Léky dochází i v Americe, někde už jsou na příděl

0
544
v_Americe
Ilustrační foto: CVS Pharmacy

Vlna respiračních nemocí zasáhla i Spojené státy. A stejně jako v Evropě i v Americe zejí prázdnotou regály s volně prodejnými léky na tlumení bolesti, kašle či snižování teploty především ty pro dětské pacienty.

Americká administrativa již potvrdila uvolnění strategických rezerv léků na předpis na léčbu chřipky. Nemocnice v některých státech jsou na hranici maximálních kapacit a nemocných stále přibývá. Agentura AP uvádí, že letošní chřipková sezóna přišla v porovnání s předchozími roky dříve a USA zasáhla nečekaně tvrdě.

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] za probíhající chřipkové epidemie už nemocnice kvůli chřipce hospitalizovaly přes 150 tisíc pacientů, 9 300 jich v souvislosti s chřipkovým onemocněním zemřelo.

Kvůli šířící se chřipkové epidemii už americké úřady rozhodly o okamžitém uvolnění strategických rezerv léku na léčbu chřipky. Jednotlivé státy si nyní budou moci podle potřeb vyžádat lék Tamiflu, který je na lékařský předpis a jeho zásoby jsou právě ve hmotných rezervách. Konkrétní objem uvolněného množství léku úřady neuvedly.

Letošní chřipková sezóna podle odborníků navíc přichází nedlouho po velkém nárůstu počtu nakažených dětí takzvanými RS viry [respirační syncyciální virus, RSV]. A stejně jako v Evropě i v USA přibývá pacientů s covidem-19.

V Americe už limitují prodeje některých léků

V běžné distribuční sítí přitom ve Spojených státech nedochází pouze léky vázané na předpis, ale i volně prodejné léky. Nejvíce ty na snižování horečky, tlumení kašle či bolesti, a to hlavně pro dětské pacienty. V některých obchodech a lékárnách už podle Američanů regály doslova zejí prázdnotou.

Farma firmy varují před výpadky nejběžnějších léčiv

Farmaceutický řetězec CVS na situaci reagoval tím, že zavedl limity pro nákupy zmiňovaných volně prodejných léků. Jeden pacient si může pořídit nanejvýš dvě balení. Další z tamních obchodních řetězců Walgreens zase omezil to, kolik si každý zákazník může koupit volně prodejných dětských přípravků na snížení horečky.

Léky dochází i Evropě. Německo uvolňuje ceny léků

A léky chybějí i v Evropě. Kde ale nejde o žádnou novinku, byť jejich nedostatek nyní umocnila vlna respiračních nemocí. Na situaci už zareagovalo sousední Německo, kde tamní spolkový ministr zdravotnictví Karl Lauterbach [SPD] představil svou strategii, jak pro Německo zase zajistit dostatek léků na trhu.

„Problém vidíme již delší dobu. Musíme si některé důležité účinné látky nechat znovu vyrobit v Evropě. A k tomu nám pomůže jediné, že je pak zdravotní pojišťovny koupí od výrobců, kteří jim je prodají,“ řekl Lauterbach pro televizní stanici ZDF.

Němci stáhnou chybějící léky z ostatních zemí. Prostě je přeplatí

Hlavním klíčem k řešení lékové krize je podle něj zvýšení cenových limitů, za které mohou tamní zdravotní pojišťovny léky nakupovat, respektive soutěžit. V zemi totiž nechybějí pouze dětské sirupy a léky na snižování horečky, ale také antibiotika a léky na onkologická onemocnění. A podle německých lékárníků se situace nezlepší ani v příštím roce.

Navýšení cenových stropů pro některá léčiva podle ministra umožní dodávky nedostatkových léků do Německa už v krátké době. To kvůli tomu, že chybějící léky jsou, jak uvedl, stále ještě dostupné v jiných evropských zemích. Při zvýšení ceny za ně v Německu je tak výrobci podle něj začnou s ohledem na zisk dodávat do Německa.

„Krátkodobý účinek [opatření] pocítíme okamžitě, protože v současné době máme stále dobrou dostupnost těchto léků v jiných evropských zemích,“ uvedl Lauterbach.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here