Diagnostiku leukémie v ÚHKT zrychlil SkyWalker

0
326
leukemie
Nový diagnostický přístroj NGS Star Hamilton neboli SkyWalker, který zrychlí diagnostiku leukémie a pomůže vyhledat vhodné dárce kostní dřeně. / Foto: ÚHKT

S diagnostikou buněk při leukémii pomáhá v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze [ÚHKT] nově přístroj NGS Star Hamilton. Zvládne až tisícovku výkonů ročně. Pomáhá i při hledání dárců pro transplantace krvetvorných buněk.

Přístroj SkyWalker, jak mu zdravotníci ÚHKT říkají, pomáhá hlavně rychlejší a přesnější diagnostikou leukémie. Lékařům zvládne předat přesné informace o genetickém profilu pacienta s leukémií ve velmi krátkém čase. Pomocí sekvenace DNA zjistí mutace v zasažených buňkách. Právě určení konkrétní mutace vede k přesnější diagnóze, a tím i možnosti stanovit pacientovi léčbu na míru.

„Nejčastějším úkolem bude vyhledávání nových dárců pro transplantace, stanovení diagnózy a prognózy nebo vyhledání a kontrolu léčebných odpovědí a relapsu,“ shrnuje práci nového přístroje ředitel ÚHKT Petr Cetkovský.

Nádory krve léčí i transplantace vlastních krevních buněk

Do budoucna podle něj nemocnice plánuje i to, že přístroj nastaví na analýzu vzorků od dětských leukemických pacientů. A to i pro ty z ostatních nemocnic v zemi. Jeho databáze se tak bude stále rozšiřovat, zlepšovat a pomoc se dostane k více pacientům.

ÚHKT provede až 28 tisíc vyšetření ročně

Pražský Ústav hematologie a krevní transfuze patří k největším hematologickým centrům v zemi. Ročně v něm zdravotníci provedou na 28 tisíc vyšetření a tamními ambulancemi projde více než 25 tisíc pacientů.

ÚHKT v číslech
  • V ambulancích ÚHKT zdravotníci provedou více než 28 tisíc vyšetření ročně.
  • Na 40 lůžkách ročně hospitalizují více než pět set pacientů.
  • V denním stacionáři zdravotníci provedou ročně přes 6 tisíc výkonů.
  • V ÚHKT pracuje 467 zaměstnanců.
  • Roční obrat Ústavu přesahuje 1,2 miliardy korun.

Vůbec nejčastěji se v Ústavu léčí pacienti s akutní leukémií. Nový přístroj SkyWalker, na který z větší části přispěla společnost Alza, nemocnici nyní pomůže s více než tisícovkou speciálních diagnostických úkonů ročně. A to i pro pacienty z jiných zdravotnických pracovišť.

Diagnostika a léčba leukémie

Leukémie známá jako „rakovina krve“ spočívá v tom, že kostní dřeň v těle pacienta tvoří velké množství bílých krvinek. Ty jsou ale často nezralé a nejsou schopné plnit běžné funkce. Často se na onemocnění přijde náhodou při odběrech krve z jiných důvodů.

CAR T buněčnou terapii platí pojišťovny už i lidem v ČR

Původ onemocnění, léčba stejně jako prognóza jsou individuální. Určitou prevencí onemocnění je zdravý životní styl a život bez většího stresu. Některé typy leukémií ale podmiňuje genetická výbava, zabránit jejímu rozvoji tak pacient může jen těžko.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here