Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

0
2039
s_ockovanim
Foto: Pixabay.com

Praktičtí lékaři začali s očkováním proti covidu-19 a chřipce. To proto, aby co nejvíce zmírnili dopady očekávané podzimní epidemie respiračních onemocnění. Doporučují očkovat proti oběma nemocem, nejprve proti covidu a pak chřipce.

O vhodnosti očkování proti oběma virovým onemocněním promluvil na tiskové konferenci Společnosti všeobecného lékařství [SVL] ČLS JEP její vědecký sekretář a místopředseda pro zahraniční aktivity Bohumil Seifert.

„Jsou určité indicie, které ukazují, že by se letos mohlo jednat o závažnou epidemii chřipky,“ uvedl lékař.

Důvodů k obavám jmenoval více. Populace není podle něj dostatečně promořena, protože v minulých dvou letech lidé poměrně dobře dbali na protiepidemická opatření. A dále. Při sledování trendu šíření chřipky na jižní polokouli [zejména v Austrálii, pozn. red.], který severní část planety obvykle dobře kopíruje, se podle Bohumila Seiferta ukazuje těžká vlna chřipkových onemocnění.

„Je dobrý důvod se očkovat jak proti chřipce, tak proti covidu-19,“ řekl jasně zástupce Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Blíží se podzim, načase je zvážit očkování proti chřipce

Co se týče pořadí podání vakcíny proti oběma onemocněním, odvolává se na doporučení epidemiologů a vakcinologů. Podle nich mají lidé ideálně začít s očkováním proti covidu-19 a následně proti chřipce.

„Její vrchol se očekává někdy začátkem příštího roku,“ dodal lékař.

Září je období klidu, tedy ideální doba začít s očkováním

V ordinacích praktických lékařů nyní panuje z hlediska očkování docela klidné období. Někteří z praktiků už podle Seiferta s očkováním proti chřipce začali. Naplno se podle něj rozjede od října.

„Je období relativního klidu, které je příležitostí k přípravě na potenciálně nebezpečné období podzimu a zimy,“ řekl s tím, že SVL ČR doporučuje jako nejlepší prevenci před zmiňovanými nemocemi právě očkování.

Ordinace praktiků, které se zapojily do očkování proti covidu, už mají podle něj k dispozici obě upravené mRNA vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderny. Zatím proti omikron subvariantě BA.1, které se podávají jako posilující, tedy po dokončeném základním očkování. Nejdříve však za tři měsíce po posledně podané dávce očkování proti covidu-19.

Posilující očkování ať už druhé, nebo třetí praktici ze SVL ČR doporučují všem osobám v riziku těžkého průběhu covidu.

„Známe a víme, že aplikovaná druhá posilovací dávka původní vakcínou chrání před těžkým průběhem, hospitalizací a úmrtím,“ uvedl Bohumil Seifert.

Proticovidové mRNA vakcíny získaly v EU plnou registraci

Zároveň upozornil, že i praktičtí lékaři mohou pacientům s prokázaným onemocněním covid-19 v riziku těžkého průběhu indikovat k podání specifické léky, tedy antivirotika. A to bez ohledu na to, jestli na pozitivitu ukázal PCR test nebo AG test od zdravotníka.

„Je dobré o této možnosti vědět a v takové situaci lékaře kontaktovat,“ zdůraznil.

Paxlovid na covid vydají zas jen nemocniční lékárny

Ošetřující lékař pacientovi vydá žádanku nikoli recept na antivirotickou léčbu covidu. S ní se pak vydá do nejbližší nemocniční lékárny, kde si lék vyzvedne. Bohužel tyto léky nesmějí vydávat jiné než nemocniční lékárny. Vhodné je proto pro léky do lékárny vyslat někoho z blízkých, příbuzných nebo přátel, jak radí Bohumil Seifert.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here