Přehled o očkování lidem přinese nová EZ karta

0
2051
EZ_karta
Foto: Pixabay.com

Elektronický očkovací průkaz formou aplikace v mobilu by mohl fungovat už letos. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] plánuje vyjít z covidové aplikace Tečka, kterou nově pojmenovalo jako EZ karta.

Na rozvoj, provoz a správu elektronického očkovacího průkazu nově zvaného EZ karta už vypsalo ministerstvo zdravotnictví veřejnou zakázku v hodnotě 50 milionů korun. Správu systému úřad definoval na 48 měsíců trvání. Zájemci o zakázku se mají hlásit do 30. ledna.

„Výběrové řízení má za cíl udržet Tečku v provozu i v dalším období a zajistit mimo agendy ‚covid‘ také její další rozvoj k obecnější aplikaci podporující elektronizaci zdravotnictví,“ uvedl vrchní ředitel Sekce informačních a komunikačních technologií MZ ČR Milan Blaha.

Ministerstvo podle něj připravuje i rozšíření funkcí aplikace. Mimo systémové změny podle Blahy aplikace přejmenovaná na EZ kartu bude fungovat i jako elektronický očkovací průkaz. Dále s její pomocí bude ministerstvo jejím uživatelům zasílat aktuální zprávy z resortu. Zřejmě upozornění na momentální epidemiologickou situaci či informace o možnostech očkování a přeočkování.

Elektronizace českého zdravotnictví

Podaná očkování s výjimkou vakcíny proti covidu-19 lékaři původně elektronicky zapisovali do aplikace eOčkování, která je součástí zavedeného systému eRecept ve správě Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Od ledna 2023 veškerá očkování nově evidují do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN] spadajícího pod Ústav zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS], který zřizuje stejně jako SÚKL MZ ČR.

eOčkování je u ledu. Veškerá očkování se zapíší do ISIN

Dalším plánovaným krokem v elektronizaci očkování je využití v covidu vyvinuté aplikace Tečka, nyní nově nazvané EZ karta, kterou by si lidé stahovali do telefonů a sledovali v ní podaná očkování. Aplikace uživatele upozorní i na blížící se přeočkování. A jak bylo zmíněno, ministerstvo by ji využívalo také jako komunikační kanál pro zasílání zpráv z resortu.

Nicméně loni v listopadu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] řekl, že znovuzavedení Tečky do praxe nebude jednoduché. A není jasné, zda k tomu dojde do konce volebního období. Zavedení aplikace podle ministra vyžaduje změnu dvou zákonů. A jak dodal, vést velmi intenzivní debatu s Úřadem na ochranu osobních údajů.

„Myslím, že v příštím roce [2023, pozn. red.] se nám podaří udělat první kroky. A pevně věřím, že do voleb budeme mít nějaký nástroj, který bude aspoň částečně fungovat, a také připravenou legislativu, kterou ještě před volbami dostaneme do Poslanecké sněmovny,“ nastínil budoucnost elektronického očkovacího průkazu Válek.

Tečka nebo EZ karta…

Aplikace Tečka spadá pod systém Chytrá karanténa, který začaly v březnu 2020 v reakci na šíření koronaviru vyvíjet státní instituce. Systém pomáhal především při sdílení dat mezi krajskými hygienickými stanicemi, laboratořemi, nemocnicemi a centrálním řídícím týmem. Do projektu se kromě MZ ČR a jeho organizací zapojilo ministerstvo obrany, vnitra, armáda a Národní agentura pro komunikační a informační technologie [NAKIT].

Chytrá karanténa stála miliardu. Nově ji má zdravotnictví

Do Chytré karantény patří mobilní aplikace Tečka a eRouška. Dále informační linka a call centra, jež zajišťovala hlavně trasování rizikových kontaktů. Připomeňme, že eRouška ukončila provoz loni v říjnu. Od června 2022 krizový systém Chytrá karanténa řídí resort zdravotnictví.

Podle ministra zdravotnictví Válka vyšlo vybudování systému Chytrá karanténa od jara 2020 na zhruba jednu miliardu korun. Na rok 2022 vláda na provoz Chytré karantény schválila rozpočet ve výši 400 milionů korun. Náklady na systémy se již zabýval Nejvyšší kontrolní úřad. Dokonce i podal několik trestních oznámení kvůli hospodaření s penězi.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here