Zemřel Vladimír Krčméry, slovenský lékař s velkým srdcem

2
11510
Vladimir_Krcmery
V úterý 20. prosince 2022 zesnulý prof. Vladimír Krčméry. / Foto: Vysoká škola zdravotnictví a sociální práce sv. Alžběty v Bratislavě

Ve věku 62 let zemřel v úterý 20. prosince profesor Vladimír Krčméry. Uznávaný slovenský lékař a infektolog, o kterém veřejnost hovoří jako o člověku s velkým srdcem. Podle médií se u něj rozvinul oboustranný zápal plic.

Vladimír Krčméry se na Slovensku zasloužil o rozšíření povědomí medicínského oboru infektologie a epidemiologie u širší veřejnosti. Ministerstvo zdravotnictví Slovenské republiky v roce 2007 právě z jeho popudu založilo Národní referenční centrum pro tropické nemoci v Bratislavě. Nyní jde o specializované pracoviště Ústavu veřejného zdravotnictví a Vysoké školy zdravotnictví a sociální práce sv. Alžbety v Bratislavě [VŠZaSP].

Stranou Krčméryho pozornosti nestály ani země třetího světa. V mnohých z nich inicioval na svých humanitárních misí výstavbu zdravotnických zařízení.

„Proč pomáhám chudým lidem? Protože bych chtěl, aby všechny tyto děti seděly u posledního soudu na lavici mých obhájců, ne žalobců,” odpověděl jednou prof. Krčméry na dotaz novinářů, proč realizuje stovky projektů v rozvojových zemích.

Vladimír Krčméry stál i za založením dnes uznávané Vysoké školy zdravotnictví a sociální práce sv. Alžbety v Bratislavě [VŠZaSP], jejímž byl rektorem. Právě v její velké aule se dnes [21.12.] od 9:00 hodin otevře kondolenční kniha.

„Byl to člověk, který rozdal své srdce druhým. Pomáhal tam, kam se jiní báli vstoupit, byť i myšlenkami. Těm, na které svět zapomněl – nejchudším z chudých,” reagoval na zprávu slovenský nyní dočasný premiér Eduard Heger.

Vladimír Krčméry: První očkovaný proti covidu-19

Vladimír Krčméry se stal v minulých dvou letech hlavní tváří očkovací kampaně proti covidu-19. A byl to právě on, kdo se nechal v prosinci 2020 jako první na Slovensku proti covidu-19 i naočkovat.

Kvůli svému angažmá v kampani za očkování proti covidu-19 čelil Krčméry vyhrůžkám a načas se kvůli nim musel dokonce uchýlit do zahraničí. Podle médií dostával denně desítky nenávistných zpráv. Vyhrožování fyzickou likvidací eskalovalo loni v létě, kdy odpůrci vakcinace demonstrovali přímo před jeho domem.

Což připomněl i Heger. Uvedl, že Krčméry během pandemie covidu-19 stál v první linii zdravotníků. A zdůraznil: „Odhodlaný ji porazit.”

Nad Tatrou sa blýska. Slovensko nejspíš čekají předčasné volby

Krčméry v roce 1985 absolvoval lékařskou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě. V témže roce zahájil svou kariéru na Klinice infekčních chorob ve Fakultní nemocnici v Bratislavě. Působil také jako pedagog, nějaký čas i na Masarykově univerzitě v Brně, kde se v roce 1997 stal profesorem. Jeden z čestných doktorátů získal Krčméry v roce 2005 v Českých Budějovicích. Zúčastnil se několika humanitárních misí v rozvojových zemích.

VRN

2 KOMENTÁŘE

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here