jim zjednodušit život v Česku.

„Chceme tímto způsobem nastavit parametry tak, aby zdravotníci, kterým nezbyde nic jiného než uprchnout z válečného konfliktu, mohli v Česku co nejrychleji pracovat, co nejrychleji se zapojit. A měli co nejméně problémů,” dodal.

Česká lékařská komora: V ČR je 636 ukrajinských lékařů

Počet ukrajinských zdravotníků v Česku dlouhodobě narůstá. Podle statistiky České lékařské komory je nyní v Česku 636 ukrajinských lékařů. Oproti roku 2010 je to osmkrát více. Přibylo také ukrajinských zdravotních sester, velké pražské nemocnice jich zaměstnávají i několik desítek. Základním problémem v jejich práci je však dle některých jazyková bariéra. Dle jiných je to tuzemský systém, které příchozí zdravotníky ze zahraničí omezuje byrokratickými podmínkami. Jednou z nich jsou právě přísné zkoušky v češtině.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here