Češi skupují jódové tablety. Podle odborníků zbytečně

3
29053
jodove_tablety
Foto: Pixabay.com

Příkaz ruského prezidenta Putina uvést do nejvyššího režimu pohotovosti jaderné zbraně vyvolal v ČR masivní poptávku po jódových tabletách. Lidé se domnívají, že je jódové tablety ochrání před radiací. Odborníci to ale dementují.

Výsledky nedělení [27.2.] schůzky v kremelském sídle prezidenta Ruské federace Vladimira Putina, které se zúčastnil ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov, vážně znepokojily celý svět. Ruský prezident Putin na ní totiž podle agentury TASS přikázal ministru obrany a náčelníkovi generálního štábu uvést do zvláštního režimu balistické rakety, ale i ruské jaderné zbraně.

Lidé skupují jódové tablety v lékárnách i na e-shopech

Právě harašení jadernými zbraněmi ze strany Ruska při obsazování území Ukrajiny se celý svět obává. A již zareagovala i česká veřejnost. Ta začala dle lékárníků v kamenných i online lékárnách ve velkém skupovat jódové tablety v domnění, že je právě jód ochrání před škodlivými vlivy případného radioaktivního záření. Jak ale uvedla česká jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost [SÚJB] Dana Drábová jde o docela mylnou domněnku.

„Hodně se v komentářích ptáte na jódové tablety. Jako ochrana před radiací při použití (nedejbože) jaderné zbraně jsou v podstatě nanic,“ informovala jaderná inženýrka na sociální síti Twitter.

Vysvětlila, že hlavní účinky jaderného výbuchu jsou tepelné a mechanické.

„Kontaminace radionuklidy je větší vzdálenosti druhotným efektem. A moderní jaderné zbraně se jí snaží omezovat,“ dodala.

Zároveň zdůraznila, že podle čerstvě obnovených dodávek dat z ukrajinské monitorovací sítě do evropského systému EURDEP [k 27.2.] je radiační situace na Ukrajině na normálních hodnotách.

A podle SÚJB nehrozí katastrofa ani poté, kdy ruská vojska obsadila prostor černobylské elektrárny na Ukrajině. Ani při použití sebesilnějších výbušnin nezpůsobí katastrofu.

„Radionuklidy, které by se touto cestou mohly dostat do životního prostředí, zcela jednoznačně nemohou způsobit závažnou kontaminaci v okruhu větším než 30 km, což je území odpovídající vysídlené zóně v okolí černobylské elektrárny,” ubezpečil úřad v tiskové zprávě znepokojenou veřejnost.

Dále dodává, že již aktivoval svůj krizový štáb a radiační monitorovací síť soustavně sleduje úrovně radiace v Česku.

Jódem se dá i předávkovat

Smysl jódových tablet podle odborníků spočítá v blokování radiojodu-131 ve štítné žláze a omezení šance na její rakovinu.

„Nic jiného to neumí. Stačí asi jen 0,1 g jodu ve formě soli. V nouzi i třeba betadina nebo jox, ale rozhodně nic neberte preventivně. Ublížíte si,“ varuje tweetující Mladý vědec.

Otázkou pak i je, jestli právě Ruská federace disponuje takovými moderními zbraněmi, kde kontaminace radionuklidy na dálku je až na druhém místě, jak zmiňuje jaderná fyzička Dana Drábová. A podle reakce jednoho z tweetujících vědců údajně ano.

„Ano. Většinou jsou to termonukleární zbraně – štěpná část hlavice dodá energii (ve formě tepla a radiace) fúzní části, která generuje drtivou většinu účinku, skrze fúzi vodíku/lithia,“ vysvětluje.

Jód obsahují naprosto běžné potraviny

Nemalé množství jódu obsahují naprosto běžné a v Česku dobře dostupné potraviny. Jód je zastoupen kupříkladu v mléce a výrobcích z něj, vejcích, vařené košťálové zelenině a také v soli. Obsahují jej i mořské ryby a řasy.

Doporučený denní příjem jódu je u dětí podle věku od 90 do 120 mikrogramů, u dospělých 150 a u těhotných a kojících žen 250 mikrogramů. Například 200 ml mléka obsahuje 50 mikrogramů jódu.

Jód je jedním z nejdůležitějších minerálů. Jako jediný minerál je součástí hormonů štítné žlázy, konkrétně T3 [Trijódtyronin] a T4 [tyroxin či tetrajódtyronin].

Jód je i v některých doplňcích stravy, ne všechny jsou však vhodné. Podle odborníků existují na trhu i takové, které v jedné tabletě obsahují až trojnásobek doporučeného denního příjmu. Nadměrná konzumace jódu proto může být i škodlivá, upozorňují lékaři.

Nicméně podle Marie Nejedlé z Centra podpory veřejného zdraví Státního zdravotního ústavu [SZÚ] u nás třetina těhotných a kojících žen má nedostatek jódu v těle. Nízký příjem jódu přitom vážně ohrožuje duševní i tělesné zdraví dítěte a významně snižuje hodnotu jeho IQ. Navíc nedostatek jódu v těle zvyšuje u gravidních žen riziko předčasného porodu a potratu. Snižuje také intelekt novorozence o sedm až deset bodů, uvádí Marie Nejedlá.

„Nedostatek jódu je naprosto zásadní pro vývoj člověka,“ upozorňuje s tím, že se jód podílí na růstu a vývoji organismu. Ovlivňuje i hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Nedostatek jódu v těle ohrožuje zdraví dětí i jejich IQ

Česká republika patří od roku 2004 na seznam zemí, kde netrpí nedostatkem jódu v těle více než tři procenta nově narozených dětí. Avšak podle Marie Nejedlé ze SZÚ jejich počty v posledních letech výrazně rostou. V současné době se u nás dle jejích odhadů narodí zhruba 3,8 procenta dětí s nízkou hladinou jódu. Podle lékařů z kliniky dětí a dorostu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady u nich počty novorozenců s jódovým deficitem stouply na 4,8 procenta. A v některých regionech Česka evidují lékaři dokonce až dvanáct procent novorozenců, kteří mají málo jódu.

Veronika Táchová

3 KOMENTÁŘE

  1. Jodové tablety nejsou zbytečné , to by se nevyráběli , ale pro laika k ničemu . Kdyby opravdu k něčemu došlo tak se to včas nedozvíte a pochybuji , že domácnosti jsou vybavené měřičem radiace .

    • Černobyl byla zvláštní akce. V Rakousku byl zákaz vycházení a nebo v ochraném plášti a našim lidem vzali měřící zařízení, aby nebylo čím naměřit. Už to, že na Ukrajině byly telefony mimo provoz je divné. A při tsunami byl totální blackout rovnou, aby se ty informace nikam nedostaly. V jaderné elektrárně Jaslovské Bohunice A1 došlo za jejího provozu ke dvěma závažným jaderným haváriím. První havárie v lednu 1976 sice nezpůsobila vážný únik radioaktivity, ale uniklý oxid uhličitý zabil dvě osoby. Druhá havárie v únoru 1977 se odehrála při zavážení čerstvého paliva za provozu reaktoru a byla na Mezinárodní stupnici jaderných událostí ohodnocena stupněm 4

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here