Ústecká Krajská zdravotní zvýší platy o 7 %, došlo i na bonus

0
1118
krajska_zdravotni
Předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba. / Foto: Krajská zdravotní

Od července 2023 navýší Krajská zdravotní [KZ] Ústeckého kraje mzdy svým zaměstnancům o sedm procent. Dohodlo se na tom vedení KZ s odbory. Nyní v prosinci dostanou zaměstnanci bonus 18 400 korun.

Novou kolektivní smlouvu pro rok 2023 uzavřeli zástupci vedení Krajské zdravotní s odboráři v úterý 20. prosince.

„V nové kolektivní smlouvě je zakotven zejména nárůst základních mezd v Krajské zdravotní o sedm procent, a to od července příštího roku. Diskutovali jsme i o aktuální situaci v Krajské zdravotní, stabilizaci společnosti, plánovaném rozvoji a investicích,“ uvedl po jednání předseda představenstva Krajské zdravotní Ondřej Štěrba.

V prvním pololetí letošního roku činila průměrná mzda lékaře v Krajské zdravotní 112 093 korun. Průměrná mzda zdravotní sestry za stejné období dosahovala částky 50 690 korun.

Krajská zdravotní navýší příspěvek na rekreaci

Mimo navýšení základních mezd od poloviny příštího roku se obě strany dohodly na zvýšení příspěvku na rekreaci. Nyní zaměstnanci dostávají 2 500 korun na rok, od ledna se příspěvek zvýší na 3 500 korun na rok. A od příštího roku se na jeden rok zkrátí i doba, po které začne zaměstnancům společnost přispívat na penzijní spoření.

„Zaměstnanci nově budou mít také možnost žádat o příspěvek na penzijní připojištění již po jednom roce trvání pracovního poměru v Krajské zdravotní. Doposud to bylo možné až po pěti letech,“ uvedl místopředseda představenstva KZ Leoš Vysoudil.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Pod společnost Krajská zdravotní spadá sedm nemocnic Ústeckého kraje. A sice nemocnice v Rumburku na Děčínsku, v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Litoměřicích, Mostě a Chomutově. V součtu společnost zaměstnává přes devět tisíc pracovníků.

Vánoční bonus 18 400 korun

Již koncem listopadu schválilo představenstvo KZ vyplacení finančního bonusu zaměstnancům na plný pracovní úvazek ve výši 18 400 korun. Peníze jim mají pomoci pokrýt vyšší náklady na život v době rychlého zdražování a vysokých cen energií. Finanční bonus už mají zaměstnanci nemocnic spadající pod Krajskou zdravotní zřejmě na svých bankovních účtech připsané. Vedení je slíbilo zaslat společně s prosincovou výplatou.

„Finanční bonus dostanou všichni zaměstnanci naší společnosti, kteří splňují interní podmínky, v jednotné výši. V případě plného úvazku se jedná o 18 400 korun,“  uvedl generální ředitel KZ Petr Malý.

Ústecký kraj převezme Lužickou nemocnici v Rumburku

Za připomenutí stojí, že loni koncem března uzavřelo vedení Krajské zdravotní kolektivní smlouvu s odboráři, která zaměstnancům společnosti zaručila 10% růst mezd. To ale až od dubna. V únoru 2021 činila průměrná mzda lékaře ve společnosti 118 048 korun, sestry měly průměrnou mzdu ve výši 56 576 korun. Na příjmu pracovníků se významně podílely i mimořádné prémie za zvládnutí pandemie covidu. V prvním roce covidu [2020] společnost na odměnách zaměstnancům vyplatila ve třech vlnách 600 milionů korun.

VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here