Projekt eRouška, který stál miliony korun, jde k ledu

0
473
eRouska
Ilustrační foto: Pixabay.com

Na konci října Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] pozastavilo provoz aplikace eRouška. Ta byla součástí projektu Chytrá karanténa, jehož náklady stát na letošní rok kalkuloval ve výši 400 milionů korun.

Hlavní cíl projektu Chytrá karanténa je zrychlit a zautomatizovat dohledávání kontaktů každého nakaženého koronavirem, případně místo jeho nákazy.

„Pomoc eRoušky v boji s epidemií je u konce. Děkujeme všem, kteří se zapojili! eRouška 2.0 pozastavuje provoz,“ uvedli konec ambiciózního projektu autoři Chytré karantény.

Aplikaci eRouška používá prozatím jen 220 000 lidí

Podle nich k okamžiku vypnutí mělo eRoušku aktivní zhruba půl milionu uživatelů. Informaci o nákaze do ní ale vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně.

„Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky už je očkovaná,“ vysvětlili její autoři s tím, že očkovaní lidé jsou většinou technologicky gramotní a používají aplikace Tečka a čTečka.

Co je vlastně aplikace eRouška

eRouška sloužila jako pomoc při trasování covid pozitivních pacientů. Vyhledávala setkání s dalšími telefony v blízkosti nakažené osoby. Podmínkou ale byla instalace aplikace v obou aparátech, která je vzájemně propojovala s pomocí aktivního Bluetooth. Ve chvíli, kdy se u někoho blízkého prokázala nákaza novým typem koronaviru, aplikace na to uživatele upozornila. Telefonní čísla ani polohu telefonu údajně neukládala. Data však musel uživatel odeslat hygieně.

Chytrá karanténa dokáže být někdy i pěkně hloupá

Z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomáhala při zvládání epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na možná riziková setkání. Po napojení na evropskou federační bránu eRouška komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty také s cizinci v Česku a zahraničí. Už jen tím podle MZ ČR přispěla k omezení šíření nákazy.

Jak se zbavit eRoušky

Vypnutí apky eRouška ale neznamená její naprostý konec. Aplikace zůstane pouze neaktivní. Kdo si ji ponechá nainstalovanou v telefonu i nadále, nebude o její existence v podstatě vědět. Aplikace už totiž na telefonu nepoběží.

„Nebude konzumovat baterii telefonu a bude zabírat minimum místa v jeho paměti,“ uvedli zástupci Chytré karantény.

Chytrá karanténa 2.0 sbírá data o zdravých i nemocných

Naopak deaktivovaná eRouška bude mít zapnutou podporu push zpráv. To proto, aby mohli být lidé, kteří si ji již nainstalovali, opět kontaktováni. Nasbíraná data o setkáních v Apple a Google Exposure Notification API se smažou automaticky nejpozději do dvou týdnů od vypnutí aplikace. Data si může každý smazat ručně s okamžitou platností.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here