eOčkování je u ledu. Veškerá očkování se zapíší do ISIN

0
1022
eOckovani
Foto: Pixabay.com

Všechna očkování budou lékaři od ledna zapisovat do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN]. Dosud do něj zadávali jen vakcíny proti covidu. Ostatní do eOčkování pod Státním ústavem pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Povinnost zapisovat podaná očkování do aplikace eOčkování, která je součástí již několik let fungujícího systému eRecept, lékařům skončila k poslednímu listopadu. Od příštího roku se evidence veškerých očkování, včetně toho proti covidu-19 sjednotí.  Lékaři je budou zapisovat do ISIN, který spadá pod Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR], respektive pod Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS ČR]. Data za prosinec se podle mluvčího ministerstva doplní i zpětně.

„Věříme, že se systém mezi lékaře postupně implementuje bez jakýchkoliv problémů. Nejde o nový systém, stejným způsobem lékaři zadávají očkování proti covidu-19 a toto očkování probíhá v ISIN bez problému,“ uvedl Jakob.

Spory kolem eOčkování ukazují pravý český kocourkov

Sjednocení aplikací pro evidenci očkování do ISIN požadovali po ministerstvu lékaři. Změnu schválili poslanci počátkem září. Udělali to v rámci vládní novely lékového zákona, která se týká veterinárních přípravků. Úpravu do novely vložil pozměňovacím návrhem Tom Philipp [KDU-ČSL]. SÚKL ale i tak úplně ze hry, jak uvedl Jakob, není.

„Pro SÚKL nebude odepřen přístup k těmto datům a bude je moci nadále čerpat a pracovat s nimi. Období za prosinec 2022 bude také možné zpětně doplnit, pokud to budou lékaři chtít,“ uvedl mluvčí ministerstva.

Podle něj nedojde k žádnému trvalému nebo dlouhodobému výpadku funkcí a přístupu k datům. V budoucnu se počítá s propojením obou systémů, kdy by se údaje z ISIN propisovaly do eOčkování SÚKL. Po propojení obou systému by měli mít pacienti své údaje o předepsaných lécích a podaných vakcínách i v lékovém záznamu. Kdy ke kompatibilitě systémů dojde, už ministerstvo neupřesnilo.

Česko není „troškař“. Má hned dva systémy pro očkování

Od roku 2018 mají lékaři povinnost evidovat v systémech SÚKL elektronicky všechny vydané recepty. Tím se začaly předepisovat pacientům léky na dálku, kdy obvykle v SMS zprávě obdrží kód k danému léku. Od letošního ledna lékaři evidují podané vakcíny. S výjimkou těch proti covidu-19, které zapisují do systému ISIN.

Původně měl stát z dat SÚKL získávat informace o podaných očkováních včetně nepovinných, která nehradí zdravotní pojišťovny. Pacienti tak měli mít soupis nově podaných vakcín. A eOčkování by je navíc upozornilo na nutnost přeočkování nebo blížící se termín pro podání některé z vakcín. Rodiče by v systému mohli sledovat i očkovací kalendář svých dětí online.

Se souhlasem pacienta by do něj nahlíželi i lékaři nebo lékárníci. Systém eOčkování vítalo mnoho lékařů už kvůli získanému přehledu o očkování. Spousta lidí v Česku totiž očkovací průkazy v papírové podobě ztrácí a podaná očkování si nepamatuje. Systém eOčkování legislativně prosadil bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [ANO]. Za jedenáct měsíců fungování eOčkování do něj zdravotníci zanesli přes dva miliony zápisů u 1,3 milionu pacientů. Mnozí z nich ale kritizovali jeho složitost.

Válek hovoří o Tečce jako e-průkazu o očkování

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] minulý týden řekl, že jako elektronický očkovací průkaz by rád využil mobilní aplikaci Tečka. Tu si lidé stahovali v době epidemie covidu-19, kdy sloužila k zobrazení potvrzení o očkování, prodělaném covidu nebo provedeném testu při vstupu do restaurací aj. Aplikaci si stáhlo 6,5 milionu lidí.

Znovuzavedení Tečky do praxe ale nebude jednoduché. A není jasné, zda k tomu dojde do konce volebního období. Podle ministra je třeba změnit dva zákony. A jak říká, vést velmi intenzivní debatu s Úřadem na ochranu osobních údajů.

„Myslím, že v příštím roce se nám podaří udělat první kroky. A pevně věřím, že do voleb budeme mít nějaký nástroj, který bude aspoň částečně fungovat, a také připravenou legislativu, kterou ještě před volbami dostaneme do Poslanecké sněmovny,“ nastínil budoucnost elektronického očkovacího průkazu Válek.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here