Vítězem celostátního hodnotícího projektu Nemocnice ČR 2019 je podle Health Care Institutu [HCI] krajská Nemocnice Strakonice. Jako druhá se umístila Vojenská nemocnice Olomouc. V hodnocení zaměstnanců zvítězila FN Brno, mezi pacienty FN Motol. Za Jihočeské nemocnice se v první pětce umístila i Nemocnice Písek.

V Česku je 154 nemocnic. Asi 30 z nich je zřízeno přímo Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Mezi nimi jsou nemocnice fakultní a psychiatrické. Vojenské nemocnice zřizuje Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. Ostatní zařízení jsou krajská, městská, církevní nebo ve vlastnictví soukromých osob. Potřebné podklady získali hodnotitelé od 106 nemocnic.

Jihočeské nemocnice v první pětce

Absolutním vítězem letošního ročníku Nemocnice ČR 2019 se stala Nemocnice Strakonice [na obrázku jsou zaměstnanci nemocnice, pozn. red.]. Loni zvítězila v soutěži Vojenská nemocnice Olomouc. Letos byla druhá a v roce 2017 třetí. Na třetím místě skončila Úrazová nemocnice v Brně. Letos se v první pětce umístily hned dvě nemocnice zřizované Jihočeským krajem. V kategorii Finanční zdraví pak i další. Tedy Nemocnice České Budějovice.

Absolutní vítězové projektu Nemocnice ČR 2019

  1. Nemocnice Strakonice
  2. Vojenská nemocnice Olomouc
  3. Úrazová nemocnice v Brně
  4. Karvinská hornická nemocnice
  5. Nemocnice Písek

Nemocnice ve Strakonicích

Absolutním vítězem ve všech hodnocených kritériích projektu Nemocnice ČR 2019 se stala Nemocnice Strakonice. Ta ročně přijme k hospitalizaci asi 14 000 pacientů a provede 130 000 ambulantních ošetření ve více než 40 ambulancích. Ročně se v tamní porodnici narodí 700 až 800 dětí, je provedeno 5 000 operací a 9 000 hemodialýz pacientům, kterým nefungují ledviny. Nemocnice zaměstnává přes 550 lidí, pětina jsou lékaři. Z nich cca 70 procent s nejvyšší kvalifikací.

Nemocnice prochází v posledních letech rozsáhlou modernizací a obnovou za významné podpory Jihočeského kraje. Ten zřizuje také jihočeské nemocnice v Českých Budějovicích, Českém Krumlově, Dačicích, Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích a Táboře.

Kritéria hodnocení

Do absolutního výsledku se promítlo hodnocení nemocnice pacienty lůžkových oddělení nebo ambulancí a zaměstnanci. Experti hodnotili také finanční zdraví nemocnic, zaměřovali se na jejich hospodaření včetně zadluženosti, včasné hrazení pohledávek, investice do budov a majetku nebo průměrné mzdy v nemocnici.

Hodnotitelé čerpali například z účetních uzávěrek zveřejněných v obchodním rejstříku. Majetek hodnocených nemocnic je 132 miliard korun a tržby 134 miliard korun. Celkově zaměstnávají 114 000 lidí.

Mezi nemocnicemi hodnotitelé vybrali jako finančně nejzdravější krajskou Nemocnici České Budějovice. Ta obhájila své prvenství z loňska.

Mezi fakultními pak uspěla FN Hradec Králové.

„Za posledních 30 let naše nemocnice nikdy nebyla v negativním hospodářském výsledku,” komentoval výsledek ředitel královéhradecké fakultní nemocnice Vladimír Palička.

Mezi desítkou fakultních nemocnic ale tvoří spíše výjimku. Jen na lécích loni dlužily státní nemocnice dodavatelům po splatnosti více než miliardu korun.

Hodnocení zaměstnanců a pacientů

Nemocnice hodnotili také pacienti a zaměstnanci. V hlasování zaměstnanců zvítězila z fakultních zařízení FN Brno, z ostatních absolutní vítěz – Nemocnice Strakonice zřizovaná Jihočeským krajem.

Hospitalizovaní nejlépe hodnotili FN v Motole. Podle jejího ředitele Miloslava Ludvíka [ČSSD] pacienti chodí rádi do hezkých, opravených nemocnic. Mezi ostatními pacienti vybrali Karvinskou hornickou nemocnici. Ambulantním pacientům nejvíc vyhovuje Všeobecná fakultní nemocnice a Domažlická nemocnice zřizovaná Plzeňským krajem.

Platy v nemocnicích

Roli v hodnocení hrála i průměrná mzda, v hodnocených nemocnicích byla loni 41 500 korun. Za tři roky se zvýšila o více než třetinu. Nejvyšší, přes 54 000 korun měsíčně, byla loni v pražské Nemocnici Na Homolce. Na konci loňského roku byla česká průměrná mzda 31 885 korun.

HCI hodnotil podruhé i online komunikaci nemocnic, tedy jejich webové stránky a profily na sociálních sítích. Jako nejlepší vybral podruhé Fakultní nemocnici Brno a Stodskou nemocnici spadající pod Nemocnici Plzeňského kraje.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here