Vývoj mRNA vakcíny proti rakovině jde do finále

0
3765
vakciny_proti_rakovine
Foto: Moderna

Předběžné výsledky probíhajících studií personalizované mRNA vakcíny proti rakovině ukázaly na významný pokles rizika recidivy nemoci i úmrtí pacientů s rakovinou. Alespoň to tvrdí zástupci společnosti Moderna.

Firma uvedla, že výsledky klinických studií fáze 2b mRNA vakcíny otevřely cestu ke konečné fázi výzkumu a možnému schválení vůbec první mRNA vakcíny proti rakovině. Vakcína Moderny v kombinaci s imunoterapií společnosti MSD a jejího léku Keytruda rakovinu údajně úspěšně léčí. Tématu se v článku “‘Paradigm shift’ in cancer treatment as Moderna’s vaccine shows promise” věnuje bruselský list Politico.

Z něj vyplývá, že Moderna současně s vývojem mRNA vakcíny proti covidu prováděla testy různých typů vakcín i proti rakovině, včetně té, která se zaměřuje na specifické mutace genu. Dobrala se výsledku, kdy svou personalizovanou vakcínu aplikuje společně s infuzním roztokem Keytruda a v kombinaci s chemoterapií. Kombinace podle zástupců firmy vyvolává imunitní reakci odpovídající pacientově specifickému nádoru.

„Předpokládali jsme, že kombinace léků bude účinná. Že vakcína a imunoterapie posílí imunitní systém tak, aby udeřil na rakovinu a zničil ji,“ říká zástupce Moderny Paul Burton.

Zatímco firma podle něj testuje vakcínu proti melanomu, chystá už i další studie účinnosti terapie proti jiným druhům rakoviny. Budou-li ty úspěšné, oznámí Moderna největší posun v léčbě rakoviny za posledních dvacet let, dodává Burton.

Co přinesly první fáze studie vakcíny proti rakovině

Předběžné výsledky u 157 pacientů s melanomem ukázaly, že terapie snižuje riziko recidivy nebo úmrtí v důsledku rakoviny o 44 procent. Platí to pro pacienty, kterým lékaři podali mRNA vakcínu v kombinaci se zmiňovaným lékem Keytruda. Studie tyto pacienty srovnávala s těmi, kteří podstoupili pouze imunoterapii lékem Keytruda. Moderna proto již potvrdila zveřejnění všech dat a zároveň se chystá zahájit diskuzi o nové onkologické terapii s lékovými regulátory.

„Chceme co nejdříve přejít do třetí fáze klinických studií, v nichž účinnost terapie odzkoušíme na větším vzorku pacientů. Zároveň ji otestujeme i na více druhů nádorů,“ přibližuje Burton.

Podle něj je technologie mRNA unikátní v tom, že soustředí 20 až 30 protilátek, které spouštějí imunitní reakci. To je něco, co je pro úspěch vakcíny naprosto zásadní. Vakcína reaguje na skutečnost, že i imunitní systém se skládá z celé řady protilátek, které definují nádor.

„Neumím si představit, jak bychom něčeho podobného dokázali pomocí jiné technologie, než je mRNA,“ dodává Burton.

„Nabízí se nám tu skutečná naděje, že pacientům v raném stádiu nemoci vakcína zabrání dalšímu rozvoji nemoci. A pacientům v pokročilejší fázi nemoci prodloužit život. Rakovina by se tak stala čistě chronickou nemocí,“ dodává s tím, že i když ještě zdaleka není ve všem jasno, podle jeho názoru jde vývoj tím správným směrem.

Vedlejší účinky a cena terapie

Určitý problém nastává ve vývoji nové onkoterapie z hlediska jejích vedlejších účinků. V tomto ohledu se čeká ještě na výsledky třetí fáze studie. Avšak i zde je Burton optimista. Podle něj je pravděpodobné, že vakcína pacientům přinese podstatně méně vedlejších účinků, než jim přináší nyní dostupná léčba.

„Výsledky v druhé fázi naší studie ukazují, že vedlejší účinky jsou v souladu s těmi, které se projevily v první fázi testů. A ty, i když nejsou zanedbatelné, stále mluví ve prospěch bezpečnosti terapie,“ vysvětluje.

Moderna ve vývoji léčby rakoviny pomocí očkování mRNA vakcínou není sama. Obdobně podle listu Politico postupuje německá biotechnologická firma BioNTech, která stála za vývojem nejrozšířenější mRNA vakcíny proti covidu-19 zvané Comirnaty. Tyto ale i další firmy prověřují, zda mRNA vakcíny přece jen nenabízejí efektivnější a levnější léčbu rakoviny než dnes běžně dostupné terapie.

Zároveň tak potvrzují vcelku častý jev, kdy jeden objev najde uplatnění v oblasti, u níž se to při jeho prvotním využití nepředpokládalo. Burton v této „honbě za pokladem“ ale zdůrazňuje, že v tomto případě se jedná o personalizovanou vakcínu. To znamená, že ji firma vyrobí každému pacientovi přímo na míru. I to je trend současné medicíny.

Cenu teď neřešte, říká zástupce Moderny

Z výše uvedených tvrzení se jeví vše velice nadějné, problém však spočívá v ceně. Což potvrzuje v článku Politico i vedoucí britského institutu Cancer Research Sam Godfrey.

„Pokud něco stojí miliony liber za léčení personalizovanou vakcínou a její účinnost je mnohem vyšší než standardní chemoterapie, která je docela levná, pak stojíte před rozhodnutím, zda stojí za to do toho investovat,“ řekl již zkraje letošního roku, kdy se o mRNA vakcínách jako lécích na rakovinu začalo hovořit.

Podle Burtona ale musejí jít debaty o ceně stranou. Klíčová je nyní účinnost terapie a ta se jeví jako zlomová. Technologie mRNA má podle něj velký potenciál pro zlepšení kvality života mnoha lidí na světě. A cena je nyní druhotná.

„Chceme poskytovat spravedlivou zdravotní péči lidem na celém světě. A to samé jistě chtějí i investoři a vlády po celém světě. Nemluvme proto nyní o ceně něčeho, co může navždy změnit léčbu rakovinu,“ říká celkem jistě Burton.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here