Španělsko řeší trans zákon. Zájem o změnu pohlaví je i v Česku

0
528
zmenu_pohlavi
Foto: Pixabay.com

Dolní komora španělského parlamentu má dnes [22.12.] hlasovat o zákonu o právech osob skupiny LGBT. Zákon umožňuje již od 16 let změnu pohlaví v registru obyvatel bez lékařské zprávy či potvrzení o hormonální terapii.

Nová právní norma přezdívaná “zákon trans” v případě schválení v obou komorách parlamentu zařadí Španělsko k několika málo zemím světa, kde je změna pohlaví v registrech možná pouze na základně vlastního prohlášení. To znamená bez předložení dalších dokladů, například lékařské zprávy, rozhodnutí soudu nebo dokladu o podstoupení hormonální terapie. Projde-li trans zákon legislativním procesem, budou moci ve Španělsku změnit pohlaví všichni lidé od 16 let. U dětí ve věku 14 a 15 let musí se změnou pohlaví souhlasit jejich rodiče. V případě 12letých a 13letých dětí o změně pohlaví rozhodne soud.

Česká legislativa dovoluje změnu pohlaví chirurgickým zákrokem nejdříve ve věku 18 let. Nicméně v péči mají sexuologové i mladší pacienty, kteří řeší své pohlavní určení.

„My můžeme u adolescentů hormonálně působit. Hormonální terapie androgenizační nebo feminizační je možná od 16 let. Pokud je diagnóza potvrzená. Ale ty nevratné změny jsou možné až po 18. roce,“ vysvětlil v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz na toto téma psycholog Sexuologického ústavu VFN a 1. LF UK Petr Weiss.

„Stále více máme pacientů v adolescentním věku, kteří k nám přicházejí s prosbou, s žádostí o změnu pohlaví,“ dodal.

Za vůbec nejtěžší krok při změně pohlaví, který transgender pacienty čeká, je podle něj moment, kdy se o tom chystají říct svým rodičům. Byť podle něj přibývá dobře informovaných rodičů, kteří reagují obvykle vstřícně a respektují rozhodnutí svého dítěte, tak jsou tu stále takoví rodiče, kteří pohlavní poruchu svého dítěte nepřijmou.

Trans zákon budí ve Španělsku silné vášně

Španělská média očekávají, že zákon poslanci schválí a pošlou ho k hlasování do Senátu. V Evropě mají zákony umožňující úřední změnu pohlaví pro transgenderové osoby pouhým prohlášením, tedy bez chirurgické operace či hormonální terapie, například Dánsko, Malta, Lucembursko, Belgie, Irsko a Portugalsko.

Návrh zákona vyvolává v zemi bouřlivou diskuzi a spory i uvnitř levicové vládní koalice. Proti novému zákonu se staví zejména pravicoví lidovci a krajně pravicová strana Vox, jejíž poslankyně Carla Toscanová ve středu v souvislosti s ním v parlamentu hovořila o “genderové ideologii”.

Zákon kritizují rovněž některé feministky, podle nichž ubírá práva ženám. Obavy mají mimo jiné z toho, že ho budou moci využít muži ke zvýhodnění v některých oblastech, například ve sportu. Část feministek tvrdí, že si například někteří muži záměrně úředně změní pohlaví, aby mohli využívat benefity určené ženám. Anebo, aby se dostali v případě odsouzení do ženských věznic.

O změnu pohlaví roste zájem i v Česku

To, že o změnu pohlaví roste zájem také v Česku, potvrdil v podcastu ZdraveZpravy.cz i Petr Weiss: „Já ve své ambulanci už neřeším téměř žádnou jinou problematiku než právě genderovou problematiku.“ 

Upřesnil, že zatímco před několika lety zasedala odborná komise ministerstva zdravotnictví, která schvaluje změnu pohlaví, čtyřikrát do roka, nyní se schází každý měsíc. A ani to brzy nepostačí pro odbavení žádostí pacientů žádajících o změnu pohlaví.

Petr Weiss: Čeká nás boom žádostí o změnu pohlaví

Pacientů nespokojených se svou původní biologickou výbavou totiž v Česku přibývá o stovky procent. V západních zemích o tisíce procent.

„My vidíme téměř exponenciální křivku nárůstu počtu žadatelů. A tento trend stále pokračuje dál a dál,“ doplnil Petr Weiss.

Počty především adolescentních pacientů s nejistotou nebo přímo opačnou identitou podle něj prudce narůstá po celém světě. O tisíce procent ve Spojených státech, v Británii, ve Švédsku. A v posledních letech se trend podle sexuologa přesouvá i do České republiky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here