Aktualizováno: Slovenská ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská podá [9.12.] demisi. Důvod je, že se jí nedaří prosadit reformu slovenských nemocnic. A to kvůli neshodám se stranou Směr-sociální demokracie [Směr-SD]. Přitom právě ta ji do funkce navrhla.

Slovenský kabinet aktuálně [4. 12.] stáhl návrh na velkou reformu nemocnic ze schůze slovenské Národní rady. A to krátce předtím, než o něm měli hlasovat poslanci. Nejde přitom o první odklad návrhu. Od reformy si slovenská ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská slibovala zlepšení péče o pacienty.

„Máme velké rozpory se Směrem-SD o předkládané zákony. Dnešním dnem reforma ztratila naději na prosazení v rámci této vlády. Přitom je nevyhnutelné začít pracovat na změnách u nemocnic a ambulancí,“ uvedla slovenská ministryně zdravotnictví.

A řekla, že nabízí rezignaci. Slovenský premiér Peter Pellegrini v reakci na slova a nabídku rezignace Kalavské reagoval prohlášením, v němž uvedl, že věc se bude řešit na osobní schůzce. Zároveň ocenil její práci v čele ministerstva zdravotnictví a vyjádřil přesvědčení, že by měla zůstat ve funkci.

Po osobní schůzce zopakoval, že chce, aby Kalavská pokračovala na ministerstvu. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví SR [MZ SR] Zuzana Eliášová následně uvedla, že šéfka rezortu zdravotnictví zvažuje další vývoj. O pár dní později ministryně zdravotnictví uvedla, že podá demisi.

Reforma je bez podpory

Andrea Kalavská nezískala pro reformu podporu celé vládní strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Reforma počítala s vytvořením různých typů nemocnic, které by měly předepsány určitý okruh výkonů. Zároveň by byly stanoveny lhůty pro operace, aby na ně pacienti dlouho nečekali. Parametry poskytované péče by přitom stanovoval stát. Ne zdravotní pojišťovny, které z vybraných povinných odvodů platí náklady na zdravotní péči.

„Z důvodů, že máme mnoho ideových rozporů se Směrem-SD, bych ráda nabídla svou funkci panu premiérovi,” řekla odpoledne Kalavská, která není členkou Směru-SD.

Dodala, že sama nesouhlasila s tím, aby vláda návrh reformy nemocnic z jednání sněmovny stáhla. Podle ní Slovensko musí zdravotnictví reformovat. Také vyjádřila přesvědčení, že nemá čas jen na dílčí změny.

„Je nevyhnutelné něco dělat s ústavní a s ambulantní péčí. Doufám, že tento materiál si osvojí další vláda a něco se zdravotnictvím udělá,” řekla.

Varovala, že zemi už v roce 2025 budou kvůli nedostatku personálu hrozit problémy při zajištění zdravotní péče o pacienty. Slovensko přitom již nyní v parametrech kvality poskytování zdravotní péče zaostává za vyspělými státy západní Evropy. Patří například mezi země, kde je nejvyšší počet úmrtí, kterým by bylo možné předejít včasnými a efektivními zdravotnickými postupy.

Robert Fico reformu nepodpořil

Návrh reformy fungování nemocnic schválila vláda na konci září, jen pět měsíců před nadcházejícími parlamentními volbami. Už tehdy se ale také z řad samotné koalice objevily vůči návrhu reformy kritické hlasy. Ty vyjadřovaly obavy z rušení nemocnic i z toho, že téma zasáhne do předvolební kampaně.

Sám Pellegrini sice reformu nemocnic podpořil, jeho stranický šéf a expremiér Fico se jí veřejně naopak nezastal. Fico dříve svou podporu podmínil tím, že návrh bude předložen v podobě ústavního zákona. To se ale nestalo. Schválení ústavního zákona ve sněmovně by si vyžadovalo také hlasy opozičních poslanců.

Kdo je Andrea Kalavská

Andrea Kalavská, která absolvovala na Lékařské fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě, pracovala od roku 2003 na Interní klinice Fakultní nemocnice s poliklinikou Trnava. Jako lékařka působila v Jižním Súdánu, Kambodži, na Haiti či Kirgizsku. Před nástupem do funkce státní tajemnice Ministerstva zdravotnictví SR působila jako lékařka na I. Interní klinice SZU Univerzitní nemocnice Bratislava – Kramáre a na Poliklinice cizokrajných nemocí. Zároveň pracovala jako vysokoškolská pedagožka na Lékařské fakultě SZU v Bratislavě a na Vysoké škole zdravotnictví a sociální práce Bratislava. Ministryní zdravotnictví je od 22. března 2018.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here