Paxlovid na covid vydají zas jen nemocniční lékárny

0
1716
nemocnicni
Foto: Pixabay.com

Antivirovou tabletu proti covidu-19 Paxlovid začnou praktičtí lékaři a specialisté pacientům v riziku vážného onemocnění předepisovat zřejmě od září. Vydávat jej budou zase jen nemocniční lékárny.

O uzavření smlouvy na dodávky Paxlovidu s americkou firmou Pfizer do konce roku 2022 informovalo dnes [23.8.] Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. První závozy by měly podle jeho zástupců do Česka dorazit v září.

„Jsem velmi rád, že brzy budeme moci nabídnout další plně hrazené a vysoce účinné antivirotikum proti covid-19 všem českým pacientům, kteří jej budou potřebovat,“ řekl k uzavření kontraktu ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Cenu ani dodávané množství úřad nekomentuje s odvoláním na důvěrný režim obchodní smlouvy. V médiích se v minulosti hovořilo o 50 000 dávkách léku za jednu miliardu korun.

„Smlouva uzavřená do konce roku 2022 zajišťuje České republice dostatečné množství tohoto léku pro předpokládanou podzimní vlnu,“ uvedl tiskový mluvčí resortu Ondřej Jakob s tím, že první léky dorazí v září.

MZ ČR tvrdí, že jde o dobrou smlouvu

Právě za pozdní objednání léku na covid-19 čelil ministr Válek v minulých týdnech ostré kritice, to i od odborné veřejnosti s ohledem na nečekanou letní vlnu koronaviru. O smluvních podmínkách přitom úřad se zástupci Pfizeru jedná údajně od začátku letošního roku. Například na Slovensku Paxlovid lékaři pacientům předepisují od srpna.

Na druhou stranu MZ ČR ve své tiskové zprávě tvrdí, že se mu s výrobcem podařilo vyjednat “dobrou smlouvu”. To v tom smyslu, že se podle jejího znění nebude do Česka lék zavážet v předem nasmlouvaném množství bez ohledu na potřebu. Smlouva umožňuje Paxlovid objednávat podle potřeby.

Česko dalo za vakcíny Pfizer 19 miliard. A tím to nekončí

„Ministerstvu zdravotnictví se povedlo vyjednat dobrou smlouvu, která zaručí dostatečné množství tohoto léku. A také to, že se nespotřebované léky nebudou muset hradit ze státního rozpočtu,“ říká ke kontraktu Jakob.

Plošné závozy se v ukázaly jako problém především u vakcíny proti covidu-19, které Česko ani jiné unijní státy nedokázaly plně využít. A ani dále prodat do jiných zemí. Objem kontraktu na dodávky vakcín proti covidu-19 do Česka od stejného výrobce, tedy firmy Pfizer, od začátku očkování do konce letoška činí 19 miliard korun. Česko za tu dobu zlikvidovalo či darovalo vakcíny proti covidu-19 za 462 milionů korun.

Pro Paxlovid zase jen do nemocniční lékárny

Antivirotikum na léčbu covidu-19 od Pfizeru pacientům předepíše praktický lékař nebo specialista. Distribuovat se bude opět výhradně do nemocničních lékáren.

„Pacienti obdrží lék na základě žádanky od svého praktického lékaře nebo specialisty v celkem 58 nemocničních lékárnách po celé ČR,“ potvrzuje Ondřej Jakob.

EMA schválila první lék na covid-19 užívaný v tabletě

Omezení dostupnost léku na nemocniční lékárny kritizovali v minulosti zástupci České lékárnické komory [ČLnK] i samotní pacienti. Ne všichni nemocní jsou totiž schopni si lék vyzvednout v někdy i desítky kilometrů od svého bydliště vzdálené nemocniční lékárně. Navíc v době, kdy jsou nemocní, infekční a mají dodržovat hygienická pravidla a izolaci.

Paxlovid snižuje riziko hospitalizace a úmrtí

Lék na covid-19 společnosti Pfizer Evropská komise [EK] na doporučení Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] pro unijní země podmínečně schválila letos v lednu. Tehdy šlo o prvně takto registrovaný lék na covid-19 ve formě tablety. Do té doby EMA schválila remdesivir a monoklonální látky, které se ale podávají infuzí ve zdravotnickém zařízení. Oproti tomu paxlovidem se pacienti léčí v domácím prostředí.

Preparát lékaři předepisují pacientům s potvrzeným covid-19 ve vysokém riziku zhoršení onemocnění. Odborné studie potvrzují, že pokud lék pacient užije do pěti dnů od prvních příznaků nemoci, sníží riziko hospitalizace a úmrtí až o 88 procent.

Z antivirových léků je v Česku dostupný ještě molnupiravir společnosti Merck Sharp & Dohme [MSD]. Ten pacienti užívají dvakrát za den po dobu pěti dnů, a co nejdříve od potvrzení nákazy covidem.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here