Hospodaření čtyř z pěti středočeských oblastních nemocnic loni skončilo v plusu. Celkově nemocnice přesto vykázaly ztrátu cca 38 milionů korun. Důvodem je ztráta Oblastní nemocnice Kladno ve výši 75 milionů korun.

Informace o hospodaření nemocnic vyplývají z konečných údajů o loňském hospodaření krajských nemocnic, s nimiž se v pondělí seznámí středočeští zastupitelé. Nejlépe si loni vedla nemocnice v Mladé Boleslavi, která dosáhla kladného hospodářského výsledku přes 20 milionů korun. Druhá nejlepší z hlediska hospodářského výsledku byla Oblastní nemocnice Kolín. Následovala Oblastní nemocnice Příbram a Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.

Hospodářské výsledky nemocnic Středočeského kraje za rok 2018
  • Oblastní nemocnice Mladá Boleslav: 20 037 000 Kč
  • Oblastní nemocnice Kolín: 15 684 000 Kč
  • Oblastní nemocnice Příbram: 918 000 Kč
  • Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov: 620 000 Kč
  • Oblastní nemocnice Kladno: -75 153 000 Kč

Problémy Oblastní nemocnice Kladno

Kladenská nemocnice je dlouhodobě ztrátová. Výše kumulované ztráty pro zařízení představuje problém. Krajský radní pro zdravotnictví Robert Bezděk [ANO] nedávno uvedl, že se letošní roční ztráta zařízení odhaduje na 40 milionů korun.

Ředitelem kladenské nemocnice je od loňského listopadu Jaromír Bureš. Nahradil Petra Poloučka, který přešel do vedení pražské Nemocnice Na Homolce. Poloučkův předchůdce Vladimír Lemon byl kvůli dlouhodobému ztrátovému hospodaření odvolán.

82 milionů do oblastních nemocnic

Středočeský kraj chce rozdělit mezi oblastní nemocnice 82 milionů korun. O tom budou nyní jednat zastupitelé kraje. Peníze půjdou na příplatky zaměstnancům, nábor nových lidí, opravy, údržbu a obnovu drobného majetku.

Vedení kraje v minulosti uvedlo, že bude oblastním nemocnicím nadále přispívat na investice, ale provozní dotace jim už nevyplatí žádné. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová [ANO] nyní poukazuje na to, že úhrady za péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění stále neumožňují plnou reprodukci majetku nemocnic.

Zdravotnictví ve Středočeském kraji

Podle údajů kraje zdravotnictví Středočeského kraje netvoří pouze nemocnice, ale zahrnuje síť lékařů primární péče, ambulantních specialistů, lékáren, domácí zdravotní péče, dopravní zdravotní služby, léčeben dlouhodobě nemocných, odborných ústavů, dětských léčeben, lázní a samozřejmě i síť poskytovatelů tzv. nelékařské zdravotní péče – psychologové, logopedi apod. Zásadní postavení má zdravotnická záchranná služba.

–ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here