Ladislav Dušek: V terénu máme lékaře ve věku 80 let

0
1295
Ladislav_dusek
Foto: ÚZIS

Ředitel Ústavu zdravotnických dat a statistiky ČR [ÚZIS] Ladislav Dušek na konferenci o personálních kapacitách v českém zdravotnictví varoval před kolapsem českého zdravotnictví.

A to v příspěvku „Personální kapacity demografický vývoj populace zdravotníků.“ Podle něj aktuálně mírně stoupá počet lékařů, ale trvale klesá počet všeobecných a praktických sester. Zdůraznil, že v mnoha klíčových lékařských specializací v primární péči je průměrný věk lékařů 48 až 58 let. Nad 65 let je 20 % ambulantních lékařů. U zdravotních sester činí průměrný věk 46 let. Například sester, kterým je 60 a více let, je v ČR 15 456 [z 82 000].

Jak jsou na tom lékaři

Podle Ladislava Duška na rozdíl od klesajících počtů plných úvazků zdravotních sester, rostou počty plných úvazků českých lékařů. Každý rok cca 300 až 400 úvazků. Celkem v ČR působí 42 012 lékařů. Tím ale dobré zprávy končí.

Problém je v distribuci lékařů podle specializace, regionů a dalších parametrů. A tady jsme zaspali,“ řekl Ladislav Dušek.

Jako příklad uvedl statistiky, kdy u nás na jednoho ambulantního specialistu [mnoho ambulantních specialistů] připadá méně pacientů, než připadá na jednoho praktického lékaře [málo praktických lékařů].

Lékaři stárnou a odcházejí, říká Ladislav Dušek

Jako další problém označil úbytek lékařů z důvodu odchodu do penze: „Průměrný věk ambulantních specialistů a praktických lékařů je 57 až 58 let. To je hrana penzijního věku. Letos a v roce 2020 skutečně dopadne krize na počet lékařů a citelně se propadne v těch nejdůležitějších oborech. Negativní trend už začal u praktických lékařů – v malých sídlech, kde se zavírají ordinace lékařů pro děti a dorost nebo stomatologů aj.“

Podle něj se v ČR zaspalo v oblasti personálních kapacit ve zdravotnictví 15 let vývoje, protože se nic neplánovalo. Dodal, že pokud nedojde ke změnám, současný systém se z hlediska počtu lékařů a zdravotních sester zhroutí do deseti let.

„61 let činí průměrný věk lékaře dětí a dorostu. Co udělá rodina v regionu, když tam nenajde ani lékaře pro své dítě? Odstěhuje se do centra,“ uvedl s nadsázkou.

Počty u zdravotních sester

ÚZIS aktuálně eviduje 82 tisíc plných pracovních úvazků všeobecných sester. Ovšem v posledních letech pozoruje jejich úbytek ve stovkách úvazků ročně.

Z hlediska nedostatku sester jsou klíčové rozdíly v regionech: „Když se podíváme na úbytky sester, tak nejvíce jich ubývá v Praze a Středočeském kraji. Těch vysvětlení je více. Ale pokud musí sestra v nemocnici v Praze nebo Středočeském kraji pracovat v nemocnici na třísměnný provoz, aby si vydělala 45 tisíc korun, tak je pro ni často přijatelnější [za stejné peníze] jít pracovat jinam, kde ta práce bude podstatně jednodušší,“ uvedl Ladislav Dušek.

V Praze chybí 648 sester a v krajích po stovkách. Průměrný plat zdravotní sestry v České republice činil 36 000 Kč.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here