Je tady epidemie chřipky, pozor na vánoční veselí

0
823
epidemie_chripky
Foto: Pixabay.com

Česko je na počátku epidemie chřipky. V následujícím týdnu zesílí i počty nákaz koronavirem. Podle Státního zdravotního ústavu [SZÚ] je stále ještě čas na očkování proti chřipce. Byť účinek se dostaví zhruba za 14 dnů.

Akutní respirační nemoci [ARI] se šíří napříč celým Českem. Počty nemocných dosáhly v posledním týdnu hodnoty 2 343 případů na 100 tisíc obyvatel. To je v mezitýdenním srovnání nárůst o 33,6 procenta. O chřipkové epidemii hygienici obvykle hovoří při překročení prahu 1 600 až 1 800 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nárůst nemocnosti je evidován ve všech krajích a ve všech věkových skupinách. Aktuální situaci lze na základě vývoje a dalšího nárůstu nemocnosti označit za probíhající epidemii chřipky,“ hodnotí situaci Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Výjimkou jsou podle úřadu pouze dva regiony. A sice hlavní město Praha a Jihočeský kraj. V metropoli hygienici zatím evidují zvýšený výskyt akutních respiračních infekcí. V Jihočeském kraji je situaci kolem šíření ARI na hranici vyhlášení epidemie chřipky.

„Data zde naznačují, že epidemie je v tomto kraji zatím lokalizovaná jen ve dvou okresech,“ přibližuje ministerstvo.

Vánoční hodování šíření virů v populaci podpoří

Podle zdravotních úřadů nemocných přibude i v příštím týdnu. I přes nadcházející vánoční svátky, kdy se lidé dávají do pohybu, navštěvují se širší rodiny, přátelé a známí a společně hodují u vánočních stolů, ministerstvo s ohledem na šířící se respirační viry doporučuje se větším kolektivům raději vyhnout. Anebo by se vánočnímu veselí měli vyhnout alespoň lidé, kteří se necítí zdraví, trpí nachlazením, rýmou a kašlem. A dále ti, kteří patří zdravotně k těm zranitelnějším. Například lidé v onkologické léčbě a s chronickými onemocněními.

„Lidé by se měli, pokud možno vyhýbat větším uskupením a ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla. Jako je kýchání do kapesníku. Omezit by měli také podávání rukou, objímání se při pozdravu nebo dotýkání se obličeje a očí neumytýma rukama,“ připomíná hygienická pravidla známá z doby covidu jako 3R [ruka, rouška, rozestup] ředitel odboru ochrany veřejného zdraví na MZ ČR Matyáš Fošum.

Posílit imunitu před chřipkou i covidem není nic těžkého

Podle hlášení SZÚ se v populaci uplatňuje několik původců akutních respiračních onemocnění. Mezi lidmi nyní v silnějším zastoupení cirkulují viry chřipky, SARS-CoV-2 [koronaviru] a RSV [respirační syncyciální virus]. V posledních dnech se podle SZÚ nemocnost výrazně zvyšuje u chřipkových onemocnění. Což je na počátku epidemie chřipky typické.

„V této kategorii se nemocnost v porovnání s minulým týdnem zvýšila o 164 procnt,“ uvádí zástupci SZÚ.

Byť se nyní v populaci uplatňuje několik původců akutních respiračních onemocnění [zejména viry chřipky, SARS-CoV-2 a RSV], tak nejvíce sílí právě aktivita chřipky. Ústav proto předpokládá, že se i v dalším týdnu počty nemocných s chřipkou zvýší.

„Když se podíváme na vývoj v Evropě, lze říci, že kulminuje vlna RS viru a v příštích týdnech lze očekávat postupný pokles případů,” uvádí zástupci SZÚ.

Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

Mezi potvrzenými chřipkovými onemocněními nyní jednoznačně převládá cirkulace viru typu A/H3 a přidává se typ A/H1. Chřipkový vir typu B Ústav zachytává jen velmi vzácně.

Společně s chřipkovými viry sílí i přenos koronaviru

SZÚ dále upozorňuje, že v ostatních zemích Evropy zesílila i epidemie koronaviru. Proto očekává výrazný nárůst nákaz tímto virem v budoucích dnech i u nás. V České republice zatím převažuje varianta omikronu BF.7 a mírně roste počet detekcí variant BQ.1.

„Klinická praxe ale nehlásí žádné neobvyklé průběhy nemoci u těchto variant,“ ubezpečují odborníci SZÚ.

Byť už se chřipkové viry v populaci šíří a jejich šíření den ode dne zesiluje, není podle SZÚ od věci se nechat proti chřipce i v těchto dnech naočkovat.

„Vakcíny proti chřipce jsou na stávající kmeny dobře zacíleny, je ale potřeba počítat s tím, že vakcína chrání před onemocněním až zhruba za 14 dnů od aplikace,“ uzavírá Ústav.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here