SÚJB uvedl zásady ochrany v případě jaderného útoku

4
25496
jaderneho
Ilustrace: Pixabay.com

Státní úřad pro jadernou bezpečnost [SÚJB] vydal pokyny pro případ nutné ochrany v případě jaderného útoku Ruska na Ukrajině. Učinil tak na základě množících se dotazů veřejnosti.

SÚJB ve své zprávě zdůraznil, že pevně věří, že pravděpodobnost použití jaderných zbraní ze strany Ruska je mizivá. Zároveň se ale rozhodl kvůli četným dotazům veřejnosti a v souvislosti s hrozbami Ruska, které nevylučuje použití jaderných zbraní, zveřejnit následující doporučení pro případ přípravy nutné ochrany v případě jaderného útoku.

  • Zjistěte si, kde se ve vašem okolí nacházejí bezpečná útočiště nebo kryty civilní ochrany. Kompletní seznam stálých úkrytů v ČR je zde. Seznam krytů pro Prahu je zde.
  • Připravte si evakuační zavazadlo s nezbytnými osobními potřebami, náhradním oblečením a doklady. Případně i nouzový balíček. Ten by měl obsahovat trvanlivé potraviny, dostatek nápojů, zdravotnické a hygienické potřeby na několik dnů, zejména léky, které užíváte. Balíček by měl pak i obsahovat funkční rádio a svítilnu s náhradní sadou baterií.
  • Domluvte si s rodinnými příslušníky systém náhradní komunikace pro případ výpadku mobilních služeb.

Češi skupují jódové tablety. Podle odborníků zbytečně

  • V případě útoku se okamžitě odeberte do sklepů, krytů nebo jiných podzemních prostor se silnými betonovými zdmi. Zavřete dveře a okna a zastavte veškerou ventilaci,
  • Po útoku vyčkejte alespoň několik hodin, než vyjdete ven, kvůli možnému radioaktivnímu spadu.
  • Při opuštění úkrytu si zakryjte dýchací cesty šátkem nebo respirátorem, abyste zabránili vdechnutí radioaktivní látek.
  • Po příchodu do bezpečí se co nejdříve osprchujte a vyměňte si oblečení, abyste zabránili dalšímu rozšiřování kontaminace.
  • Řiďte se pokyny složek Integrovaného záchranného systému.

SÚJB dále odkázal pro další informace na weby a informační kanály Ministerstva vnitra ČR a Ministerstva obrany ČR [MO ČR]. To kvůli tomu, že záležitosti civilní ochrany a nemírového využití jaderné energie nejsou v přímé působnosti SÚJB. Dodejme, že ruský prezident Vladimir Putin dnes [28.2.] vydal příkaz uvést jaderné zbraně do nejvyšší bojové pohotovosti.

Rusko je nebezpečí. Vojenská pomoc NATO není možná

Jsou to právě ruské jaderné zbraně, které brání Západu podle bezpečnostních analytiků přímo vojensky pomoci napadené Ukrajině. V podcastu serveru FinTag.cz to potvrdil bezpečnostní analytik a někdejší poradce na MO ČR Milan Mikulecký.

„Já se obávám, že aktuální osazenstvo Kremlu by v případě hrozící porážky v konvenčním konfliktu neváhalo sáhnout po jaderném kufříku. Což si skutečně nikdo z nás nemůžeme přát,“ uvedl Milan Mikulecký.

Rusko musíme totálně odříznout, říká bezpečnostní analytik

Na otázku FinTag.cz, proč Severoatlantická aliance nemůže podpořit ukrajinskou armádou aktivní vojenskou pomocí, pak řekl: „Hrozně rád bych řekl něco jiného, ale vojenská podpora Ukrajině reálná není. To kvůli tomu, co deklaroval Vladimir Putin směrem k nám, ale i směrem do Ruska. Totiž, že jakýkoli vojenský zásah některé z členských zemí NATO, povede k ohromné eskalaci konfliktu. A vzhledem k tomu, že agresor, v našem případě Rusko, se nezastaví před ničím, tak by to mohlo vést k válce, kterou tady nechce nikdo.“ 

Upřesnil, že v konvenčním vojenském konfliktu by Rusko proti západním zemím nemělo šanci uspět. Nicméně otevřený vojenský střet Severoatlantické aliance s Ruskem by dle jeho názoru mohl vést až k atomovému armagedonu.

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here