Poslanci rozhodli: Nejdřív ISIN až pak eOčkování

0
1479
eOckovani
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Veškeré údaje o očkování lékaři nově zaznamenají do Informačního systému infekčních nemocí [ISIN]. A z něj se až pak záznamy přenesou do eReceptu, konkrétně eOčkování, jež eviduje veškerá očkování s výjimkou covidu.

Změnu schválili poslanci na svém pátečním [9.9.] zasedání v rámci vládní novely lékového zákona, která se týká veterinárních přípravků. Úpravu, která lékařům zjednodušuje systém zapisování očkování, do novely vložil pozměňovacím návrhem Tom Philipp [KDU-ČSL].

„Sněmovna schválila můj pozměňovací návrh – vedením registru očkování byl v souladu s přáním lékařů pověřen ÚZIS. ÚZIS perfektně zvládl covid a jistě zvládne ke spokojenosti všech i zápisy o pravidelném očkování,“ ocenil přijetí svého pozměňovacího návrhu na svém twitterovém účtu Philipp, jenž zastává i funkci předsedy Správní rady VZP ČR.

Spory kolem eOčkování ukazují pravý český kocourkov

Lékaři už by tak nemuseli zaznamenávat údaj o očkování do dvou registrů, jako je tomu nyní, ale jen do jednoho. Za stávající situace zapisují údaj o provedeném očkování proti covidu-19 do registru napojeného na ISIN, ostatní očkování pak do registru eOčkování spadajícího pod systém eRecept. Ten spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL].

Nově by lékaři tedy zaznamenávali všechna očkování jen do ISIN, z něhož by se záznamy do systému eRecept přenášely. Novelu nyní čeká diskuse v Senátu.

eOčkování pacientů začne naostro už 1. července

Poslanci naopak neschválili další části Philippova pozměňovacího návrhu, jež vyvolaly debaty kvůli ochraně osobních údajů. Poslancům se nelíbila hlavně možnost ÚZIS využívat údaje ze systému eRecept. A dále ani pravomoc SÚKLu nahlížet do registru zdravotního stavu pacientů.

Nejen eOčkování, ale i mimořádný nákup léků

Ve zmiňované novele poslanci schválili i právo Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] k zajišťování nákupu a distribuce léčivých přípravků v mimořádných situacích. Jakou byla například epidemie covidu. Vždy by k tomu muselo dostat souhlas vlády.

Ministerstvo by tak mohlo stanovovat i ceny takto nakupovaných léčiv a jejich úhrady z veřejného zdravotního pojištění. Změna zákona umožní podle zdůvodnění MZ ČR pořízení léčivých přípravků, které by mohly na trhu chybět. Ministerstvo by mohlo novou pravomoc využít podle zdůvodnění v případě, že by nebylo možné zajistit dostupnost léčivých přípravků standardní cestou.

Česku dochází zásoby monoklonálních protilátek

Pozměňovací návrh do novely lékového zákona, která se týká veterinárních přípravků, vložila Martina Ochodnická z TOP 09. Reagovala tím, jak uvedla, na zkušenosti z dob epidemie covidu.

Regulace reklamy na veterinární přípravky

Vládní léková předloha přináší i regulaci reklamy na veterinární přípravky. Míří především na veterináře, v některých případech na chovatele zvířat určených k produkci potravin. Jejím cílem je podle zdůvodnění obrana proti ovlivňování laiků. Ti by pak mohli používat propagované léčivé přípravky nesprávně anebo v nadměrném množství a ohrozit tím veřejné zdraví. Ale i zdraví zvířat nebo životní prostředí.

Předloha dále ukládá povinnost vedení záznamů o lécích i těm podnikatelům, kteří chovají zvířata nikoliv pro potravinářské zpracování. Zavede rovněž sběr dat o veterinárních antibiotikách v jednom systému. K použití přípravků například s látkou s hormonálními účinky nebo látkami potlačujícími činnost štítné žlázy si veterináři podle předlohy budou muset vyžádat souhlas chovatele zvířete.

Státní veterinární ústav vybuduje podle novely systém s informacemi o používání veterinárních léčiv. Údaje se v něm uchovají deset let, některé z nich poslouží ke statistickým účelům. Podle schváleného pozměňovacího návrhu Pavla Bělobrádka [KDU-ČSL] bude ústav vést seznam webových stránek s nabídkou nelegálních veterinárních přípravků. Poskytovatel připojení k internetu je zablokuje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here