Čeští lékaři odsoudili ruskou válku. Ukrajince ošetří zdarma

0
973
lekari
Jeden z vagonů vlakové soupravy převážející uprchlíky z Ukrajiny do zemí EU ze stanice Čop nedaleko slovenské a maďarské hranice. / Foto: Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Lékaři v Česku se spojili, odsoudili ruskou agresi na Ukrajině a válečným uprchlíkům nabízejí bezplatnou zdravotní péči. A to i pro ukrajinské občany bez zdravotního pojištění, tedy i bez uděleného víza za účelem strpění.

Praktičtí lékaři pro dospělé, stejně tak i pediatři, kardiologové, pneumologové a zubní lékaři odsoudili válečný útok na ukrajinské občany v jejich zemi Ruskou federací. Ženám, dětem i mužům, jež ze země utekli před válkou, v Česku nabízejí zdravotní ošetření. A to i v případě, že si ještě nevyřídili vízum za účelem strpění, jehož získáním se stávají účastníky veřejného zdravotního pojištění a pojistné za ně hradí český stát.

Čest lékařům za jejich pomoc Ukrajincům

Nesouhlas s agresí Vladimira Putina vůči ukrajinskému národu a násilnému obsazení svobodné svébytné země vyjádřila Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP [SVL ČLS JEP] společně se Sdružením praktických lékařů. Současně ve své zprávě vyzvala své členy, aby pomohli bezplatně ošetřit ukrajinské uprchlíky i bez statutu strpění.

„Umíme nabídnout bezplatné ošetření. Neumíme ale zajistit ostatní následné věci. Toto nyní řešíme s ministerstvem zdravotnictví. Naše odborná společnost uvolní na pomoc ukrajinským uprchlíkům prostředky až do výše jednoho milionu korun,” uvedl v tiskové zprávě praktických lékařů předseda SVL ČLS JEP Svatopluk Býma.

Současně odkázal na seznam praktických lékařů, jež se k pomoci již přihlásili. K tomuto účelu odborné společnosti zřídily nově speciální webové stránky s odkazem zde.

Česká lékařská komora vyjádřila solidaritu Ukrajincům

K bezplatné pomoci uprchlíkům z Ukrajiny se připojili i čeští dětští praktičtí lékaři.

„Očekáváme příliv uprchlíků, mezi nimiž budou zejména ženy a děti. Přemýšleli jsme, jak můžeme pomoci, a rozhodli se že v první řadě tím, co umíme. To je bezplatným poskytnutím lékařské péče,“ říká předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilona Hülleová.

Dodává, že zástupci společnosti již vyzvali své členy k poskytnutí akutního ošetření nemocných dětí. Stejně jako k úhradě léků a potřebných vyšetření. Zmiňuje i nutnost podání povinného očkování. Především kojencům a také zajištění celkových prohlídek uprchlíků z Ukrajiny.

Mnozí z nás ještě nezapomněli na hodiny ruštiny a měli bychom tak rozumět ukrajinsky mluvícím osobám, případně můžeme požádat o doprovod a tlumočení některým zde žijícím Ukrajincem,” dodává Hülleová.

Ukrajincům pomohou ke zdravotní péči speciální víza

Podle jejích slov plánují dětští praktičtí lékaři v dalších dnech jednat s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami o možnostech a způsobu úhrady pro případnou potřebu lékařských služeb poskytovaným dětem z Ukrajiny.

„Napsali jsme ministrovi zdravotnictví o instrukce, jak postupovat, když bude dítě potřebovat laboratorní vyšetření nebo další specializovanou péči, která už není v naší gesci. Stejně tak u případů, kdy musíme vydat e-recept na léky, které nemáme k dispozici,” říká Ilona Hülleová.

Kardiologové apelují na ruské kolegy…

Ruskou invazi a útoky proti Ukrajině ostře odsoudili i zástupci České kardiologické společnosti. Současně na konto SOS Ukrajina [Člověk v tísni] poslali za odbornou společnost 150 000 korun. A vyzvali své členy k pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří budou jejich péči potřebovat.

„Vysoce si vážíme práce našich ruských kolegů, ale nemůžeme být lhostejní ani mlčenliví ke zločinnému počínání vedení jejich státu. Pevně doufáme, že mysl ruských kardiologů nepodlehla demagogii hlásané administrativou Ruské federace. A že naši kolegové v Rusku zůstanou nestranní a budou se zasazovat za ukončení agrese své země proti nevinným ukrajinským lidem,“ uvedl předseda České kardiologické společnosti Aleš Linhart.

MZ ČR: Nekoordinovaná pomoc Ukrajině ztěžuje situaci

Současně za české kardiology vyjádřil podporu svým kolegům a kolegyním z Ukrajiny. Společnost jim dle jeho slov poskytne maximální podporu v rámci jejích možností.

„Vyzýváme naše kolegy, aby v případě potřeby poskytovali pomoc i obětem války v jejich praxích,” dodal Aleš Linhart.

Češi skupují jódové tablety. Podle odborníků zbytečně

Agresivní akt Ruska vůči svébytné Ukrajině odsuzuje i Česká pneumologická a ftizeologická společnost [ČPFS]. A plně se staví za Ukrajinu. Vedení odborné společnosti již vyzvalo plicní lékaře k pomoci ukrajinským uprchlíkům, kteří budou potřebovat zdravotní ošetření. A to i v situaci, kdy nemají uzavřené zdravotní pojištění.

„V takových chvílích je třeba pomoci tím, co umíme nejlépe a v našem případě je to péče o lidi, kteří ji potřebují. A k tomu všechny pneumology nyní vyzýváme,” uvedla předsedkyně ČPFS Martina Vašáková.

K zajištění neodkladného ošetření uprchlíkům z Ukrajiny, a to i těm bez uděleného víza či komerčního pojištění, vyzvala své členy také Česká stomatologická komora [ČSK]. Zubním lékařům, pro které by bezplatné ošetření uprchlíků nebylo ekonomicky únosné, Komora náklady na tuto zdravotní péči vykompenzuje ze svého sociálního fondu. Ten umožňuje léčbu ve všech ordinacích. Nikoliv jen ve vybraných centrech, jak upozornili zástupci Komory. Ti dále uvedli, že momentálně zpracovávají informace pro přicházející zdravotnické pracovníky v ukrajinštině. To proto, aby věděli, jak se v Česku zapojit, dodává Komora.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here