Zrušené pracovnělékařské prohlídky ušetří miliardu ročně

0
1439
pracovnelekarske_prohlidky
Foto: Pixabay.com

Od ledna 2023 se ruší pravidelné pracovnělékařské prohlídky u profesí, které neohrožují zdraví zaměstnanců. Zaměstnavatelé za tyto prohlídky platili miliardu korun ročně. O ně tak teď přijdou hlavně ordinace praktických lékařů.

Zrušení pravidelných pracovnělékařských prohlídek u nerizikových profesí od ledna 2023 přináší nová úprava vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka [TOP 09] se resort chystá i na zrušení vstupních a výstupních pracovnělékařských prohlídek. Plánuje zrušit i potravinářské průkazy.

„První krok, který bude fungovat od 1.1.2023, je zrušení pracovních prohlídek v první a druhé kategorii profesí,“ řekl na dnešní [20.12.] tiskové konferenci ministr Válek.

Do nich podle něj typicky spadají administrativní pracovnice, sekretářky, ale i mnozí zaměstnanci ve školství. K legislativní změně resort přistoupil kvůli snížení byrokratické zátěže směrem k zaměstnavatelům. Což má současná pětikoaliční vláda, jak připomněl ministr Válek, v programovém prohlášení. Omezení periodických pracovnělékařských prohlídek podle něj přinese i nemalé finanční úspory. A odlehčí přetížené kapacity poskytovatelů zdravotních služeb, tedy praktických lékařů.

Podle vyjádření předsedy Sdružení praktických lékařů [SPL ČR] Petra Šonky v nedávném pořadu České televize [ČT] by se kapacity praktickým lékařům zrušením takových prohlídek uvolnily o deset až patnáct procent. Nicméně do odhadu zahrnul zřejmě i zrušení vstupních a výstupních prohlídek. Nikoli jen těch průběžných, které se ruší s příchodem nového roku.

Pracovnělékařské prohlídky stály firmy miliardu ročně

Praktickým lékařům se zrušením pracovnělékařských prohlídek ale neuleví pouze kapacitně, nýbrž i finančně. Podle viceprezidenta Hospodářské komory [HK ČR] Tomáše Prouzy se v pravidelných pracovnělékařských prohlídkách jen u prvních dvou kategorií profesí ročně protočí přibližně jedna miliarda korun. A ta směřuje převážně do ordinací praktických lékařů. Právě oni totiž většinou pro zaměstnavatele tyto profesní prohlídky, které nespadají do úhrad ze zdravotního pojištění, zajišťují.

„Samozřejmě ti poskytovatelé se budou velmi bránit tomu, aby o tu miliardu nepřišli. Ale z našeho pohledu jsou to vyhozené peníze,“ řekl Prouza s tím, že mnohem raději tu miliardu korun zaměstnavatelé investují do funkčních preventivních programů.

„A ne do toho, že budeme platit za razítko, když lékař toho člověka ani nevidí,“ dodal.

U nerizikových profesí se ruší lékařské prohlídky

„Já si myslím, že ta současná podoba, jak ji navrhlo ministerstvo, odpovídá celoevropskému přístupu. Dochází k rozumné redukci pracovnělékařských prohlídek. Pokud dojde k výpadku příjmů praktických lékařů, tak ho lze navýšit počtem jimi provedených preventivních zdravotních prohlídek,“ uvedl pro ZdraveZpravy.cz místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] Michal Bábíček.

Co se týče slov Tomáše Prouzy o “dávání razítek bez práce”, pak uvedl: „Tak to já nevím… Já, když jsem vyhotovoval pracovnělékařské prohlídky, tak to bylo vždy s kompletním vyšetřením pacienta. Řekl bych, že takto postupuje většina mých kolegů.“

Praktiky si na tiskovou konferenci MZ ČR nepřizvalo

S názorem, že povinné pracovnělékařské prohlídky ke zlepšení zdraví zaměstnanců příliš nebo spíše vůbec nepřispívají, ale jde o administrativní úkon, souhlasil i zástupce praktických lékařů Petr Šonka ve zmiňovaném pořadu ČT, kde uvedl.

„Tyto prohlídky nemají šanci ovlivnit zdraví populace,“ řekl a dal je do kontrastu z hlediska zdraví s klíčovými pravidelnými preventivními prohlídkami.

Také ale zmínil, že pracovnělékařské prohlídky hradí pracovníkům jejich zaměstnavatelé. Neplatí je zdravotní pojišťovny. Což značí, že jsou důležité pro ordinace praktiků z ekonomického hlediska.

Nicméně čerstvý názor na zrušení průběžných pracovnělékařských prohlídek u vybraných profesí od zástupců poskytovatelů na zmiňované tiskové konferenci nezazněl. To proto, že se jí nikdo z nich neúčastnil. Přítomný byl pouze ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, viceprezident HK ČR Tomáš Prouza a člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Miroslav Palát, prezident České asociace dodavatelů zdravotnických prostředků [CzechMed].

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here